ממונה קבוע לרשות שוק ההון לא מעניין את סמוטריץ'
ממונה קבוע לרשות שוק ההון לא מעניין את סמוטריץ'
בסוף השנה תסתיים הארכת מינוי עמית גל כממלא מקום יו"ר הרשות. בהיעדר ועדת איתור, הוא צפוי לקבל הארכה חמישית בתפקיד
בסוף החודש תסתיים כהונתו של עמית גל כממונה הזמני על רשות שוק ההון, תפקיד שאותו הוא ממלא מספטמבר 2022, לאחר עזיבתו המפתיעה של הממונה הקודם משה ברקת את התפקיד. מכיוון שוועדת האיתור למינוי ממונה קבוע טרם כונסה ולא ידוע מתי תכונס, כהונתו של גל כממלא מקום צפויה לקבל הארכה נוספת — חמישית במספר — עד מרץ 2024.
מה שהיה אמור להיות מינוי זמני של ממשלת המעבר לחודשים ספורים, עד שתקום ממשלה חדשה ותחליט על זהות הממונה הבא, התארך לתקופה של יותר משנה שבמהלכה כל שלושה חודשים מוארך מינויו של גל, ואין מינוי קבע לאחד הרגולטורים הפיננסיים החשובים בישראל, שמפקח על יותר מ־2.5 טריליון שקל של הציבור.
גם בתקופות שגרה, היעדר ממונה קבוע לתקופה כה ממושכת הוא חריג, פוגע בתקינות הרגולציה הפיננסית ומגביר את אי הוודאות במשק. על אחת כמה וכמה בשנה שבה המשק מתמודד עם אינפלציה גואה, רפורמה משפטית שנויה במחלוקת ואי־יציבות פוליטית, וכמובן מלחמת חרבות הברזל. הדבר אף עלול לפגוע בדירוג האשראי של ישראל, ולגרום לבריחת משקיעים.
אמנם לממלא מקום הממונה על רשות שוק ההון יש כל הסמכויות שניתנות לממונה קבוע, אך בפועל עצמאותו מוגבלת, זאת לאור מאזן הכוחות שבו שר האוצר יכול למנוע את הפיכת המינוי הזמני לקבוע. "לשר זה מאוד נוח, כי המינוי תלוי בו, וממונה זמני לא יקבל החלטות שהן בניגוד להעדפות השר", אומר בכיר לשעבר ברשות. "זו מציאות שמשתקת את הארגון, וזו תקופת מלחמה: אירוע שמחייב חשיבה מחוץ לקופסא ויש בו כל מיני סוגיות רגולטוריות שקשורות לנרצחים והנפגעים שדורשות מענה".
מעבר לפגיעה במאזן הכוחות ובעצמאות הרגולטור, לממונה זמני לגיטימציה מופחתת להנעת תהליכים ארוכי טווח שמטרתם לפקח על כספי החוסכים והמבוטחים ולייעל את שוק החיסכון והביטוח. בנוסף, מאז דצמבר 2022 עזבו ארבעה סגנים את רשות שוק ההון, כאשר לשלושה מהם לא מונו מחליפים, כך ששדרת ההנהלה כולה ברשות מתנהלת באיוש חלקי. גורמים ברשות מעריכים שעזיבת חלק מהסגנים קשורה לעיכוב המינוי הקבוע.
"מילוי מקום במשך כל כך הרבה זמן משדר שלמערכת לא איכפת, וזהו עוד איתות שלילי גם לעולם וגם כלפי פנים, ואנחנו מדברים על כל כספי הפנסיה של אזרחי ישראל" אומר ד"ר עידו קאליר, ראש ההתמחות באקטואריה, מימון וניהול סיכונים בקריה האקדמית אונו. "זהו שוק שגם כך נשלט על ידי מעט מאוד גופים שרק הולכים והופכים ליותר ויותר חזקים, והפיקוח עליהם גם כך קשה, ואתה רואה בשטח את ההתייחסות שלהם להיעדר מינוי קבוע: למשל ברישום הנכסים הבלתי־סחירים של הגופים בשווי גבוה ממה שצריך".
לפי חוק שירות המדינה, הארכת כהונתו של ממלא מקום ליותר מחצי שנה דורשת את אישור נציב שירות המדינה והיועמש"ית, ורק בהינתן 'נסיבות מיוחדות המצדיקות זאת'. על רקע המלחמה, היועמ"שית ונציבות שירות המדינה יאשרו בוודאי להאריך את כהונתו של גל בשלושה חודשים נוספים, עד מרץ 2023. בנוסף, עם כניסת המחנה הממלכתי לממשלה סוכם שסיום פעילותם של בעלי תפקידים ציבוריים ודירקטורים יידחה בשלושה חודשים, כך שייתכן ואישור היועצת והנציבות יתייתר.
במסיבת עיתונאים לאחר החלטת הריבית באוקטובר האחרון, התייחס נגיד בנק ישראל פרופסור אמיר ירון למינויי קבע בממשלה, ואמר: "אנחנו בעולם של אי ודאות מאוד גדולה. כל דבר שיתרום להורדת אי הוודאות במשק — יסייע וכמובן שגם מינויים קבועים".
לפניית "כלכליסט" בספטמבר האחרון בשאלה מדוע אישרו את הבקשות הקודמות של שר האוצר להארכת הכהונה הזמנית, השיבה נציבות שירות המדינה כי "המשרה עדיין במסגרת הליכי ועדת האיתור", וממשרד היועמ"שית נמסר כי "הוצגו נתונים המלמדים שהליך האיתור היה בעיצומו", זאת על אף שוועדת האיתור טרם החלה לפעול.
פארסת היעדר מינוי קבוע ברשות שוק ההון היא האחרונה מרשימה ארוכה של קברינטים פיננסיים שמינוייהם התעכבו, ביניהם ראש הרשות לניירות ערך, הכלכלן הראשי, הממונה על השכר וראש רשות המסים. בחודש שעבר אישרה הממשלה את המשך כהונתו של נגיד בנק ישראל לתקופה של 5 שנים נוספות, אך גם כאן התמהמו ראש הממשלה ושר האוצר בהכרזה, והודיעו על כך כחודש וחצי לאחר כניסתה של ישראל למלחמה.
שר האוצר סירב להגיב לפניית "כלכליסט". ממשרד האוצר נמסר כי "הוועדה לאיתור מועמדים לממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון טרם התכנסה. משרד האוצר פועל להשלמת מינוי הוועדה בהקדם. עמית גל משמש בפועל בתפקיד עד סוף דצמבר. ככל שלא יהיה מינוי קבוע עד למועד זה, כהונתו של גל תוארך עד למינוי קבוע".
מטעם נציבות שירות המדינה נמסר כי "בימים מורכבים אלו, ולאור שינויים שנעשו בהרכב הוועדה, כתב המינוי של חברי ועדת האיתור טרם הושלם באופן סופי. הנושא בטיפול בתיאום עם משרד האוצר. מכל מקום, במשרה הבכירה מכהן כממלא מקום עובד מדינה בכיר ומקצועי מתוך רשות שוק ההון, וכל זאת בהתאם לסעיף 23 א לחוק המינויים".