סגור
הממונה על הביטוח עמית גל ומנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב
מ"מ הממונה על רשות שוק ההון עמית גל (מימין) ומנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב

בלעדי
בר סימן טוב משיב לרשות שוק ההון: הרעת התנאים בביטוח הסיעודי שקולה להזנחת קשישים

במכתב ששלח משה בר סימן טוב למ"מ הממונה על רשות שוק ההון עמית גל, הוא תוקף אותו בין היתר על הצעתו להאריך את תקופת ההמתנה לקבלת הפיצוי: "קשישים סיעודיים ייאלצו להמתין חצי שנה עד שיקבלו תמיכה כלכלית שתאפשר את קיומם הבסיסי". בר סימן טוב קורא לגל לקיים "דיון מקצועי וענייני לטובת הציבור"

אחרי המכתב החריף ששלח אתמול מ"מ הממונה על רשות שוק ההון, עמית גל, בו תקף את את מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, על התנגדותו להחלטת הרשות להרע את התנאים בביטוחים הסיעודיים, כעת מגיעה תשובתו של בר סימן טוב. במכתב תגובה ששיגר היום (ב') בר סימן טוב לגל, הוא קורא לו לחזור בו מההחלטה לפגוע בתנאים ובפוליסה של המבוטחים ולקיים "דיון מקצועי וענייני משותף לטובת כל הציבור, במקום המשך חלופת מכתבים".
זה המכתב השני שבר סימן טוב משגר לגל, לאחר שהאחרון הציע בתחילת החודש להפחית את תגמולי הביטוח החודשיים מ-6,100 שקל ל-5,500 שקל ולהאריך את תקופת ההמתנה הקובעת את פרק הזמן מהאירוע הביטוחי ועד קבלת הפיצוי הכספי מחודשיים לחצי שנה.
הביטוח הסיעודי מספק פיצוי כספי למבוטחים שהפכו לסיעודיים ואינם מסוגלים לבצע פעולות יום-יומיות באופן עצמאי. כיום ישנם 4.6 מיליון אזרחים המבוטחים בביטוח הסיעודי הקבוצתי של קופות החולים - קרוב למחצית מאזרחי ישראל - המשלמים מדי שנה תגמולים בסך של כ-3 מיליארד שקל. ברשות שוק ההון טענו כי אם לא יבצעו את המהלך, קרנות הביטוח הסיעודי יקרסו בקרוב. זאת, על רקע מגמת עלייה של עשרות אחוזים בשנים האחרונות בתביעות לסיעוד, שמרוקנת את כספי הקרנות הייעודיות לתשלום התביעות.
במכתבו הראשון כתב בר סימן טוב כי הוא הורה לקופות החולים שלא לכבד את הצעתו של גל. גל, בתגובה, שיגר מכתב שנחשף ב"כלכליסט" בו תקף את בר סימן טוב: "הצעתך שלא לנקוט באף צעד בטווח המידי אינה מהווה פתרון ותביא לפגיעה במבוטחים. אין מקום לקרוא לגופים כלשהם שלא לקיים את הוראות הדין. על הדיון להתקיים בכפוף לדין ולסמכויות המוקנות למאסדרים השונים".
במכתבו כעת כותב בר סימן טוב גל: "מאחורי המונחים הטכניים יהיו קשישים סיעודיים, חלקם בלי יכולת לאכול או להתקלח באופן עצמאי וחלקם בלי שליטה על הסוגרים או זקוקים להשגחה יום יומית – אשר ייאלצו להמתין חצי שנה (!) ממועד היותם סיעודיים ועד שיקבלו תמיכה כלכלית שתאפשר את קיומם הבסיסי ויישארו חסרי מענה תפקודי בסיסי, עניין השקול להזנחתם בפועל. הפכתי והפכתי במכתבך ולא מצאתי מה אמורים אותם הקשישים ובני משפחותיהם לעשות בתקופה זו (שכבר כיום היא ארוכה מדי לקשישים במצב סיעודי קשה)"
עוד הוסיף בר סימן טוב: "בהצעתך אינך יוצר שום אבחנה בין רמות התלות השונות ודן את כולם למצב בו הם לא יוכלו להישאר בביתם". לפי בר סימן טוב, התוצאה המידית של המהלך שגל יוזם היא "מעבר למוסדות אשפוז כלליים, שיקומיים או סיעודיים, העמוסים מדי ונמצאים על סף אי ספיקה גם כך, ובכך תביא אותם לסף מסוכן של קריסה, כל זאת באופן הסותר את מדיניות הממשלה למעבר לקבלת הטיפול בבית או בקהילה, ובניגוד מוחלט לטובת הקשישים עצמם".
בר סימן טוב מזהיר מפני מצב בו "מבוטחים שלא יוכלו לעמוד בעלייה בפרמיות יפרשו מהביטוח הסיעודי (ובכך ייצרו מעגל שוטה שיחייב עלייה נוספת בפרמיה) ויופנו למערכי האשפוז כאמור, אם יהפכו לסיעודיים, בשל כך שלא תהיה להם כל אלטרנטיבה אחרת".
עוד טוען בר סימן טוב כי "החמור מכל הוא שהפגיעה הקשה הגלומה בצעדים אותם אתה מקדם באופן חד-צדדי לא תביא לפתרון יסודי של הבעיה אלא תדחה אותה לפרק זמן מסוים (ככל הנראה קצר מכפי שאתה מקווה). כבר בעבר הצענו פתרונות יסודיים ובני קיימא, אולם לצערי לא מצאת לנכון להתייחס אליהם. יש להצר על היעדר השיח והתיאום עמנו, שכן בהצעותיך לא הבאת בחשבון מגוון גדול אחר של פתרונות שיכולים גם הם לשפר את המצב תוך פגיעה מתונה יותר במבוטחים, בוודאי באופן רוחבי וקולקטיבי. הופתענו גם לגלות כי המבטח המסחרי, המצופה ממנו ציבורית להיות גם הוא חלק מהפתרון, נעדר ממנו לחלוטין".