סגור
נגיד בנק ישראל אמיר ירון בוועידת הכספים
הנגיד אמיר ירון. יצליח לבלום החקיקה? (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)

הכנסת שוב מתערבת לבנק ישראל: הצעת החוק לניוד פיקדונות מתקדמת

ועדת השרים לחקיקה אישרה הצעה שתאפשר ללקוחות לנייד פיקדונות מבנק לבנק, ללא קנס על שבירה מוקדמת של הפיקדון ועם התחייבות לריבית משופרת. איגוד הבנקים: "הממשלה מתעלמת מהעמדות המקצועיות, ומאשרת הצעה חסרת הגיון"

זרם החקיקה המתערב בפעילות בנק ישראל בכל הנוגע לפיקוח על הבנקים מתגבר: ועדת שרים לענייני חקיקה אישרה את הצעת החוק של ח"כ אביחי בוארון (ליכוד) המחייבת בנקים לקלוט פיקדון מבנק מתחרה, להציע לו לפחות את הריבית הממוצעת של הבנק, ולאסור על הבנק המקורי לגבות קנס בגין שבירה מוקדמת של הפיקדון שנויד ממנו.
מדובר בהצעת חוק שהונחה על שולחן הכנסת רק באוקטובר, ועברה תוך זמן קצר את ועדת השרים לענייני חקיקה, על אף שעלו בה התנגדויות של גורמי המקצוע. העובדה שהצעת החוק עברה את הוועדה מגדילה את הסיכוי שהיא תבשיל לחוק.
לפי הצעת החוק, אם לקוח יבקש לעבור בנק, על הבנק הקולט לקלוט גם את הפיקדון ולהציע ללקוח את הריבית הממוצעת שהוא משלם ללקוחותיו בפיקדון בתנאים דומים. הסעיף המשמעותי בחוק הוא שהעברת הפיקדון לא תיחשב כ"שבירה" שלו טרם הזמן, כך שהבנק המקורי שנתן את הפיקדון לא יוכל לקנוס את הלקוח על כך.
ביטול הקנס הוא סוגיה מהותית. גובה הריבית בפיקדון נקבע בעיקר על בסיס משך הזמן בו נסגר הפיקדון. כך למשל הריבית הממוצעת בפיקדון שבועי היא 2.7% בלבד, לעומת ריבית ממוצעת של 4.1% בפיקדון שנתי. אם הבנקים יידעו שהלקוח יכול להעביר את הפיקדון לבנק מתחרה ולשבור את ההתחייבות כלפי הבנק ללא עלות, הדבר ישפיע על תמחור הריבית בפיקדונות, והבנק יכניס זאת כגורם סיכון בבואו לתמחר את הריביות.
בבנקים מתנגדים להצעת החוק. מאיגוד הבנקים נמסר: "מצב שבו הממשלה מתעלמת מהעמדות המקצועיות ומאשרת הצעת חוק מסוכנת, מצביע על התנהלות שלא מתקבלת על הדעת. הצעת החוק מציעה לבטל את המוצר ששמו 'פיקדון'. ההשפעה לא תהיה רק הרס שוק הפיקדונות, אלא פגיעה אנושה בשוק האשראי".
הצעת החוק הזו היא התערבות נוספת בסמכויות בנק ישראל, שהוא האחראי על הפיקוח על הבנקים. היא מצטרפת להצעת החוק של ח"כ ינון אזולאי (ש"ס), שקובעת שבנק ישראל יקבע לבנקים ריבית מינימום אותה הם יצטרכו לשלם ללקוחות על יתרות העו"ש. הצעה זו עברה בעבר את ועדת השרים לענייני חקיקה. בשבוע שעבר ביקש ח"כ אזולאי לחזור ולקדם אותה, והסכים לדחייה של חודש וחצי בתנאי שבנק ישראל יציג תוכנית לטיפול בריבית על 235 מיליארד שקל הנמצאים ביתרות העו"ש של משקי הבית.
לפני שנה בצעד חריג שלח הנגיד מכתב חריף לראש הממשלה נתניהו וקרא לו להתערב ולעצור את החקיקה. כעת הוא ניצב בפני שידור חוזר, רק הפעם מול שתי הצעות חוק שעלו על מסלול החקיקה.
מבנק ישראל נמסר: "דרך המלך להגדלת הרווחה של הצרכן היא באמצעות טיפוח מנגנוני השוק ועידוד התחרות. חלק מהותי מההסדרים המוצעים בהצעת החוק עלולים להזיק יותר מאשר להועיל לקידום רווחת הלקוחות. כך, ההתערבות במנגנוני השוק ובתמחור עלולה לפגוע בהיצע הפיקדונות שמעמידים הבנקים. ההצעה עלולה להשפיע לרעה על הנזילות של הבנקים ולהוביל גם מהיבט זה לפגיעה בציבור הלקוחות. לפיכך, בנק ישראל מתנגד לקידום הצעת החוק וממשיך לשקוד על צעדים ופעולות נוספים לעידוד התחרות במערכת הבנקאית".