סגור
גל בר דעה מנכל בנק וואן זירו בנק דיגיטלי
גל בר דעה מנכ"ל וואן זירו. "המודל שלנו מאפשר לנו לפעול בשליש מהעלות לחשבון של בנק רגיל, כך שנוכל להיות רווחיים מאוד במחצית ההכנסה מחשבון רגיל" (צילום: אביגיל עוזי)

433 מיליון שקל ב-3 שנים: היקף ההוצאות של וואן זירו נחשף

הבנק חשף לראשונה את היקף הוצאותיו מאז הקמתו. בשל הוצאות ההקמה העצומות, רשם וואן זירו הפסדים של יותר מ-400 מיליון שקל. מנגד, הוא הצליח לגייס כ-50 אלף לקוחות, כאשר 30% מתוכם מעבירים אליו משכורת. המנכ"ל גל בר דעה: "מעריכים שנגיע לאיזון ובהמשך לרווחיות תוך שנים ספורות"

הבנק הדיגיטלי וואן זירו מפרסם היום (ה') את המאזן הכספי שלו לשנת 2022, החושף לראשונה את היקף הוצאותיו מאז הקמתו לפני כשלוש שנים: 433 מיליון שקל. מכיוון שהכנסות הבנק (שפתח את שעריו הדיגיטליים לציבור רק באוגוסט האחרון) עדיין זניחות, המשמעות החשבונאית היא שמאז החל לפעול הבנק הוא רשם הפסדים של יותר מ-400 מיליון שקל, שרובם הושקעו בעלויות הקמה ופיתוח.
זו הפעם הראשונה שהבנק משתף את המאזן הכספי שלו: בתור בנק חדש ובניגוד לשאר הבנקים הוא עדיין פטור מפרסום דוחות כספיים בכל רבעון, אלא מחויב בפרסום מאזן כספי אחת לשנה. בבנק מדגישים כי זהו לא דו"ח כספי רגיל, וזאת מכיוון שהוא משקף פעילות של שלושה וחצי חודשים, ולכן הם רואים בו כמעין דו"ח הקמה לציבור. בסוף 2023 הבנק צפוי לפרסם דו"ח כספי סטנדרטי מלא.
השאלה לקראת הדוחות לא הייתה אם הבנק ירשום הפסדים, אלא בכמה הם יסתכמו. בבנק מסבירים כי ההפסדיות נובעת מעלויות ההקמה והפיתוח של הבנק, החיבור לתשתיות הפיננסיות, פיתוח טכנולוגיות ייחודיות מבוססות בינה מלאכותית ועוד.


מנגד, הבנק עדיין נמצא בתהליך גיוס לקוחות, שמספרם עומד על כ-50 אלף, והוא החל לגבות דמי מנוי רק בתחילת 2023. בנוסף, שירותים רבים עדיין נמצאים בתהליך פיתוח. לכן, הכנסותיו, להגדרת הבנק, זניחות, והוא אינו נוקב במספר המדויק. שוקי אורן, יו"ר הבנק, התייחס למאזן השלילי של הבנק ואמר: "433 מיליון שקל אלו הוצאות ההשקעה שלנו, כמו בכל סטארט-אפ. מבחינה חשבונאית זו הוצאה כספית המהווה השקעה בטכנולוגיות ובצמיחה".
הבנק צופה שתהליך האיזון הכספי וההגעה לרווח יימשכו מספר שנים, וגם 2023 תסתיים בהפסד. מנכ"ל הבנק גל בר-דעה התייחס לכך ואמר כי "אין סטארט-אפ או בנק דיגיטלי שמגיע תוך שנה לרווח. שנת 2023 תהיה השנה הראשונה של פעילות מלאה, ואנחנו צופים שבסיומה עדיין לא נהיה רווחים".
מאז הקמתו גייס הבנק 791 מיליון שקל, מתוכם 577 מיליון עד לסוף 2022. מתוכם כאמור הוציא הבנק כ-433 מיליון, כך שההון העצמי שלו נכון לסוף 2022 עומד על 144 מיליון - קרוב ל-100 מיליון מעל דרישת הסף של בנק ישראל. ברבעון האחרון גייס הבנק 214 מיליון שקל נוספים.
נכון להיום, מציינים בבנק, ישנם מעל 50 אלף לקוחות, כאשר קצב פתיחת החשבונות עומד על ממוצע של 300 ליום. בבנק מונהלים מעל 1.2 מיליארד שקל בפקדונות ובעו"ש, כאשר הפיקדון הממוצע עומד על 115 אלף שקל. שיעור מעבירי הפעילות (מעבירי משכורת מעל 5,000 ש"ח בחודש) נותר זהה לשיעורו בחודשים האחרונים - כ-30%, ובבנק רואים זאת כנתון חיובי לאור העובדה שמידי חודש ממשיכים להצטרף אלפי לקוחות.
באוגוסט האחרון, כאמור, הבנק פתח את שעריו הדיגיטליים לציבור הרחב, כשבינואר האחרון התווספה פלטפורמת המסחר בני"ע זרים, וכן אפשרויות לפתיחת חשבון זוגי. במהלך 2023 הבנק צפוי לאפשר מסחר בני"ע גם בארץ, וכן להציע שירותי ייעוץ פנסיוני וייעוץ השקעות.
בר דעה התייחס לפרסום המאזן הכספי בכללותו ואמר: "המודל העסקי שלנו מאפשר לנו לפעול בשליש מהעלות לחשבון של בנק רגיל, כך שנוכל להיות רווחיים מאד במחצית ההכנסה מחשבון. ברשותנו יתרת הון מספקת להבטחת המשך הפעילות והצמיחה של הבנק, ואנו מתכננים לגייס הון נוסף במטרה להמשיך ולהתחזק בשוק הישראלי ולהתרחב לאירופה. אנחנו מעריכים שלצד המשך תוכניות הצמיחה וההתרחבות שלנו, נגיע לאיזון ובהמשך לרווחיות תוך שנים ספורות בלבד".