הארנקים הדיגיטליים יוכלו להציע פקדונות - תחת מגבלות
הארנקים הדיגיטליים יוכלו להציע פקדונות - תחת מגבלות
יו"ר הוועדה למיזמים ציבוריים בכנסת, ח"כ אוהד טל, נחוש לאפשר לחברות הפינטק בתחום התשלומים להציע פקדונות, על אף התנגדות בנק ישראל, אולם הסכים כי שר האוצר בהתייעצות עם הנגיד יקבעו תנאים ותקנות בנושא
נותני שירותי תשלום (ארנקים דיגיטליים וחברות פינטק המבצעות פעולות של העברת כספים) יוכלו להציע פקדונות לכספי לקוחותיהם, אולם שר האוצר צפוי לקבוע תקנות ותנאים בעניין תוך התייעצות עם נגיד בנק ישראל. זו הפשרה עליה החליט יו"ר הוועדה למיזמים ציבוריים בכנסת ח"כ אוהד טל במסגרת חוק ההסדרים.
חלק מרכזי בפרק בחוק ההסדרים הנוגע לרפורמה בשוק התשלומים, כולל הסדרה של פעילותם של נותני שירותי תשלום, שיפוקחו ע"י רשות ניירות ערך. בנוסח המקורי של החוק נאסר על אותם שחקנים לשלם ריבית ללקוחות בגין הכספים, אולם בעקבות דיון בוועדה החליט היו"ר טל להסיר את הסעיף, ולאפשר לחברות הפינטק להציע פקדונות, וזאת על אף ההתנגדות החריפה של בנק ישראל לעניין. בבנק ישראל התריעו כי הדבר יוביל להיווצרותה של "בנקאות צללים", קרי לגופים שמעניקים שירותים בנקאיים ללא הפיקוח המתאים.
בדיון שנערך היום (ג') ביקר ח"כ טל את העמדה הנוקשה של בנק ישראל בעניין: "אני מכבד את בנק ישראל, אבל קיבלתי מהם גרסה לא גמישה, וגם היום לפני הדיון הם באו עם הצעה לא רלוונטית. בעיניי לא עולה על הדעת, שניקח את כספי הציבור, ונגיד לו שאת הפירות על הכספים, כלומר הריבית המצטברת, נמנע ממנו".
בסופו של דבר הודיע טל כי יוסיף לחקיקה שני סעיפים בנושא, שמטרתם לוודא שכספי הציבור יישמרו. ראשית יודגש בחוק כי הכספים יישמרו בחשבון נפרד משאר הפעילות של הארנק הדיגיטלי החל מהשקל הראשון, וכן כאמור יוכל שר האוצר בהתייעצות עם נגיד בנק ישראל לקבוע תקנות ומגבלות נוספות, דוגמת תקנות הקשורות לסיכונים של נזילות, ניהול סיכוני שוק וכדומה.