סגור
דירוג האשראי - למה זה נוגע לכם?
(צילום: אולפן כלכליסט)

שאלות ותשובות
כך הורדת דירוג האשראי תחורר את הכיס של הישראלים

הפיכה משטרית עלולה להוביל להורדת דירוג האשראי של ישראל. במצב כזה הממשלה תיאלץ להקדיש חלק גדול יותר מתקציבה להחזר חובות. עבור האזרחים המשמעות תהיה פגיעה ברמת החיים, עלייה במחירים וברמת האבטלה

ממאות הכלכלנים ועד בעלי הרשתות: במחאה המתרחבת נגד ההפיכה המשטרית נטען כי המהלך שמקדמים רה"מ בנימין נתניהו ושר המשפטים יריב לוין יפגע בכלכלה הישראלית. בין השאר, נטען כי דירוג האשראי של ישראל יירד. כך לדוגמה צוין במכתב הכלכלנים כי "הפגיעה בעצמאות הרשות השופטת תגביר מאוד את הסבירות לפגיעה בדירוג האשראי של ממשלת ישראל", ובסוכנות הדירוג הבינלאומית S&P הבהירו ל"כלכליסט" כי "החלשת מוסדות מדינה היא סיכון לדירוג". מהו דירוג אשראי ומה הקשר שלו לחיים עצמם? "כלכליסט" עושה סדר.
מה זה בכלל דירוג אשראי של מדינות?
דירוג אשראי הוא ציון שמדינה מקבלת, המייצג את הסבירות שאותה מדינה תשלם בחזרה את חובותיה. ככל שהציון גבוה יותר כך הסבירות שהמדינה תשלם את חובותיה גדול יותר ולכן היצע ההלוואות הזמין לה יהיה גבוה יותר והריבית שהיא תשלם על הלוואותיה תהיה נמוכה יותר.
מי נותן את הציון ועל בסיס מה?
הציון ניתן על ידי סוכניות דירוג אשראי בינלאומיות, המעסיקות כלכלנים ואנליסטים שתפקידם הוא לבחון באמצעות פרמטרים שונים את חוסנה הכלכלי של אותה מדינה, כגון רמות החוב, פריעת חובות קודמים, ושמירה על מסגרת תקציבית. לצד זאת משפיעים גם אלמנטים נוספים כמו יציבות פוליטית ורמת התפקוד והעצמאות של מוסדות המדינה השונים. אלו נמדדים בין השאר על ידי עצמאות מערכת המשפט ויכולתה לשמור על זכויות קניין, לאכוף הסכמים משפטיים ובכלל למנוע מהממשלה לפעול ללא הגבלות.
סוכנויות הדירוג המרכזיות הן S&P (סטנדרד אנד פורס), מודי'ס ופיץ', והן בוחנות ומפרסמות מידי שנה את ציון המדינות. S&P היתה הראשונה לדרג את ישראל ב־1988, כאשר ב־1995 הצטרפו השתיים האחרות.

1 צפייה בגלריה
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' עם ראש הממשלה בנימין נתניהו
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' עם ראש הממשלה בנימין נתניהו
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו
(צילום: EPA/RONEN ZVULUN / POOL)

