בלעדינתוני שיא בשימוש בכרטיסי אשראי ובמזומן ביולי
בלעדי
נתוני שיא בשימוש בכרטיסי אשראי ובמזומן ביולי
הגל הרביעי פוגע בצריכה? לא בדיוק. מנתוני שב"א עולה שהיקף השימוש בכרטיסי אשראי זינק ביולי ב-16% לעומת החודש המקביל אשתקד ועלה ב-4.5% לעומת יוני האחרון
לא רק שהגל הרביעי של הקורונה לא פוגע בינתיים בצריכה, אלא שיולי אף היה חודש שיא בשימוש בכרטיסי אשראי ובמשיכת מזומנים. מנתוני חברת שב"א (שירותי בנק אוטומטיים), שמנהלת את מערכת התשלומים הלאומית בכרטיסי אשראי, עולה שהיקף השימוש בכרטיסי אשראי עמד ביולי על 36.3 מיליארד שקל, עלייה של 16% לעומת יולי אשתקד, שבו הוטלו עדיין מגבלות על המשק, ועלייה של 4.5% לעומת יוני האחרון.
שיא נרשם גם בשימוש היומי שעמד על 1.17 מיליארד שקל ליום, גבוה ב־1.2% מהשיא האחרון שנקבע ביוני. הצמיחה הנאה כנראה נובעת מכך שבינתיים נתוני התחלואה לא משפיעים על הרגלי הצריכה. כמו כן ישנו מעבר של תשלום בכרטיסי אשראי על חשבון שימוש באמצעי תשלום אחרים. מעבר זה החל במשבר הקורונה, אז היה חשש מסוים משימוש במזומן. בנוסף, מעבר זה הואץ בעקבות המעבר לרכישות אונליין בזמן המשבר – מגמה שנמשכה גם לאחר פתיחת המסחר והסרת המגבלות על רכישות פיזיות. ואכן, בהתאם, הצמיחה ברכישות אונליין נמשכת, וביולי נחצה לראשונה רף 20 מיליארד השקלים בהיקף הרכישות, 56.3% מכלל הרכישות – שיעור דומה לזה של חודש יוני.
עדות לכך שלא רק השינוי בתמהיל אמצעי התשלום משפיע על הנתונים, ניתן לראות גם ממשיכות המזומן ביולי. מנתוני שב"א עולה כי היקף משיכות המזומן מהכספומטים עמד על 5.8 מיליארד שקל, עלייה של 11% לעומת יולי אשתקד ושל 7.4% לעומת יוני האחרון. אלה נתוני שיא מאז פרץ משבר הקורונה אשתקד.
הנתונים החזקים מושפעים מהמשך יציאת המשק מהמגבלות, זאת כאשר על אף הגל הרביעי, טרם הוטלו מגבלות חדשות. ובנוסף, צריך לזכור ששב"א מספקת נתונים בנוגע לשימוש בכרטיסי אשראי בתוך ישראל. העובדה שיש יחסית מעט יציאות של ישראלים לחו"ל, מביאה לכך שיש בתוך גבולות המדינה כיום יותר ישראלים (לעומת חודש מקביל לפני המשבר), מה שמשפיע גם כן על הצריכה. השפעה זו מתעצמת ביולי־אוגוסט, כשרבים נוהגים לטוס לחו"ל.
המגמה החזקה של יולי, נמשכה גם בשבוע החולף - השבוע הראשון של חודש אוגוסט. מנתוני שב"א שהגיעו לידי "כלכליסט" עולה כי העלייה בתחלואה כמו גם הדיבורים על אפשרות לסגר, לא משפיעים בינתיים על הרגלי הצריכה בישראל. מהחלוקה לפי ענפים עולה כי הנתונים שומרים על יציבות, וממשיכים פחות או יותר את המגמה החיובית של חודש יולי. אפילו ענף המלונאות, שהוא אחד הענפים הפגיעים למגפה, ממשיך לצמוח. היקף השימוש הממוצע היומי בכרטיסי האשראי בענף זה עמד בשבוע האחרון על 32.3 מיליון שקל, עלייה של 15% לעומת יולי האחרון. ענף שנחשב גם כן לפגיע לנתוני התחלואה הוא הבידור והפנאי, אך גם בענף זה נרשמה בשבוע האחרון עלייה של 10% בנתוני השימוש בכרטיסי אשראי לעומת הממוצע בחודש יולי. המשמעות היא שלפחות לעת עתה, השפעות החופש הגדול משמעותיות יותר מאשר העלייה בתחלואה. שני ענפים שבכל זאת מושפעים מהגל הרביעי הם התעופה וסוכנויות הנסיעות, בשל ירידה בהזמנות חופשות, המגבלות על החוזרים והגדלת מספר המדינות האדומות. מנתוני שב"א עולה שהשימוש היומי בכרטיסי אשראי בענפים אלו עמד על 13.4 מיליון שקל בשבוע האחרון, ירידה של 20% לעומת הממוצע היומי ביולי.