סגור

הריבית ממשיכה לצנן: המשכנתא הממוצעת ירדה מתחת למיליון שקל בספטמבר

עליית הריבית משפיעה על הביקושים למשכנתאות שהולכים ויורדים וכעת נראה כי היא משפיעה גם על המשכנתא הממוצעת שעמדה על 976 אלף שקל בחודש ספטמבר, ירידה של 4.7% לעומת אוגוסט. ההחזר החודשי מתוך ההכנסה נותר יציב ברמה של 28.3%

עליית הריבית משפיעה לא רק על הביקושים למשכנתאות. מנתוני בנק ישראל שפורסמו היום (ה') עולה כי המשכנתא הממוצעת בחודש ספטמבר עמדה על 976 אלף שקל, זאת לאחר שבחודשיים הקודמים היא כבר חצתה את רף המיליון שקל. המשכנתא הממוצעת בחודש ספטמבר ירדה ב-4.7% לעומת זו של חודש אוגוסט.
עליית הריבית משפיעה על הביקושים למשכנתאות, ולראיה בחודש ספטמבר היקף המשכנתאות עמד על 7.7 מיליארד שקל, לעומת 10-13 מיליארד שקל בחודשים הקודמים. כעת נראה כי היא גם מחלחלת לפרמטר המשכנתא הממוצעת. יחד עם זאת, לעת עתה רואים כי היא עוד לא מגיעה למחירי הנדל"ן, כך שייתכן והירידה במשכנתא הממוצעת נובעת מכך שרוכשי דירות נאלצים לגייס יותר הון עצמי בכדי לקבל משכנתא, כדי שיוכלו לעמוד בתנאי ההחזר שלה תחת רמת הריבית הנוכחית.
ירידה קלה נרשמה בספטמבר במשכנתאות במינוף גבוה (משכנתאות שגובהן הוא 60% ומעלה משווי הנכס). משכנתאות אלו היוו 45.6% מסך המשכנתאות בספטמבר, לעומת כ-46% בחודשים האחרונים. אם כי בהסתכלות ארוכת טווח, מדובר עדיין בנתון גבוה למדי. לשם השוואה בשנת 2021 שיעור המשכנתאות במינוף גבוה היה 42.4% מהמשכנתאות.
מנגד פרמטר שמוסיף להיות גבוה הוא יחס ההחזר מתוך ההכנסה. נתון זה עמד בממוצע על 28.3% בחודש ספטמבר (קרי ההחזר החודשי של המשכנתא מהווה 28.3% מסך ההכנסה), וזאת בדומה לנתוני החודשים האחרונים, ולעומת נתון של כ-26.5% בממוצע בשנת 2021. העלייה הזו נובעת כמובן מעליית הריבית שמגדילה את ההחזר החודשי במשכנתאות. המשכנתאות בשיעור החזר גבוה יחסית של 30%-40% מההכנסה טיפס לכמעט 45% מהמשכנתאות בחודש ספטמבר, זאת בעוד אשתקד הוא עמד על פחות מ-35% מהמשכנתאות שניתנו אשתקד.