סגור
סניף בנק בנקים תחרות ריכוזיות בנק הפועלים
סניף בנק. רק על 18 מיליארד שקל מתוך 238 מיליארד שקל השוכבים בעו"ש משלמים הבנקים ריבית (צילום: שאול גולן)

מקבלים פירורים: הריבית הממוצעת על יתרות העו"ש - 0.05% בלבד

מנתוני בנק ישראל עולה כי יתרות העו"ש של משקי הבית עומדות על 238 מיליארד שקל, אולם הבנקים שילמו ריבית רק על 7.6% מהסכום. מנגד הריבית הממוצעת על האוברדראפט כבר מגיעה ל-12.5% 

נתוני הריביות שמשלמים הבנקים על יתרות העו"ש נחשפים, וכצפוי המצב עגום למדי אצל משקי הבית. היום (ד') פרסם בנק ישראל לראשונה נתונים בנוגע לשיעור הריבית שכל בנק משלם ללקוחותיו על יתרות העו"ש, וכן נתונים על כמה בפועל מכספי העו"ש משלם הבנק ריבית.
מהנתונים, שפורסמו במסגרת מערכת השוואת הריביות של בנק ישראל באשראי ובפיקדונות, עולה כי יתרת העו"ש של משקי הבית עמדה נכון לחודש אוגוסט האחרון על 237.6 מיליארד שקל, והבנקים משלמים על סכום זה ריבית ממוצעת של 0.05% בלבד. הריבית האפסית נובעת מכך, שרק על 7.6% מסכום זה שילמו הבנקים ריבית, כלומר רק על 18 מיליארד שקל. גם כשמשלמים הבנקים ריבית ללקוחות על יתרת העו"ש, היא נמוכה למדי ועומדת בממוצע על 0.72%.
מנגד אגב, כאשר לקוחות הבנקים נמצאים ביתרה שלילית (אוברדראפט), הם משלמים ריבית גבוהה למדי. לפי נתוני בנק ישראל הריבית הממוצעת באוברדפט הגיעה ל-12.5% באוגוסט, לעומת 12% בחודש יולי, וזאת על אף שלא חל שינוי בריבית בנק ישראל.
מנתוני הריבית על היתרה בעו"ש עולה כי המצב הסביר ביותר הוא במזרחי טפחות, שם על קרוב ל-30% מיתרות העו"ש משלם הבנק ריבית העומדת בממוצע על 0.52%. אחרי מזרחי טפחות נמצאים בנק לאומי ודיסקונט. לאומי אמנם בולט לטובה עם ריבית ממוצעת של 1.25% שהוא משלם על היתרות בעו"ש, אך היא משולמת רק על 6.5% מיתרות העו"ש של הבנק. בדיסקונט 11.3% מכספי העו"ש מקבלים ריבית, אך של 0.54% בלבד בממוצע. לעומת זאת בבנק הפועלים אין כמעט בכלל יתרות עו"ש שמשולם עליהם ריבית, ובבנק הבינלאומי רק 3.5% מיתרות העו"ש משולם ריבית.
נציין כי את הכספים ביתרות העו"ש יכולים הבנקים להפקיד בבנק ישראל, ולקבל בתמורה על רובם ריבית בגובה ריבית בנק ישראל העומדת על 4.5%. הפער בין הריבית שמקבלים הבנקים על הכספים לבין הריבית האפסית שהם משלמים ללקוחות על יתרות העו"ש תרמה לגידול חד ברווחיות הבנקים מאז החלה לעלות הריבית לפני שנתיים וחצי.
על רקע זה נשמעה ביקורת ציבורית חריפה כנגד הבנקים, שהביאה להפעלת לחצים לכך שיחלו לשלם ריבית על העו"ש. חלק מהבנקים הסכימו לכך, אך רובם עשה זאת לתקופה של שנה בלבד, שהסתיימה לפני מספר חודשים, כך שבשורה התחתונה על מעל ל-200 מיליארד שקל מיתרות העו"ש של משקי הבית, הציבור לא מרוויח.