האוצר מקדם חקיקה שתגביר את התחרות בענף שירותי התשלום
האוצר מקדם חקיקה שתגביר את התחרות בענף שירותי התשלום
על פי הרפורמה המוצעת, כל אפליקציות התשלום יצטרכו לעבוד יחד; כמו כן, חברות פינטק, שאינן בנקים, יוכלו לנהל חשבונות עו"ש. מדובר בחקיקה שנוסחה כבר בתחילת 2022, אך הפעם גוברים סיכוייה לעבור
משרד האוצר מקדם חקיקה שתוביל להיווצרותם של גופים פיננסיים הדומים לבנקים ויכולים להתחרות מולם במגוון תחומים. גופים פיננסיים אלו מכונים "נותני שירותי תשלום". כך למשל, אחרי החקיקה יוכלו חברות פינטק שאינן בנקים לנהל חשבון עובר ושב, אליו תופקד המשכורת החודשית, וממנו ישולמו חשבונות ויועברו כספים.
כיום, כל שוק התשלומים נשלט על ידי בנקים או חברות כרטיסי אשראי (שהם בנקים לשעבר). למעשה, גם אדם שמעולם לא לקח הלוואה, והפעולות הפיננסיות שלו מסתכמות בלקבל משכורת ולשלם חשבון חשמל וארנונה, חייב לעבור דרך המערכת הבנקאית או חברות כרטיסי האשראי. הרפורמה הנוכחית מבקשת לשנות את המצב הזה, כך שאחרי השינוי, יוכלו חברות פינטק דוגמת paypal או revolut לפתוח למי שירצה בכך חשבון עו"ש, ובכך להגדיל את התחרות מול הבנקים.
הרפורמה המוצעת תבנה בעצם "רישיון רגולטורי חדש" שמתאים לנותני שירותי תשלום, מעין רישיון "לבנק רזה". בנוסף, הבנקים יחוייבו להעביר מידע לחברות הפינטק הללו ובכך להקל על הפעילות שלהם. בכוונת האוצר לאמץ את התקנות האירופאיות בנושא הידועות בכינוי PSD2 (Payment Services Directive) ובכך לנצל את הניסיון הבינלאומי ולהקל על חברות רב לאומיות להיכנס לארץ.
לפי טיוטת החוק, חברות ביטוח לא יוכלו להיכנס לעולם "נותני שירותי תשלום", וזאת בשל הרצון לראות שחקנים חדשים לגמרי במגרש הפיננסי. בנוסף, טיוטת החוק מבקשת גם להטיל חובה על כל אפליקציות התשלום השונות בישראל (ביט, פייבוקס, גוגל פיי וכו') לאפשר לכל המשתמשים להעביר ולקבל כספים למי שמחזיק באפליקציה אחרת. זאת בכדי למנוע מצב שאפליקציה אחת תשתלט על השוק כולו.
מדובר במהלך שעשוי להיות דרמטי בעולמות הפיננסיים, והוא מהווה חלק מרפורמות ה"בנקאות הפתוחה" המקודמות על ידי הממשלה בשנים האחרונות, המהלך הנוכחי אינו מהלך חדש, הוא מבוסס על המלצות מקצועיות של בנק ישראל, והחקיקה בגינו כבר פורסמה בינואר 2022 והופיעה בטיוטת חוק ההסדרים של הממשלה הקודמת, אך בסופו של דבר המהלך לא קודם.