בלעדי לכלכליסטבנק ישראל בודק: מהי מידת המיומנות הפיננסית של הדירקטורים בבנקים?
בלעדי לכלכליסט
בנק ישראל בודק: מהי מידת המיומנות הפיננסית של הדירקטורים בבנקים?
ל"כלכליסט" נודע כי הפיקוח על הבנקים פנה באחרונה אל הבנקים וחברות כרטיסי האשראי, וביקש מהם שיסבירו על סמך מה נקבע שהדירקטורים המוגדרים כבעלי מומחיות פיננסית הם בעלי מומחיות שכזו. הכלל קובע כי לפחות 20% מהדירקטורים ולפחות שני דירקטורים מבין חברי ועדת הביקורת) צריכים להיות בעלי מומחיות חשבונאית ופיננסית
בנק ישראל בודק: האם כל הדירקטורים המוגדרים כבעלי מומחיות פיננסית הם אכן כאלה? ל"כלכליסט" נודע כי הפיקוח על הבנקים פנה באחרונה אל הבנקים וחברות כרטיסי האשראי וביקש מהם שיסבירו על סמך מה הוגדרו אותם דירקטורים כבעלי מומחיות שכזו.
מבדיקת "כלכליסט" עולה כי מתוך 76 הדירקטורים בבנקים ובחברות כרטיסי האשראי, 70 מוגדרים כדירקטורים בעלי מומחיות פיננסית (92%). מבנק ישראל נמסר בתגובה: ״הפיקוח בוחן, כחלק מתהליכי העבודה השוטפים, את עבודת הדירקטוריון ופעילותו". אמנם תקרת השכר לדירקטורים בעלי מומחיות שכזו גבוהה יותר משל דירקטורים רגילים, אולם ככל הידוע, בבנקים ובחברות כרטיסי האשראי אין הבדל בתגמול בין סוגי הדירקטורים. עם זאת, דירקטור המוגדר כבעל מומחיות פיננסית הוא בעל פוטנציאל לכהן במגוון רחב יותר של ועדות הדירקטוריון.
לפי הכללים של בנק ישראל, לפחות 20% מכלל הדירקטורים ולפחות שני דירקטורים מבין חברי ועדת הביקורת (אחת הוועדות המרכזיות בדירקטוריון) צריכים להיות בעלי מומחיות חשבונאית ופיננסית. כאמור בפועל, הנתון גבוה משמעותית. ההגדרה אינה סגורה, ונתונה לשיקול הדעת של הדירקטוריון.
בבנק ישראל כותבים כי מדובר בדירקטור אשר השכלתו, ניסיונו וכישוריו מעניקים לו "מיומנות גבוהה באופן המאפשר לו להבין לעומקם את הדו"חות ולעורר דיון". נראה כי בבנק המרכזי לא בטוחים שזה המצב בקרב הדירקטורים שמוגדרים כבעלי מומחיות פיננסית.