סגור
אתר בנייה
אתר בנייה (צילום: ערן גרנות)

הלוואות הקבלן דחפו את היקף המשכנתאות במימון גבוה לשיא של שנתיים וחצי

שיעור המשכנתאות במימון גבוה הגיע  בחודש שעבר ל-45.9%. היקף הלוואות הבלון עומד על 1.36 מיליארד שקל - 130% יותר לעומת ספטמבר אשתקד וכ-16% מסך המשכנתאות שנלקחו: "ההלוואות מאפשרות ליותר אנשים להצטרף לשוק, אך הם צריכים גם יותר הון עצמי"

שיעור המשכנתאות במימון גבוה הגיע בספטמבר ל-45.9% - הנתון הגבוה מאז יוני 2022, כך עולה מנתוני בנק ישראל שפורסמו היום (ה'). משכנתא במימון גבוה נחשבת ככזו שמממנת מעל 60% משווי הנכס.
הסיבה מרכזית לעלייה בשיעור המימון היא מדד מחירי הדירות, שעלה בשנה האחרונה ב-6.3%. עליית מחירי הנדל"ן מצריכה מרוכשי דירות להביא יותר כסף. אך לצד זאת, יש סיבה נוספת: "הלוואות הקבלן אפשרו ליותר אנשים שקודם לכן לא יכלו לקנות דירה להצטרף לשוק, אך הם צריכים גם יותר הון עצמי", מסביר לכלכליסט מאור אוחנה, מנכ"ל רשת דרכנו לייעוץ משכנתאות.
הלוואות הקבלן שמזכיר אוחנה הן אחד הגורמים המרכזיים שאחראיים להתאוששות שוק המשכנתאות בחודשים האחרונים, על אף ההידרדרות במצב הביטחוני. מדובר במבצעים שבהם רוכשי הדירה משלמים בחתימה על העסקה כ-10%-20% ממחיר הדירה, ואת שאר הסכום רק לאחר סיום הבנייה. בפועל, הם נוטלים משכנתא שיתחילו לשלם עליה רק מספר שנים קדימה, ובינתיים הקבלן מסבסד את עלויות הריבית עבורם.
כלומר, הלוואות הקבלן ניתנות כהלוואות בלון, רק שבמקרה הנוכחי משקי הבית לא משלמים את הריבית החודשית.
המבצעים האלו הם דרכם של הקבלנים להתמודד עם ההאטה בשוק הדיור בשנתיים האחרונות, שהביאה לכך שהם נתקעו עם מלאי דירות גדול, ועלויות הליווי שלהם מול המערכת הבנקאית הלכו ותפחו יחד עם הריבית.
"בהשפעת הלוואות הקבלן", מסביר אוחנה, "שוק הדירות יד ראשונה מתאושש למרות המחירים הגבוהים והריביות הגבוהות, וחלקו מסך השוק מגיע ל-50%".
הלוואות הבלון הפכו לתופעה - בספטמבר היקף עמד על 1.36 מיליארד שקל - 130% יותר לעומת ספטמבר אשתקד, וכ־16% מסך המשכנתאות שנלקחו. אלו נתונים כל כך חריגים בשוק המשכנתאות, עד שלבנק ישראל לא הייתה ברירה, והוא זימן את ראשי החטיבות העסקיות במערכת הבנקאית אתמול (ד') ודן עמם על הגדלת ההפרשות להפסדי אשראי.
נתון בולט נוסף שפירסם בנק ישראל הוא גובה המשכנתא הממוצעת: זהו החודש החמישי ברציפות שהמשכנתא הממוצעת עומדת על כמיליון שקל, זאת בהשוואה לממוצע של 950 אלף שקל ב-12 החודשים שקדמו לרצף.
משכנתא ממוצעת היא נתון שנותן אינדיקציה מסוימת לגבי הפעילות בשוק המשכנתאות ועל מחירי הנדל"ן, שנמצאים כאמור במגמת עלייה מאז תחילת השנה. "הלוואות קבלן לרוב ניתנות על סך מיליון שקל", מסביר אוחנה. "לכן, אנחנו רואים את ההתייצבות סביב רמת המחירים הזו. זה משקף כמובן את עליית המחירים בשוק".
עוד עולה מנתוני בנק ישראל שהר המשכנתאות - כלומר הנתון שמציג את סך המשכנתאות הקיימות בכל הענף, הגיע ל-581 מיליארד שקל - עלייה של 6% ביחס לספטמבר אשתקד. אמנם קצב העלייה נמוך בהשוואה לשנים הקרובות, זאת לאור ההאטה הכללית בענף בחודשים שלאחר פרוץ המלחמה, ועדיין - יותר משכנתאות חדשות נלקחות מאשר נפדות, ולכן הר המשכנתאות מוסיף לגדול, ובתחילת השנה הבאה הוא צפוי להגיע לראשונה ל-600 מיליארד שקל.