כך העבירו מנהלי הקרנות בסלייס עשרות מיליוני דולרים להלוואות פרטיות ומשכורות למקורבים
כך העבירו מנהלי הקרנות בסלייס עשרות מיליוני דולרים להלוואות פרטיות ומשכורות למקורבים
אפי סנדרוב, המנהל המורשה של חברת ההשקעות, הגיש את תוכנית ההסדר לנפגעי סלייס. לפי ההסדר, 130 מיליון שקל מהקרנות הלבנות וחשבון המעבר יושבו למשקיעים עד יוני 2025 - אך הבעיה המרכזית הייתה ונותרה בקרנות החוץ האדומות, אליהן הועברו יותר מ-800 מיליון שקל. ההסדר חושף את האופן שבו העלימו מנהלי הקרנות את כספי המשקיעים
אפי סנדרוב, המנהל המורשה של חברת סלייס, הגיש את תוכנית ההסדר לנפגעי סלייס. סנדרוב, אשר מנהל את חברת הגמל מתחילת השנה, מציע במסגרת ההסדר כי כספי "הקרנות הלבנות" (כלומר הקרנות עם שיוך הכספים בקופות ה-IRA) והכספים שנמצאו בחשבון המעבר של הקרנות האדומות ישוחררו ויחולקו לבעליהם עד ליוני 2025. מדובר על היקף כספים של לפחות 130 מיליון שקל שיושב למשקיעים.
שחרור הכספים בקרנות אלו היא בבחינה בשורה משמחת, אולם הבעיה המרכזית של נפגעי סלייס הייתה ונותרה החוסכים שהשקיעו ב"קרנות האדומות" וכספיהם הועברו לקרנות החוץ, לרוב תמורת הלוואה. חלק משמעותי מקרנות אלו, על פי חשדות המנהל המורשה, לא הושקעו בהשקעות ראויות אם בכלל, כאשר גם לא היה קיים בסלייס תיעוד ברור לאן מוזרם אותו הון שיצא מהלקוחות. היקף הכספים שהועברו על פי המנהל הכללי הוא יותר מ-800 מיליון שקל.
גם לגבי חוסכי קרנות אלו מציע סנדרוב במסגרת ההסדר כי מלאכת שיוך הכספים תיעשה עד ליוני 2025, אולם המאמץ לקבל מבעלי הקרנות את הכספים שהושקעו בחזרה אמור להימשך. סנדרוב מחלק לראשונה את אותו ההון לפי "אשכולות מארגנים", שמחולקים למנהלים ובעלי אותן קרנות: שנצר, חיימוב, ליעם, פינברט, יעקובי ואביטל. במסגרת ההסדר, היקף הכספים שיקבלו משקיעי סלייס בחזרה ייקבע על פי האשכול בו הם נמצאים והיכולת של המנהל הנוכחי של סלייס לקבל את הכספים בחזרה. במסגרת החזר הכספים המושקעים לא ייעשה סבסוד צולב - לדוגמה, כסף שהוחזר באשכול שנצר לא יחפה על קושי בקבלת כספים באשכול פינברט.
בנוסף, חוסכים שהצטרפו לקרנות כדי לקבל הלוואה ואכן קיבלו אותה, יחלו לקבל כספים רק לאחר שאותו שיעור כספים שקיבלו כהלוואה יוחזר לחוסכים שלא קיבלו הלוואה. כלומר אם חוסך קיבל הלוואה בשיעור של 30% מכספו לאחר שהשקיע בקרן אדומה, רק לאחר ש-30% מכספי החוסכים הושבו וחולקו לכל המשקיעים שלא קיבלו הלוואות, יחל לקבל חלק מכספו בחזרה (תחת ההנחה שמנהל ההסדר יוכל להשיב יותר מ-30% מהכספים האבודים).
במסגרת ההסדר פורט סנדרוב את הגילויים שהתבררו במסגרת החקירה על השימושים השונים שנעשו בקרנות חוץ, תחת האמתלה של השקעות. כך לדוגמה, על פי סנדרוב, גיא שנצר גייס 100 מיליון דולר בקרנות שהקים, אולם הצליח להציג הוכחות השקעה לגבי 75 מיליון דולר בלבד. שאר 25 מיליון הדולר "פשוט נעלמו" לדברי סנדרוב, שהוסיף כי "כאשר מר שנצר עומת עם עובדה זו - לא היה לו מענה".
