יו"ר רשות שוק ההון על משבר הביטוח הסיעודי: "פגענו במבוטחים בשביל היציבות"
יו"ר רשות שוק ההון על משבר הביטוח הסיעודי: "פגענו במבוטחים בשביל היציבות"
הממונה על הביטוח עמית גל הזהיר בכנסת כי למרות שזה לא התרחיש הסביר, המשבר עשוי לחזור תוך שנתיים והודה שצעדי החירום שננקטו, בהם הקשחת הקריטריונים להגדרת אדם סיעודי יפחיתו בעד 20% את מספר התביעות שיאושרו; גל קרא לכינון חוזה חדש מול המדינה
"אנחנו צריכים להיערך להסדר בר קיימא, לחוזה חדש וברור של המדינה עם האזרחים בכל מה שקשור לביטוח הסיעודי", אמר היום (ד') הממונה על שוק ההון, עמית גל, בדיון בוועדה לביקורת המדינה בכנסת.
הדיון התקיים לאחר שמוקדם יותר השבוע הכריזה רשות שוק ההון על הרעה נוספת בתנאי הביטוח הסיעודי, שאפשרה את הארכת ההסכם בין חברת הביטוח הראל לקופ"ח כללית בשנתיים. כך, נמנעה פגיעה מיידית ב-2.6 מיליון מבוטחי כללית, שעלולה הייתה להתרחב לענף כולו.
"הפעולות שעשינו הן חסרות תקדים, וזו לא פוזיציה שאנחנו שמחים להיות בה. פגענו במבוטחים בשביל היציבות הכוללת, וזה דבר שדורש מאיתנו הרבה משאבים, גם נפשיים", אמר גל והודה: "חלק מהסיבות למשבר הן מעשה ידי אדם וגם תוצר של מדיניות בעשור האחרון".
אחד הצעדים המרכזיים שביצעה הרשות השבוע הוא הקשחת מבחני ה-ADL, שמגדירים מיהו אדם סיעודי. גל שיתף לראשונה בהערכות על השפעת המהלך, וטען שהוא יפחית בכ-10%-20% את מספר התביעות שיאושרו.
"התרחיש הסביר הוא שהביטוח ימשיך גם בעוד שנתיים להיות אטרקטיבי, אבל אנחנו לא יכולים רק לקוות שיהיה בסדר. קיים הסיכוי שנגיע למשבר דומה או זהה בעוד שנתיים", הבהיר גל.
במהלך הדיון פנתה אל גל ח"כ מירב כהן (יש עתיד), מיוזמות הדיון, ושאלה: "מה אתה אומר לאדם שמתלבט אם להמשיך לשלם לביטוח, ושחושש מקריסת המנגנון? אולי עדיף לו לשים את הכסף בחיסכון?".
על כך ענה גל כי "המוצר הזה לא השתנה מהותית, ומערכת השיקולים שלו צריכה להיות דומה כמו לפני השינויים. השאלה היא האם הוא מכוסה בפני מצב שבו יזדקק לסכומי כסף משמעותיים והתשובה היא כן. בטווח הארוך, מוטל עלינו אותו הנטל למצוא פיתרון".
מנכ"ל כללית אלי כהן, שקופת החולים שהוא מנהל הייתה במוקד המשבר בחודשים האחרונים, לאחר שלמכרז שפירסמה לתפעול הפוליסה שלה לא ניגשה אף חברת ביטוח, אמר בדיון: "אנחנו לא רגועים. אנחנו אמנם בפסק זמן כרגע, אבל אם לא נלמד מההיסטוריה אנחנו נחזור על אותו תהליך. אין מנוס מישיבה של כל השחקנים מסביב לשולחן. נצלו את הזמן. שנתיים זה זמן קצר".
יו"ר הוועדה, ח"כ מיקי לוי (יש עתיד), הבהיר שהוועדה תפקח על התקדמות העבודה למציאת פיתרון ארוך טווח. "ההסכם שהושג אינו מספק. זה אספירין לחולי לב. אני מברך על כך שהושגו סיכומים לשנתיים, אבל מה יקרה בהמשך?".
ח"כ כהן התייחסה לכך גם כן: "אין פיתרון ארוך טווח. אם יש אפשרות שבעוד שנתיים לא יהיה יותר ביטוח, אז כבר כעת זה לא ביטוח. ואם רוצים שבעוד שנתיים יהיה שינוי מבני, חייבים לבחון את הבעיה מיותר פרספקטיבות, עם ביטוח לאומי, משרד הבריאות, אנשי אקדמיה ונציגי ציבור.
"השינויים הקוסמטיים שנעשים - הקשחה פה והקשחה שם, זה בסוף לא עובד. אף אחד לא בא עכשיו וחשב רגע מהם הקריטריונים האופטימליים שישרתו את מערכת הבריאות ואת מדינת ישראל".