סגור
פרויקט הקמת שכונת מגורים חדשה ב ראש העין של חברת ה בנייה נצבא
בנייה בראש העין (צילום: אוראל כהן)

היקף המשכנתאות במאי: 6.5 מיליארד שקל - צניחה של 46% מאשתקד

מדובר בנתון הנמוך ב-34% מהממוצע החודשי ב-2022, שעמד על 9.8 מיליארד שקל. היקף המשכנתאות היה נמוך גם מההערכות במערכת הבנקאית, שם ציפו שהנתון יעמוד על קרוב ל-7 מיליארד שקל. אולם, בהשוואה חודשית ניתן לראות התאוששות - היקף המשכנתאות במאי עלה ב-3.4%

היקף המשכנתאות החדשות בחודש מאי עמד על 6.5 מיליארד שקל, כך לפי נתוני בנק ישראל שפורסמו היום (א'). מדובר בנתון הנמוך ב-46% ממאי אשתקד, אז היקף המשכנתאות עמד על 12 מיליארד שקל, וכן הנמוך ב-34% מהממוצע החודשי ב-2022, שעמד על 9.8 מיליארד שקל.
בנוסף, היקף המשכנתאות היה נמוך גם מההערכות במערכת הבנקאית, שם ציפו שהנתון יעמוד על קרוב ל-7 מיליארד שקל, זאת בשל התחזקות התפיסה בציבור שמחירי הנדל"ן והריבית לא יירדו בצורה משמעותית בקרוב, וכן בדחיפת מחירי השכירות שעולים. אמנם, על אף שהיקף המשכנתאות שנלקחו במאי נמוך בכחצי מיליארד שקל מהציפיות, ייתכן עדיין שהנתון מבשר על התאוששות, גם אם איטית מהמצופה. בהשוואה לממוצע החודשי בין ינואר למרץ שעמד על 6.3 מיליארד שקל, היקף המשכנתאות במאי עלה ב-3.4%. הממוצע באפריל לא נלקח בחשבון משום שמיעוט ימי העבודה בחודש זה הביא לנתון נמוך במיוחד - 4.6 מיליארד שקל בלבד.
עוד עולה מנתוני בנק ישראל שהריבית הממוצעת (במסלול ריבית לא צמודה וקבועה) נותרה בדומה לאפריל על 5%, זאת בהשוואה ל-3.9% במאי 2022. הפעם האחרונה, פרט לחודש הקודם, שהריבית במסלול זה עמדה על 5% הייתה ביוני 2012, לפני יותר מעשור.


בחודש שעבר העלה בנק ישראל את הריבית בפעם העשירית ברציפות, כך שתוך 13 חודשים היא עלתה מ-0.1% ל-4.75%. החלטת הריבית הבאה תתקבל בתחילת יולי. בשבוע שעבר הציג נגיד בנק ישראל, פרופסור אמיר ירון, סימולציה שממחישה את השפעת האינפלציה על ההחזר החודשי למשכנתא. לפי הניתוח, שבחן משכנתא ממוצעת של מיליון שקל שנלקחה בינואר 2022, שלושה חודשים לפני העלאת הריבית, אמנם העלאות הריבית על-ידי בנק ישראל הביאו לעלייה חדה בהחזר החודשי, אך ההחזר החודשי צפוי לקטון בהדרגה החל מהשנה הבאה ולשוב תוך מספר שנים להיקפו טרם העלאות הריבית. זאת, מכיוון שהריבית הגבוהה צפויה לדכא את האינפלציה. לעומת זאת, לולא התערבות בנק ישראל אמנם ההחזר החודשי היה נמוך כעת, אך לאורך זמן מכיוון שהאינפלציה הייתה ממשיכה לעלות ההחזר החודשי היה עולה בהדרגה עד שב-2037 היה מגיע לפער של כמעט 2,700 שקל יותר בכל חודש בהשוואה לתרחיש הנוכחי בו בנק ישראל מגיב לאינפלציה.
הסימולציה, שהוצגה על-ידי הנגיד בכנס אלי הורוביץ, נועדה להמחיש לציבור שמבחינת בנק ישראל העלאות ריבית הן פעולה הכרחית שאמנם מקשה על משקי הבית בהווה אך נועדה למנוע קושי גדול יותר בעתיד. בבנק ציינו כי "האינפלציה, ככל שלא ממוגרת, מעלה משמעותית את ההחזר הנומינלי על המשכנתא, לעומת כלי הריבית שלאחר שמוריד את האינפלציה מחזיר את תוואי התשלום על המשכנתא למסלולו המקורי".
עוד פורסמה היום סקירת הכלכלנית הראשית של משרד האוצר, שירה גרינברג, המעידה על קיפאון בשוק הנדל"ן. לפי הסקירה, באפריל בוצעו 4,001 עסקאות לרכישת דירה - צניחה של 55% מהשנה שעברה והנתון הנמוך ביותר בשנות האלפיים (לא כולל תקופת הקורונה).