עוד הסביר כי 31 מיליון דולר מהכסף שגויס והוגדר כהשקעה בפרויקט מגורים בניו יורק למעשה הועבר כהלוואה לחברת D&E גרופ, אולם ההלוואה נרשמה על חברה שבבעלותו. "במילים אחרות, מר שנצר השתמש בכספי העמיתים לצורך מתן הלוואה שלא הקרנות (ולכן גם לא העמיתים) יהיו זכאיות להחזר שלה ולפירותיה, אלא ישות אחרת שבשליטתו", הסביר סנדרוב. עוד הוסיף כי "שנצר השתמש בסך של כ-7 מיליון דולר מכספי העמיתים לצורך מתן הלוואה לחברה המאוגדת בגיאורגיה המקימה פרויקט נדל"ן למגורים. עם זאת, ממסמכי ההלוואה עולה כי ההלוואה רשומה על שמו של מר שנצר והוא אישית (ולא הקרנות) זכאי להחזר ההלוואה".
אשכול ליעם גייס 34 מיליון דולר לארבע קרנות שונות. על פי סנדרוב, ליעם, שנחשב כפושט רגל, לא קיים את החלטת בית המשפט למסור למנהל המורשה את המידע והמסמכים בנוגע להשקעות כספי עמיתים. סנדרוב דרש סנקציה של מאסר בפועל, הבקשה טרם הוכרעה.
מי שרשומה במסמכי ההתאגדות של הקרנות כ"שותף מוגבל" בקרנות, ומי ששימשה כאשת הקשר לחשבונות הבנק של הקרנות שקשורות באשכול ליעם, ועל פי מסמכי מס הכנסה בארה"ב שימשה כשותף הכללי בקרנות, היא אזרחית ישראל ואזרחית אוקראינה בשם אנסטסיה קוטייבה. על פי ראיות שהוצגו בבית המשפט, ליעם ואנסטסיה הם בני זוג. מתוך 34 מיליון הדולר שגויסו על ידי ליעם, 11 מיליון דולר הועברו לחברות שהעניקו הלוואות לעמיתים, ב-5 מיליון דולר מכספי העמיתים נעשה שימוש לטובת מתן הלוואה לקרן זרה אחרת, X investing group, בכספים לרכישת דירת מגורי יוקרה בישראל. לגבי שאר הסכומים - בחלק מהם נעשה שימוש שלא לצרכי השקעת כספי העמיתים, וביחס לחלק אחר צוין כי ניתנו הלוואות אך לא צוין לאיזו מטרות ניתנו ההלוואות.
סוכנות הביטוח פינברט גייסה 61 מיליון דולר מהמשקיעים. על פי מסמכי ההתאגדות של קרנות אלה, בעלי המניות בחברות הזרות המשמשות בקרנות הם אזרחי ישראל בשם עידן נפטאג'י, הנוהג להציג את עצמו גם כ"עידן הדר", או אזרחית ישראל בשם אלית מוטולה. בדיונים בבית המשפט באשכול פינברט הצטיירה תמונה ברורה, לפיה פינברט (כלומר מגייסת הכספים) וגורמים הקשורים אליה שולטים שליטה מוחלטת בקרנות שאליהן הוזרם הכסף. סנדרוב טוען גם כי הדר ומוטולה פעלו כדי להעלים את הכסף שהוזרם מחוסכי סלייס לחשבונות בנק בארה"ב - לחשבונות בנק חדשים.
על פי סנדרוב, מתוך 61 מיליון דולר, נעשה שימוש ב-10 מיליון דולר שלא להשקעה אלא לטובת מימון פעילותה של פינברט עצמה, לרבות תשלום משכורות למקורבים שלא עבדו בפועל בחברה, טיסות וטרקליני אירוח. בסכום של 2.5 מיליון דולר נעשה שימוש לטובת מתן הלוואה לחברה גיאורגית שבעל השליטה בה הוא חברו הקרוב של גבריאל קוקאשווילי - יו"ר דירקטוריון פינברט. בסכומים שאינם ידועים ניתנו הלוואות, ללא בטוחות, לתאגידים שונים, שזהותם והשימוש שעשו בפועל בכספים עדיין אינם ידועים למנהל המורשה. פינברט השיבה 15 מיליון דולר למנהל.
אמנון יעקובי גייס 12 מיליון דולר, אולם יכול להוכיח השקעה רק ב-10 מיליון מתוכם. סוכן הביטוח אודי אביטל (שבעבר התמודד על ראש לשכת סוכני הביטוח והיה יו"ר הוועדה לפיננסים בלשכה) גייס 2.5 מיליון דולר. על פי המנהל המורשה, מתוכם 1.96 מיליון דולר שימשו לרכישת אג"ח של חברה בפלורידה שבבעלותו של אביטל. סנדרוב מיוצג באמצעות עורכי הדין ברק טל, גיל אורן, שגיא שיף ובן נחשון ממשרד ארנון, תדמור-לוי.