בנק ישראל: התייקרות המשכנתאות שחקה ב-1% את הצריכה הפרטית
בנק ישראל: התייקרות המשכנתאות שחקה ב-1% את הצריכה הפרטית
לפי מחקר של בנק ישראל, הפגיעה בצריכה בלטה בקרב משפחות עם הכנסה נמוכה-בינונית ועם רכיב גבוה של ריבית משתנה במשכנתא. במדינות בהן רוב המשכנתאות הן בריבית משתנה, כמו בישראל, יש השפעה מיידית וחזקה יותר על הצריכה לעומת מדינות בהן רובן בריבית קבועה
התייקרות ההחזר החודשי במשכנתא פגעה בהיקף הצריכה הפרטית של משקי הבית בשיעור של כ-1%, כך עולה ממחקר שפרסם היום (ג') בנק ישראל. עליית הריבית החדה בשנת 2022 ייקרה באופן משמעותי את ההחזר החודשי של המשכנתא למשקי בית רבים, כאשר לפי הערכות בשוק המשכנתאות בסך הכל התייקר ההחזר החודשי בממוצע בכ-1,000 שקל בתוך פחות משנה.
המחקר, שנכתב בבנק ישראל על ידי ד"ר נמרוד שגב, ד"ר איתמר כספי ונדב אשל, בחן את ההשפעות של שינויי הריבית בשנים 2022-2023 על משקי הבית בישראל בדגש על תזרים המזומנים והצריכה שלהם. המחקר מתבסס על מאגר נתוני האשראי של בנק ישראל.
נמצא כי קיים קשר מובהק בין החשיפה למשכנתאות בריבית משתנה לבין שינויים בצריכה בשנים 2022-2023. ככל שרכיב הריבית המשתנה במשכנתא גבוה יותר (הרכיב שחשוף לשינוי בריבית בנק ישראל), כך הפגיעה בצריכה גבוהה יותר.
כך למשל משפחה עם רכיב ריבית משתנה של 32% מסך המשכנתא ועם הוצאה חודשית ממוצעת בכרטיסי אשראי של 16.3 אלף שקל הפחיתה את הצריכה באמצעות כרטיסי אשראי בכ-235 שקל בממוצע יותר ביחס למשק בית ללא משכנתא עם ריבית משתנה. עוד נמצא כי הירידה בצריכה בלטה בקרב משפחות עם הכנסה נמוכה-בינונית וכן בקרב משפחות בהן ההחזר החודשי של המשכנתא מתוך סך ההכנסות הוא גבוה. לעומת זאת אצל משקי בית בעלי הכנסה גבוהה, מצליחים להמשיך ולשמור את היקף צריכה קבוע יחסית על אף העלייה בתשלומי המשכנתא.
עוד עולה מהממצאים כי השפעת עליית הריבית על הצריכה התעצמה עם הזמן. בתחילת תקופת עליית הריבית שהחלה באפריל 2022 ההשפעה על הצריכה הייתה מתונה, אולם ההשפעה הלכה והתגברה כל שההעלאות נמשכו והגיעה למלוא השפעה לקראת סוף שנת 2023, אז גם פרצה המלחמה, שגם לה היו כמובן השפעות על הצריכה במשק.
"על בסיס ניתוח ממצאי המחקר ניתן להעריך כי בעקבות העלאת הריבית, והשפעתה על המשכנתאות הוביל לירידה של כ-1% בסך הצריכה הפרטית בישראל. אומדן זה מספק תובנה לגבי ההשפעה הכמותית של שינויי ריבית על הצריכה דרך ערוץ המשכנתאות", מציינים בבנק ישראל.
במסגרת המחקר בוצעה גם בחינה של הנעשה במדינות אחרות. מהנתונים עולה כי במדינות בהן חלק מהותי מהמשכנתאות הן בריבית משתנה, כמו בישראל, השפעת עליית הריבית על הצריכה היא מיידית וחזקה יותר לעומת מדינות בהן הרוב המכריע של המשכנתאות הן בריבית קבועה.