עוד חודש ירוק: בדקו - מה עשתה קרן ההשתלמות שלכם במאי
עוד חודש ירוק: בדקו - מה עשתה קרן ההשתלמות שלכם במאי
אנליסט מובילה את טבלת התשואות של קרנות ההשתלמות במסלול הכללי, עם 1.47% במאי. אלטשולר שחם בתחתית, עם 0.4% בלבד; נועם רוקח, סמנכ"ל השקעות באנליסט: "נראה שהעלאות הריבית תמו, ב־2024 היא תחל לרדת"
חודש נוסף של תשואות חיוביות בקרנות ההשתלמות. קרנות ההשתלמות במסלול הכללי, המסלול שבו מנוהל רוב ההון של החוסכים, הניבו תשואה ממוצעת של 0.88% בחודש מאי. התשואות החיוביות נרשמו למרות המגמה המעורבת בשוק המניות הישראלי, כאשר מדד ת"א־125 ירד ב־0.4% ומדד ת"א־35 ירד ב־1.25%. בארה"ב נרשמה ירידה של 3% במדד דאו ג'ונס ועלייה של 6.5% במדד נאסד"ק בחודש מאי.
חמשת החודשים הראשונים של שנת 2023 מתאפיינים בתשואה חיובית בקרנות ההשתלמות, שעלו בממוצע ב־3.45%. בכך משיבות הקרנות כמעט חצי מהתשואה השלילית שרשמו בשנת 2022, שבמהלכה ירדו בשיעור ממוצע של מעט יותר מ־8%.
קרן ההשתלמות של אנליסט היא הקרן המצטיינת של חודש מאי, לאחר שהניבה תשואה של 1.47%. החל מסוף שנת 2022 הגדילה הקרן של אנליסט את החשיפה שלה למניות טכנולוגיה. אחזקה זו חיפתה על האחזקות של הקרן בחברות ישראליות, שהניבו תשואה פחותה לעומת מקבילותיהן בארה"ב. קרן ההשתלמות של אנליסט מנהלת נכסים בהיקף של 5.7 מיליארד שקל והינה הקרן הקטנה ביותר מבין הקרנות של הגופים הגדולים. החשיפה שלה למניות הינה בשיעור של 47.3%, החשיפה הגבוהה ביותר במסלול הכללי.
על פי נועם רוקח, סמנכ"ל ההשקעות באנליסט, "העלייה החדה בנאסד"ק והחשיפה לטכנולוגיה הן שסייעו למגמה החיובית בקרנות ההשתלמות והקרן שלנו חשופה ביתר לסקטור זה. צריך לזכור שבמסלולים הכלליים יש גם אחזקת אג"ח גדולה, שסייעה לקרנות עם עלייה של 1% במדד האג"ח הממשלתיות ו־1.5% במדד האג"ח הקונצרניות". על פי רוקח, הקרן מחזיקה במניית ישראייר, שטיפסה ב־46% במאי, ובמניית מטרוניקס, שעלתה ב־16% במהלך החודש. לדבריו, "גם בנאוגיימס הייתה לנו אחזקה קטנה, שהכפילה את שווייה בנאסד"ק בחודש מאי בעקבות הצעת רכש".
בשנתיים האחרונות ההבדלים בתשואות בין הקרנות נבעו בעיקר מהחלטות השקעה גיאוגרפיות. לדוגמה, קרנות שהשקיעו מתחילת שנת 2023 בארה"ב ובאירופה השיאו תשואות עודפות מול המתחרות. לעומת זאת, בשנת 2022 הקרנות שהתבססו על השקעה בישראל הן שהשיאו תשואה עודפת. אלא שבחודש מאי, השוני בתשואות נבע בעיקר מהבדל סקטוריאלי ולא גיאוגרפי. זאת, מאחר שסקטור הטכנולוגיה עלה בחדות, בעוד הבנקאות והאנרגיה רשמו ירידות.
על פי רוקח, "הסיפור של השווקים מתחילת השנה הוא טכנולוגיית ה־AI, אולם מבחינת המשקיעים כל השוק מתרכז ב־7 חברות. בניגוד לסייקל הקודם של הגאות בטכנולוגיה, לאחר הקורונה שבה רוב תתי־הענפים בטכנולוגיה השיאו תשואות חיוביות גבוהות וחברות טכנולוגיה רבות הפכו ליוניקורנים, כרגע רוב העלייה מתרכזת בחברות הגדולות. כשאנחנו אומרים שהטכנולוגיה השיאה תשואת יתר השנה – זה נכון לשבע חברות בלבד. לכן, רוב חברות הטכנולוגיה עדיין לא התאוששו מהמשבר של 2022. זו תופעה ייחודיות".רוקח הוסיף כי "אנחנו מחזיקים יותר מניות בישראל למול המתחרים ועדיין הצלחנו להיות במקום הראשון במאי. זה בגלל האחזקה הטכנולוגית. המניות בישראל נסחרות במחיר נוח מאוד. במידה שאי־הוודאות הפוליטית תסתיים, נראה כאן תיקון חד בשוק המניות". יש לציין כי מדדי ת"א־טכנולוגיה ות"א טק־עילית עלו החודש ב־6.73% וב־6.24% בהתאמה.
השיחה עם רוקח התקיימה זמן קצר לאחר פרסום מדד המחירים לצרכן שהציג עלייה של 0.2% בלבד בחודש מאי ועלייה של 4.6% על פני שנה. על פי רוקח, "לפי מדד מאי נראה שהעלאות הריבית בשנה האחרונה מתחילות להשפיע. נראה כי תהליך העלאות הריבית הסתיים וב־2024 הריבית תחל לרדת״.
במקום השני בתשואה לחודש מאי נמצאת קרן ההשתלמות של ילין לפידות, שהניבה תשואה של 1.42%. גם קרן זו מאופיינת בחשיפה גבוהה למניות, בשיעור של 46.7%. קרן ההשתלמות של ילין לפידות מנהלת נכסים בהיקף של 14.4 מיליארד שקל. במקום השלישי בטבלת התשואות נמצאת הקרן של הראל, עם תשואה של 1.1%.
מתחילת השנה הקרן עם התשואה הגבוהה ביותר במסלול הכללי היא של ילין לפידות, עם 5.11%. במקום השני נמצאת אנליסט, עם תשואה של 4.48%. בטווח של שלוש שנים מובילה הקרן של מור עם תשואה של 24.93%. מיטב נמצאת במקום השני עם תשואה של 22.72%.
את טבלת חודש מאי סוגרת הקרן של אלטשולר שחם, עם תשואה של 0.4%, פחות מחצי מהתשואה הממוצעת. אלטשולר שחם, קרן ההשתלמות הגדולה בישראל, עם הון מנוהל של 42.4 מיליארד שקל, ניצבת בתחתית גם בטווח של שלוש שנים, עם תשואה של 11.06% לעומת ממוצע של 20.43%. החשיפה המנייתית של אלטשולר שחם היא 45.1%, החשיפה השלישית בגובהה בשוק.