סגור
העברת כסף וידאו
עלייה בהיקף הפיקדונות בעקבות עליית התשואות בשוק האג"ח (צילום: שאטרסטוק)

נהיו לארג'ים: הריבית על פיקדונות בבנקים עלתה ביוני ל-3.97% לשנה

זהו החודש שני ברציפות שהבנקים מעלים את הריבית על פיקדונות. היקף הפיקדונות ביוני היה 47.6 מיליארד שקל - הנתון הגבוה מאז דצמבר האחרון ועלייה של 16.7% לעומת מאי. הריבית בהלוואות למשקי בית  ירדה מעט ל-9.11%  

הריבית על הפיקדונות בבנקים ברוב המסלולים המשיכה לעלות מעט גם בחודש יוני, ובכך משלימה חודש שני ברציפות של שיפור בריביות. זאת לאחר מגמת שחיקה מתחילת השנה בפיקדונות שהבנקים מציעים.
מנתוני בנק ישראל עולה כי עיקר העליות היו בפיקדונות בריבית קבועה. כך לדוגמא בפיקדונות לתקופה של עד חודש, הריבית הממוצעת עלתה ביוני ל-2.14% (לעומת 2.03% במאי), כאשר את הריבית הגבוהה ביותר הציע בנק הפועלים (3.48%), ואת הריבית הנמוכה ביותר הציע דיסקונט (1.18%). בפיקדונות לתקופה של 6-12 חודשים, חלה עלייה ל-3.97% (לעומת 3.88% במאי), כאשר את הריבית הגבוהה ביותר הציע בנק לאומי (4.25%), ואת הריבית הנמוכה ביותר הציע בנק מסד (3.58%).
בפיקדונות בריבית משתנה (צמודה לריבית הפריים) השינוי היה תנודתי יותר. בפיקדונות לתקופה של עד חודש, הריבית עלתה ביוני בשיעור זניח ל-2.33%, כאשר הבנק הדיגיטלי וואן זירו הציע את הריבית הגבוהה ביותר (3.46%), ובנק יהב הציע את הריבית הנמוכה ביותר (1.08%). בפיקדונות לתקופה של 6-12 חודשים, הריבית ירדה מעט ל-3.7%, כאשר את הריבית הגבוהה ביותר הציע בנק ירושלים (4.55%) ואת הריבית הנמוכה ביותר הציע הבנק הבינלאומי (3.34%).
בתחילת השנה, הציפייה במשק הייתה לירידה בריבית בנק ישראל. בינואר בנק ישראל העלה לראשונה את הריבית מאז אפריל 2022 לרמה של 4.5%, אך מאז היא נותרה על רמתה הנוכחית בשל התמשכות האינפלציה והחשש מהשפעות המצב הביטחוני. על אף שהריבית נותרה על רמתה, במערכת הבנקאית שחקו באופן איטי אך מתמשך את הריבית על הפיקדונות, אם כי בחודשיים האחרונים המגמה הזו נבלמה מעט.
ההערכות הן שהעלייה בפיקדונות נובעת מעליית התשואות בחודשים האחרונים בשוק האג"ח, בעקבות העלייה בגירעון ואי הוודאות הביטחונית. האג"ח מהוות בסיס להחלטות לתמחור הפיקדונות ולכן עלייתן תורגמה גם לריבית מעט גבוהה יותר על הפיקדונות שהבנקים מציעים.
גם בצד ההלוואות נרשם שיפור קל. לפי נתוני בנק ישראל, הריבית הממוצעת בהלוואות למשקי בית עמדה על 9.11% בחודש יוני לעומת 9.27% במאי. הריבית הנמוכה ביותר בהלוואות היא בבנק הדיגיטלי וואן זירו עם 7.06% בממוצע, בעוד בבנק ירושלים היא מגיעה ל-13.36% בממוצע.
היקף הפיקדונות שהופקדו בבנקים בחודש יוני היה 47.6 מיליארד שקל - הנתון הגבוה מאז דצמבר האחרון, ועלייה של 16.7% ביחס למאי 2024. עם זאת, חודש יוני לרוב הוא חודש חזק בפיקדונות, וייתכן שהדבר מושפע מעלייה בתשלומים חד פעמיים למשקי בית בחודש זה, למשל המענקים לחיילי המילואים ששולמו ביום העצמאות, שבחלק מהמקרים עמדו על עשרות אלפי שקלים למשרת מילואים. ביוני אשתקד היקף הפיקדונות היה 52 מיליארד שקל.