סגור

בלעדי לכלכליסט
רשות ניירות ערך תפקח גם על חברות פינטק בתחום התשלומים

שר האוצר ישראל כץ אימץ את המלצת משרדו מהשנה שעברה לרכז את הפיקוח על נותני שירותי תשלום פיננסים חדשניים ברשות ני"ע, זאת לצד הפיקוח על הבנקאות הפתוחה. גופי פינטק גדולים וארנקים דיגיטליים יישארו בפיקוח בנק ישראל

עכשיו זה רשמי: שר האוצר ישראל כץ החליט כי רשות ניירות ערך, בראשות ענת גואטה, היא שתפקח על גופי פינטק בתחום עולם התשלומים (PSD). לכלכליסט נודע כי לאחרונה שלח כץ מכתב רשמי לרגולטורים הפיננסיים המודיע על החלטתו. בכך מיישם כץ את ההמלצה של הצוות הפנימי במשרד האוצר שהמליץ בתחילת שנת 2020 כי הפיקוח על נותני שירותים פיננסים חדשניים יהיה תחת רשות ניירות ערך.
ברירת המחדל בפיקוח על עולם הפיננסים החוץ בנקאי קובעת כי הסמכות תהיה של רשות שוק ההון. אלא שנוכח העומס שנוצר בתחום בשל הקמתן של חברות רבות הפונות בבקשה לרשיון, כמו גם התפתחות של תחומים חדשניים כגון API (נותני שירותי השוואת עלויות המקבלים מידע על לקוחות הבנקים), וגופי PSD (חברות פינטק המבצעות שירותי תשלום), הומלץ באוצר כי תחומים אלה יועברו לאחריות רשות ניירות ערך.
2 צפייה בגלריה
מימין שר האוצר ישראל כץ ויו"ר הרשות לניירות ערך ענת גואטה
מימין שר האוצר ישראל כץ ויו"ר הרשות לניירות ערך ענת גואטה
שר האוצר ישראל כץ ויו"ר השות ני"ע ענת גואטה
(צילום: קובי קואנקס, אוראל כהן)
הבחירה ברשות נעשתה גם מתוך מחשבה כי זו תצליח לקדם במהירות וביעילות את תהליך הרישוי לחברות הפינטק. "רשות ניירות ערך היא גוף הפיקוח המתאים לפיקוח על נותני שירותי תשלום, וביכולתה לקדם חקיקה פרו תחרותית, שתאפשר התפתחות מהירה של שוק זה, ותצמצם את חסמי הכניסה של גופים חוץ בנקאיים", כתב כץ במכתבו. יחד עם זאת, נקבע כי היה ויפעלו בישראל חברות בעלות היקף פעילות גדול (רף שטרם נקבע) הפיקוח יעבור לבנק ישראל, שכן אז שיקולים של יציבות הגוף הופכים קריטיים יותר.

הרשות עדיין לא יכולה להתחיל לפקח דה פאקטו על גופי הפינטק, שכן הליך הרישוי והפיקוח אמור לעבור חקיקה – תהליך שתקוע כרגע לאור המצב הפוליטי והיעדר כנסת מתפקדת. אולם באוצר מצפים מהרשות שתכין כבר עתה את תשתית החקיקה לעניין, וכץ קרא ליתר הרגולטורים הפיננסים לסייע ולהירתם למשימה. באוצר רואים ברפורמה הזו של רישוי גופי הפינטק צעד חשוב לשיפור התחרות במערכת הפיננסית.
הארנקים של גוגל ואפל יישארו בפיקוח בנק ישראל
"תחום שירותי התשלום נשלט כיום בבלעדיות על ידי חברות כרטיסי האשראי והבנקים, וזאת בלי ששחקנים חדשים, שיוכלו להוביל לשיפור השירות והזלת עלויות לצרכן, יכולים להיכנס לתחום זה", כותב כץ.
גופים נותני שירותי תשלום הם למעשה חברות פינטק שהמוצר שהן מציעות ללקוח כרוך גם בביצוע העברת של כספים. למשל חברת פינטק שמציעה ללקוח ניהול של תשלום החשבונות שלו או גוף שנותן שירות השוואת עלויות וגם מבצע את העברת הכספים מהלקוח לגוף שמציע את המוצר הטוב ביותר. חברות מסוג זה יהיו לפי החלטת כץ תחת הפיקוח של רשות ני"ע. לצד זה, הפיקוח על ארנקים דיגיטלים, כמו הארנקים של גוגל ואפל, יישארו תחת פיקוח של בנק ישראל, וזאת מכיוון שאלו עובדים תחת תשתית של חברות כרטיסי אשראי.
חברות פינטק שנותנות שירותי תשלום כמעט לא פועלות בישראל, אך הן כבר פעילות בעולם.
המהפכה הטכנולוגית תשנה את הבנקאות בישראל
ההחלטה הרשמית להעביר את הפיקוח על תחום נותני שירותי תשלום (PSD) לרשות ני"ע היא צעד נוסף במספר רפורמות שמטרתן לטלטל את המערכת הפיננסית בישראל. לאורך השנים נעשו ניסיונות לצעדים שונים לשיפור התחרות, אולם בסופו של דבר ברוב התחומים מפת נתחי השוק נותרה יציבה, ולא נרשמה ירידה משמעותית במחירים לצרכנים. הפעם קיים סיכוי טוב יותר לשינוי, היות והרפורמות משלבות בתוכן גם כניסה של טכנולוגיה חדשנית.