סגור
בנייה ב באר שבע 7.5.23
בנייה בבאר שבע (צילום: חיים הורנשטיין)

רצים למחזר: המשכנתאות החדשות בשפל של ארבע שנים, אך המיחזורים בשיא

היקף מיחזורי המשכנתא הגיע ל-2.5 מיליארד שקל - עלייה של 29% לעומת ספטמבר. היקף המשכנתאות שבדחיית תשלומים זינק ביותר מ-10 מיליארד שקל בעיקבות המלחמה, ועלייה של 13% נרשמה במשכנתאות בפיגור

בעוד היקף המשכנתאות החדשות באוקטובר שיקף שפל של 4 שנים (רק 4.5 מיליארד שקל), היקף מיחזורי המשכנתא הגיע לשיא. מנתוני בנק ישראל שפורסמו היום (ג') עולה כי היקף המיחזורים עמד על 2.5 מיליארד שקל בחודש אוקטובר לעומת 1.7 מיליארד שקל בחודש ספטמבר (עלייה של 29%), ולעומת 332 מיליון שקל בלבד באוקטובר אשתקד.
מגמת מיחזורי המשכנתאות הואצה בשנה האחרונה על רקע עליית הריבית שייקרה באופן משמעותי את ההחזר החודשי. בכדי להתמודד עם העלייה הזו שהגיעה בממוצע לאלף שקל, משקי בית רבים החליטו לפרוס את המשכנתא או לשנות את התמהיל שלה, והמגמה הזו נמשכה ביתר שאת בחודש אוקטובר על אף שהיה חודש חגים עם מיעוט ימי עבודה, ועל אף המלחמה שנפתחה בחודש זה.
עוד עולה מהנתונים שפתיחת המלחמה בחודש שעבר העלתה באופן משמעותי את היקף המשכנתאות שמוגדרות ככאלה הנמצאות בגרייס (דחיית תשלומים). היקף המשכנתאות שנכנסו לדחיית תשלומים זינק באוקטובר ל-37.1 מיליארד שקל לעומת 26.8 מיליארד שקל בחודש ספטמבר (עלייה של 10.3 מיליארד שקל). נזכיר כי בתחילת המלחמה פרסם בנק ישראל מתווה שמאפשר הקפאת הלוואות לשלושה חודשים, מה שהביא לעלייה החדה הזו, שלפי הערכות נמשכה ואף הואצה בחודש נובמבר.
מהנתונים שפורסמו עולה גם נתון מטריד של הרעה במשכנתאות שבפיגור. היקף המשכנתאות שנמצאות בפיגור של מעל 90 יום בתשלומים זינק בין חודש ספטמבר לאוקטובר בקרוב ל-13% וחצה את רף ה-3 מיליארד שקל.
מדובר אמנם בעלייה חדה, אך מוקדם להסיק מסקנות שכן ניסיון העבר מראה שלעיתים יש תנודות חדות בין חודש לחודש שלאחר מכן מתאזנות. כמו כן, עדיין שיעור המשכנתאות שבפיגור נמוך ועומד על 0.55% מסך המשכנתאות, שנחשב לנמוך לעומת שנים קודמות. ועדיין חשוב לעקוב אחר הנתון ולראות האם מדובר בהתחלה של מגמת הרעה, שעלולה להיות מואצת בעקבות ההשלכות הכלכליות של המלחמה.
באשר לשאר הנתונים, לעת עתה נראה כי אין עדיין השפעה של המלחמה - המשכנתא הממוצעת עמדה על 948 אלף שקל בחודש אוקטובר, סדר גודל דומה לחודשיים האחרונים. כמו כן, שיעור המשכנתאות במינוף גבוה עמד על 43.2%, גם כן דומה לחודשים האחרונים, וירידה קלה מהשנה שעברה. לשם השוואה באוקטובר אשתקד עמד שיעור המשכנתאות הללו על 46.4%.