סגור
מוסף שבועי 23.2.23 משה גפני
יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני. דחה את ההצבעה בוועדה על אף שהיה נראה שיש רוב להצעה (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)

הלחץ עובד? סוכני הביטוח מנסים לגרור את גפני לפשרה

ההצבעה על הצעת האוצר להגביל את ביטוחי המנהלים רק לבעלי שכר הגבוה פי 2 לפחות מהשכר הממוצע במשק נדחתה, והלחצים נמשכים. ההערכות הן שלשכת סוכני הביטוח דוחפת לפשרה לפיה הסכום יוגבל לתקרה הנמוכה מזו שהציע האוצר

ניכר היה שההסכמה הרחבה על הגבלת ההפקדות לביטוחי המנהלים תפסה את יו"ר ועדת הכספים משה גפני לא מוכן. בדיון שנערך שלשום בוועדת הכספים התקנה שהגיש משרד האוצר זכתה לתמיכה מחברי הכנסת מהקואליציה והאופוזיציה כאחד, וכן מגורמי המקצוע השונים ונציגים מהמשק דוגמת ההסתדרות ולשכת היועצים הפנסיונים. למעשה, ההסכמה הייתה כה רחבה עד שמספר פעמים במהלך הדיון שאל גפני "האם יש פה מישהו שהוא בעד ביטוחי מנהלים?".
ולמרות זאת, בסיום הדיון הפתיע גפני כשהודיע שידחה את ההצבעה בנושא בשבוע, ונימק זאת בכך שהדיון חרג מהזמן שהוקצה לו ובאמירה "אני לא אוהב להצביע על דבר שהאמת ־ לא הבנתי. נעשה עוד דיון קצר, יש גם שאלות שלא קיבלנו עליהן תשובות. אני חושב שזה נכון יותר ומקצועי יותר".
התקנה של משרד האוצר מבקשת לקבוע שרק חוסכים ששכרם כפול מהממוצע (כיום 23,740 שקל ומעלה) יוכלו להפקיד את חסכונותיהם בביטוחי מנהלים, ורק עבור חלק השכר הגבוה מסכום זה, זאת על רקע נתונים שהציג האוצר לפיהם עבור החוסך הממוצע, הקצבה בביטוח המנהלים צפויה להיות נמוכה ב־37% מזו שבקרן הפנסיה, ובכך לשקף פער של כחצי מיליון שקלים בחיסכון המצטבר. יש לציין כי ההגבלה שמבקש האוצר להכניס תהיה תקפה למצטרפים חדשים, ולא תחול על אלו שכבר מפקידים כספים לביטוח מנהלים.
כיום אין כל הגבלה על הפקדות לביטוח מנהלים, וכל עובד יכול להפקיד את משכורתו לביטוח המנהלים, בנוסף או במקום קרן פנסיה רגילה.
דחיית ההצבעה מעלה סימני שאלה באשר למניעים של גפני והאם באמת ובתמים הוא ביקש להימנע מקבלת החלטה שאינו מבין לעומק. "גם אני וגם ולדימיר (בליאק) אמרנו ליו"ר שנצביע איתו", אמרה ל"כלכליסט" חברת הכנסת נעמה לזימי (העבודה). "אני לא יודעת לפרש את ההחלטה של גפני. אני חושבת שהוא הופתע מתמימות הדעים, ואני מקווה שבשבוע הבא זה פשוט יגיע לוועדה ויעבור פה אחד".
מנגד, גורמים המעורבים בתהליך חוששים שייתכן וגפני מנסה באמצעות הדחייה להכשיר מתווה פשרה, שבו המגבלה על ההפקדות תהיה נמוכה מפעמיים השכר הממוצע. קולות ההתנגדות המעטים שעלו בחדר הוועדה הגיעו מצד חברות הביטוח ולשכת סוכני הביטוח, שטוענות כי על אף שביטוח המנהלים אינו מתאים לרוב החוסכים, ישנם חוסכים שעבורם זהו מוצר עדיף והם יפגעו מההגבלה, ולכן הציעו להפחית את הרף מעליו יהיה ניתן להפקיד לגובה השכר הממוצע (שעומד כיום על 11,870 שקל). מנגד, לגופים אלו יש אינטרס לצמצם את הפגיעה בביטוחי מנהלים, הנחשבים רווחיים יותר עבורם.
הצעה נוספת שעלתה בשיחות צד בשולי הדיון מפי ח"כים מהקואליציה הייתה להגביל את ההפקדה לפי אחד וחצי מהשכר הממוצע (17,805 שקל), וח"כ לזימי אישרה זאת: "הקואליציה ניסתה לבקש שזה יהיה פי 1.5 מהשכר הממוצע ולא פי 2, אנחנו התעקשנו שזה יהיה כפי שהאוצר הביא".
באוצר מתנגדים לצמצום המגבלה, וזאת מכיוון שפעמיים השכר הממוצע זו התקרה בחוק להפקדה לקרן פנסיה מקיפה, כלומר קרן פנסיה במסגרתה ניתן ליהנות ממנגנון הבטחת תשואה על 30% מהחסכון. בדיון הסביר נציג רשות שוק ההון, לידור אדם, שיש בכך "אמירה מצד המחוקק כי עד לסכום זה יש מקום להגן על הצרכנים".
באוצר טוענים כי התקנה במתכונתה הנוכחית, כלומר הפקדות רק מעל פעמיים השכר הממוצע, מגינה על כ־90% מהעובדים מפני ביטוחי המנהלים, וההערכות הן שהורדת המגבלה לפי 1.5 מהשכר הממוצע תוריד את הנתון לכ־70–75%. אמנם מגבלה זו תצמצם את הפער הבלתי נתפס של כחצי מיליון שקל בסך החיסכון הפנסיוני, אך גם לא תחסום את הפתח בפני ציבור החוסכים לרכוש מוצר שאינו אידיאלי עבורם, ושיפגע בקצבתם החודשית.
דחיית ההצבעה בשבוע תאפשר ללשכת סוכני הביטוח ולחברות הביטוח להפעיל לחץ על חברי הקואליציה, ולשכנע אותם לתמוך בהורדת המגבלה מפעמיים השכר הממוצע. אמנם ייתכן שהדחייה של גפני נועדה רק לעשות קולות של מאמץ מול הסוכנים, אך עד כה הלחץ של הלשכה היה אפקטיבי, ובמסגרת חוק ההסדרים האחרון, ארבעה חוקים שנועדו להגביר את התחרות ולייעל את שוק החיסכון הפנסיוני פוצלו ממנו. אם תעבור, התקנה להגבלת ביטוח המנהלים יהיה זה המהלך המשמעותי ביותר של האוצר השנה בשוק החיסכון הפנסיוני.
מיו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני לא נמסרה תגובה.