סגור
מוסף שבועי 3.9.20 ערן וולף מנכ"ל ביטוח ישיר
ערן וולף. בונה על רכישת דירות בחו"ל (צילום: תומי הרפז)

בלעדי
וולף מגייס הון לחברת אשראי חדשה, ועשוי להרגיז את שנידמן

מנכ"ל מימון ישיר לשעבר מקיים פגישות עם מוסדיים כדי לגייס 80 מיליון שקל לחברת LoanWise, שתתמקד בשוק המשכנתאות. האם זו הפרה של תקופת הצינון? 

"מדוע במקום לנפוש באיים הקאריביים אני בוחר להקים חברה חדשה?", כך פותח ערן וולף, מנכ"ל מימון ישיר לשעבר, את הפגישות שאותן הוא מקיים עם מוסדיים בניסיון לגייס כסף לחברת המימון החדשה שהוא מקים בימים אלו בשם לואון וויז (LoanWise), ושעשויה לייצר לו עימות משפטי עם הבוסים לשעבר, משפחת שנידמן, בעלת השליטה במימון ישיר.
ייתכן שזו אחת הסיבות לכך שוולף מחתים את המוסדיים על מסמכי סודיות טרם קיום הפגישות, שדבר קיומן נודע לכלכליסט.
מאז חודש מרץ האחרון, חודשיים לאחר שעזב את כס מנכ"ל מימון ישיר לאחר 16 שנים, וולף פועל על מנת לגייס הון ראשוני שישמש את חברת המימון שלו, שתתמקד במשכנתאות. וולף שואף לגייס 80 מיליון שקל, כשיעד הסגירה הראשוני הוא 30 מיליון שקל. לפי ההערכות בשוק, לוולף כבר יש הסכם השקעה עם אחד המוסדיים הגדולים בישראל.
החברה החדשה של וולף עתידה לפעול בישראל ובחו"ל, תוך מיקוד במתן משכנתאות לאוכלוסיה הערבית והחרדית, וכן לישראלים המבקשים לרכוש דירה בחו"ל. לפי גורמים שמכירים את תוכן הפגישות של וולף עם המוסדיים, הוא מציג יעדים שאפתניים למדי: תיק משכנתאות בהיקף של כ־480 מיליון שקל בשנת הפעילות הראשונה (2025), שיגיע לכ־6.4 מיליארד שקל עד 2030, מה שיקנה לחברה, לפי התוכניות שלו, נתח של כ־1% משוק המשכנתאות בישראל. כמו כן, וולף סבור שכבר משנת 2026 החברה תהיה רווחית ושבשנת 2030 היא תייצר רווח נקי של 85 מיליון שקל. בהמשך הדרך, בכוונת וולף למכור נתחים מתיק המשכנתאות למוסדיים.
שוק המשכנתאות נשלט על ידי הבנקים, שמחזיקים בכ־95% ממנו, כשביתרה מחזיקות חברות אשראי חוץ־בנקאי. לפי התזה שמציג וולף בפגישות, הדבר מהווה הזדמנות לחברות האלו, שכן הן יכולות, להערכתו, להיעזר ברגולציה מקלה כדי לבצע הליכי חיתום מהירים יותר.
וולף מבקש, בין היתר, לנצל את הביקוש העולה של ישראלים להשקעה ורכישה של נכסים בחו"ל. לפי וולף, ישנם ישראלים רבים בעלי דירוג אשראי גבוה שמתקשים להשיג את המימון הנדרש לרכישה חרף זאת. מבחינת וולף, מדובר על פלח אוכלוסייה שמעוניין לבצע השקעות עם שיעור נמוך של הון עצמי. לואון ווייז מתכננת להעניק למשקיעים כאלו משכנתאות בהיקף ממוצע של 150 אלף יורו, שיהוו כ־60% משוווי הנכס. בנוסף, וולף מתכנן שהחברה תקים מעין מרקט פלייס, פלטפורמה דיגיטלית, שתעניק שירותים נוספים הנוגעים לרכישת דירות בחו"ל, דוגמת קשר עם יזמים מקומיים.
למיזם החדש שלו גייס וולף עובדים לשעבר במימון ישיר, דוגמת אמיר עוז, שכיהן בה כמנהל מערכות מידע, וטל מצרי, שניהל את מחלקת התשתיות. תמי פאר, העוזרת האישית של וולף במימון ישיר, תמשיך איתו לחברה החדשה.
יתכן שהמיזם החדש של וולף יעלה אותו על פסים של התנגשות משפטית עם משפחת שנידמן, שהתפלאה לשמוע על הפגישות שמקיים וולף עם המוסדיים. וולף, כאמור, חדל לכהן כמנכ"ל מימון בחודש ינואר הנוכחי, והמשיך לשמש כיועץ שלושה חודשים לאחר מכן. הוא אף קיבל מענק פרישה בגובה 600 אלף שקל. מדו"חות מימון ישיר עולה כי לפי הסכם ההעסקה של וולף, אסור לו להתחרות במימון ישיר במשך 12 חודשים ממועד סיום העסקתו.
בשל כך, בכוונת וולף להשיק את החברה באופן רשמי מיד בתום תקופת הצינון, באפריל 2025. אולם מימון ישיר עשויה לטעון כי עצם הליכי הגיוס והמפגשים שמקיים וולף עם המוסדיים הם בגדר הפרה של ההסכם, זאת, בין היתר, משום שלמימון ישיר, שפועלת גם היא בתחום המשכנתאות, יש שיתופי פעולה בתחום עם המוסדיים. כך, במרץ 2023 חתמה מימון ישיר על הסכם מול מנורה מבטחים, שבמסגרתו האחרונה תרכוש 15% מחברת המשכנתאות שלה.
מימון ישיר היא חברת האשראי החוץ־בנקאי הציבורית הגדולה ביותר במונחי שווי שוק, והיא נסחרת בשווי של 1.6 מיליארד שקל. משפחת שנידמן מחזיקה בה 44.1%. נכון לסוף הרבעון הראשון, תיק המשכנתאות של מימון ישיר עומד על 1.4 מיליארד שקל, והפעילות ייצרה רווח נקי של 4.3 מיליון שקל, זאת, לעומת הפסד של 3.7 מיליון שקל בתקופה המקבילה. מימון ישיר שואפת להגיע לנתח שוק של 3% משוק המשכנתאות ולהעמיד משכנתאות חדשות ב־2.5 מיליארד שקל מדי שנה. בחודש שעבר מימון ישיר משכנתאות הנפיקה לראשונה אג"ח בהיקף של 300 מיליון שקל.
מוולף ומימון ישיר לא נמסרה תגובה.