סגור
עסקים סגורים ב מלחמה  ב תל אביב
עסקים סגורים בתל אביב (צילום: שאול גולן)

הוארכה תוכנית הפיצויים למגזר העסקי בכל הארץ: תחול גם על דצמבר

ועדת הכספים קבעה כי הדיווח יהיה דו חודשי - כלומר על נובמבר ודצמבר יחד. באוצר נימקו את ההתעקשות על דיווח דו-חודשי בכך שהדבר מונע אפליית עסקים קטנים. עלות הארכת התוכנית מוערכת בכ-1.6 מיליארד שקל, ומימונה יגיע מקרן פיצויים ייעודית

טוב מאוחר מאפשר אף פעם: ועדת הכספים אישרה את הארכת תוכנית הפיצויים למגזר העסקי בכל הארץ בעקבות המלחמה, כך שתחול גם על חודש דצמבר.
הוועדה אמורה הייתה לאשר את הארכת המתווה כבר לפני שבוע, אך אישורו נדחה בעקבות חוסר הסכמה בין משרד האוצר לחברי ועדת הכספים ונציגי העסקים על אופן הדיווח על הירידה בהכנסות העסקים. בתקנות המקוריות שהציג משרד האוצר, ושלבסוף אושרו בדיון היום, נקבע שהדיווח יהיה דו חודשי - כלומר על נובמבר ודצמבר ביחד.
מכיוון שבדצמבר הפעילות במשק התאוששה משמעותית, דיווח מאוחד על נובמבר ודצמבר צפוי להפחית מהפיצוי שיינתן לחלק מהעסקים, שנפגעו בחודש נובמבר אך חוו התאוששות בדצמבר. לכן, חברי ועדת הכספים ונציגי העסקים דרשו בדיון בשבוע שעבר לשנות את תוכנית הפיצויים כך שכל חודש יחושב בנפרד, אך האוצר סירב, והארכת התקנות אושרה היום בהתאם לנוסח המקורי שהגיש האוצר.
באוצר מנמקים את ההתעקשות על דיווח דו-חודשי בכך שהדבר מונע אפליית עסקים קטנים, שרובם מדווחים לרשות המסים באופן דו-חודשי, וכי דיווח דו-חודשי מייצג בצורה טובה יותר את היקף הפגיעה הכלכלית. עוד הדגישו באוצר שגם באירועים חריגים קודמים, כגון בתקופת הקורונה ובצוק איתן, תוכנית הפיצויים עבדה במתכונת דומה.
תוכנית הפיצויים לעסקים ועצמאים תעניק פיצויים לעסקים שמחזור הפעילות שלהם נע בין 12 אלף שקל ל-400 מיליון שקל, וחוו ירידה של מעל ל-25% במחזור הפעילות בנובמבר ובדצמבר. בדומה למענקים שניתנו עבור אוקטובר האחרון, עצמאיים ועסקים עם הכנסות שנתיות של עד 300 אלף שקל בשנה יקבלו מענקים הנגזרים מגובה ההכנסה השנתית ועומק הפגיעה בהכנסות בחודשי המלחמה. לעסקים עם הכנסות של בין 300 אלף שקל עד 400 מיליון שקל בשנה יינתנו מענקים בשיעור 7%-22% מההוצאות הקבועות והוצאות השכר שלהם. החל מה-15.1 ובמשך 90 יום, ניתן יהיה להגיש בקשות באתר רשות המסים.
עלות הארכת תוכנית הפיצויים מוערכת בכ-1.6 מיליארד שקל, ומימונה יגיע מקרן הפיצויים הייעודית שהוקמה. בנוסף, לכלכליסט נודע כי לאור ההתאוששות היחסית של המשק, באוצר החליטו לא לפעול להארכת תוכנית הפיצויים לכלל המשק גם לחודש ינואר. מנגד, תוכנית הסיוע ליישובי הדרום והצפון תימשך, כאשר עד מחר צפויה להתפרסם טיוטת תקנות בנושא.


הדיון בוועדה עסק גם בקושי הכלכלי שחווים חיילי מילואים בעלי עסק. רב סרן במילואים אסף מור, התייחס לכך בדיון ואמר: "אני בן 45, משרת בנח"ל כבר 25 שנה, נשוי ואב ל-4 מת"א, מטפל ברפואה סינית. כשאני לא בעסק אני מפסיד כסף. ספגתי משבר בקורונה פעמיים, ועכשיו אני במילואים. אני לא מקבל משכורת, אני מגיע מעזה אחרי 87 יום, אני סגן מפקד בצוות של אנשים מבוגרים עם הרבה מאוד ניסיון, אחרי שסיימנו משימה ב-4 בבוקר, אנחנו פותחים מחשבים ב-7 בבוקר, ומנסים להציל את העסקים שלנו, ב-10 מקבלים משימה ועוזבים את הכל למשימה. אני הבורג הקטן במערכת, אנחנו מתחילים להישבר לאט לאט. היינו צריכים שתבואו אלינו לעסקים. הייתי צריך שאתם תבואו אלי ותגידו לי - עסק קטן של מילואימניק, איך אני יכול לעזור לך? הפסדתי 150 אלף שקל באוקטובר. הייתם צריכים לומר לי - קח, ובסוף השנה נתחשבן על הכסף. נקודת המוצא היא שאני משקר ושאני לא אמין ושאני צריך להוכיח כל הזמן. אני לא חברה גדולה, אין לי סוללה של רואי חשבון".
סגן הממונה על התקציבים באוצר, כפיר בטט התייחס לכך ואמר כי באוצר עובדים על מסלול ייחודי למילואימניקים: "אנחנו משנים פאזה, בדומה לצוק איתן יהיה מסלול מחזורים. הכוונה היא שמילואימניק יקבל את מלוא הפיצוי, בדומה למסלול של יישובי הדרום והצפון". תוכנית זו, שבאוצר מעריכים שתעלה כ-9 מיליארד שקל, צפויה להיכלל בהחלטת ממשלה שתתקבל במהלך החודש, במסגרת אישור התקציב המעודכן ל-2024.