רשות שוק ההון: "לא ציפינו שכל כך מהר נצטרך לעדכן את פרמיות הביטוח הסיעודי"
רשות שוק ההון: "לא ציפינו שכל כך מהר נצטרך לעדכן את פרמיות הביטוח הסיעודי"
בדיון בוועדת הבריאות על משבר הביטוחים הסיעודיים, נשמעו קולות רבים להוצאת הביטוחים מקופות החולים. ראשת מערך הבריאות בקופ"ח כללית: "אין סיבה שינוהלו בהן"; בתגובה לביקורת של ח"כ מירב כהן על התנהלות הממשלה, השיבה ח"כ מיכל וולדיגר: "גם ההתיישבות הצעירה צריכה כסף"
"אין סיבה שהביטוחים הסיעודיים ינוהלו בקופות החולים", השיבה ראשת מערך הבריאות בקופ"ח כללית, דפנה כרמלי, לשאלתו של יו"ר ועדת בריאות יונתן מישרקי, בדיון שנערך היום בוועדה על משבר הביטוחים הסיעודיים. כרמלי הוסיפה כי זהו "פיתרון שמצאה המדינה לגוף שינהל את הביטוח הסיעודי. אם המדינה תחליט שזה מה שצריך להיות, אנחנו יודעים לטפל בזה".
הדיון היום היה הדיון הראשון בוועדת הבריאות בנושא מזה חודשים, כאשר לפי דבריו של מישרקי, בכוונת הוועדה לעקוב ולפקח אחר המתווה לפיתרון ארוך טווח שהמדינה התחייבה להציג עד יולי. על המתווה אמור לעבוד צוות מקצועי של משרד האוצר, שטרם החל את עבודתו.
לא רק נציגת קופ"ח כללית הייתה רוצה למצוא מסגרת אחרת לביטוחים הסיעודיים. סמנכ"ל פיקוח על קופות החולים והשב"ן במשרד הבריאות, ליאור ברק, הביע תמיכה בביטוח סיעוד ממלכתי ואמר: "כמו שלפני 25 שנה עשו חוק ביטוח בריאות ממלכתי, ואחר כך עשו חוק פנסיה חובה, אז השלישי בטרילוגיה צריך להיות ביטוח סיעוד שהמדינה תקבע לו כללים אחרים מהמודל הקיים כיום". ח"כ נעמה לזימי, שהייתה מיוזמות הדיון, ציינה כי הגישה הצעת חוק בנושא, שבכוונתה לקדם בחודשים הקרובים.
אחד הדברים שהקשו על ניהול הדיון הוא היעדרם של נתונים רלוונטיים. נציגת רשות שוק ההון, שירה עמיאור, טענה במהלך הדיון שההרעה בתנאי הפוליסה "פתרה את המשבר הנקודתי" וכי "הקרן מאוזנת", אך כשחברי הוועדה שאלו על היקף הגירעון של הביטוחים, עמיאור השיבה כי אלו נתונים המצויים תחת חובת סודיות ולכן הרשות לא יכולה לחשוף אותם. מישרקי ביקש בתגובה למסור לוועדה בתוך שבועיים נתונים על היקף הגירעון וההערכות האקטואריות שהובילו את הרשות להרע את תנאי הפוליסות, והאם הן אכן יציבות כעת.
מוקדם יותר השבוע נכנסה לתוקף הרעה בתנאי הביטוחים הסיעודיים, שכללה הפחתת התגמול החודשי בקרוב ל-20%, מכ-6,200 שקל בחודש ל-5,000 שקל, זאת במטרה למנוע התרוקנות של הקרנות מהן משולמים התגמולים, ולאפשר את הארכת הביטוח הסיעודי לשנה נוספת, במהלכה אמורה המדינה לגבש פיתרון ארוך טווח.
בתשובה לטענתה של ח"כ מירב כהן על כך שרשלנות מקצועית הובילה למשבר הנוכחי, הסבירה עמיאור כי חלק מהכשל בתחזיות האקטואריות הוא עולמי, וכי הרשות לא רצתה לקחת מרווחי ביטחון גדולים יותר שהיו מייקרים את הפרמיות כבר לפני כמה שנים: "ליציבות יש עלות, והמטרה שלנו היא למצוא מתווה ביניים", אך הוסיפה כי " אנחנו מודים בכאב רב, לא ציפינו שכל כך מהר נידרש לעשות עדכון בפרמיות".
בעוד שהדיון אמור היה לעסוק בפיתרון מקצועי למשבר העמוק בתחום הסיעוד, הוא במהרה הפך לפוליטי, כאשר בתגובה לביקורת שהביעה ח"כ מירב כהן בדיון על הממשלה ש"מפזרת מיליארדים על שמאל ועל ימין לדברים לא רלוונטיים, פוליטיים, מגזריים, לא קשורים", השיבה ח"כ מיכל וולדיגר: "גם ההתיישבות הצעירה צריכה כסף".