ומה הסיפור עם כל האותיות?
דירוגי האשראי משתנים מעט בין סוכנויות הדירוג השונות אך בכולן העיקרון זהה: הציון הגבוה ביותר הינו AAA, ולאחר מכן גובה הציון יורד ככל שיש פחות אותיות וככל שהסדר שלהן באלפבית האנגלי עולה: לדוגמה, AA גבוה מ־A, ו־A גבוה מ־BBB שגבוה מ־BB. חלק מהסוכנויות מוסיפות פלוס או מינוס למדרג, כך ש־AA פלוס גבוה מ־AA שגבוה מ־AA מינוס. בנוסף, החברות מספקות גם תחזית שיכולה להיות "יציבה", "חיובית" או "שלילית", ובכך מאותתות על מגמות וצפי לשינוי עתידי של הדירוג. בעוד שדירוג האשראי של ישראל מעולם לא ירד מאז שניתן לראשונה ב־1988, התחזית לדירוג השתנתה לאורך השנים פעמים רבות בהתאם למצב הביטחוני, למשברים כלכליים וכו'.
מה הציון של ישראל והאם אנו בחברה טובה?
הציון תלוי בסוכנות המדרגת. ב־S&P הוא עומד על AA מינוס מאז 2017. אמנם זהו לא הציון הגבוה ביותר שניתן לקבל אך מדובר עדיין בציון גבוה שמשמעותו לפי S&P היא "מסוגלות גבוהה מאוד לעמוד בהתחייבויות הפיננסיות", והוא ניתן למדינות מפותחות בעלות כלכלה חזקה יחסית כמו צ'כיה, אירלנד, סלובניה ואסטוניה. ישראל מעולם לא נכשלה בתשלום חובותיה, ומאז דירוגה הראשון ב־1988 שעמד על BBB מינוס, וחרף תנאים גיאו־פוליטיים משתנים, מגמת העלייה בדירוג שלה נמשכה.
אז למה דירוג האשראי כל כך חשוב?
ברמה הבסיסית ביותר, דירוג אשראי גבוה מאפשר לישראל ללוות כסף בריבית נמוכה יחסית. מכיוון שבדומה לכל מדינה מתפקדת, חלק ניכר מהתקציב השוטף של ישראל מבוסס על חוב, שער הריבית משמעותי מאוד: כלל החוב של ממשלת ישראל עומד על יותר מטריליון שקל, כאשר מידי שנה המדינה משלמת ריביות בהיקף עשרות מיליארדי שקלים. החוב מאפשר למדינה להביא לצמיחה עתידית, למשל על ידי השקעה בתשתיות, שיסייעו להגדיל את התוצר העתידי ואת רווחת התושבים. ירידה בדירוג האשראי עלולה לייקר בצורה משמעותית את שער הריבית שישראל תשלם.
דירוג האשראי מייצג לא רק את מוסר התשלומים של המדינה אלא גם את איתנות הסביבה העסקית. אם לחברות יהיה יקר יותר ללוות כסף זה יתגלגל למחירי מוצריהן ועוד שמן יישפך למדורה

איך התייקרות ההלוואות משפיעה עליי?
דירוג אשראי ותשלומי ריבית של מדינה נשמעים כמו מושגים שרחוקים מחיי היום־יום שלנו, אך למעשה יש להם השלכה ישירה: אם לממשלה יהיה יקר יותר ללוות כסף המשמעות היא שהממשלה תיאלץ להקדיש יותר ויותר כסף מהתקציב שלה להחזרת חובות במקום להשקיע אותו בשירותים חברתיים, או להעלות מיסים. כלומר, רמת החיים של האזרח הממוצע תקטן, או לכל הפחות לא תשתפר כפי שהיתה משתפרת לו הדירוג של ישראל היה נותר על כנו. בנוסף, דירוג האשראי אינו משפיע רק על רמת החוב אלא על גם על השקעות זרות במדינה ועל גופים פיננסיים שמגייסים הון כמו בנקים. הסיבה לכך היא שדירוג האשראי מייצג לא רק את מוסר התשלומים של המדינה אלא גם את איתנות הסביבה העסקית. אם לחברות יהיה יקר יותר ללוות כסף הדבר יתגלגל למחירי מוצריהן כך שעוד שמן יישפך אל מדורת המחירים שגם כך בוערת, והם ימשיכו לעלות. בתרחישים חמורים יותר ייאלצו לפטר עובדים, וחלקן יבחרו לצאת מהמדינה. עליית מחירים ועלייה באבטלה שניהם רלוונטיים לכל אזרח ממוצע. חמור מכך, מעבר להשפעה של דירוג האשראי על חיינו בהווה, הדירוג ישפיע על החובות הבאים שישראל תגייס, ובכך ישפיע על הדורות הבאים שייאלצו להתמודד עם רמות חוב גבוהות יותר שיפגעו ברמת החיים שלהם.
יש דוגמאות במדינות אחרות?
במכתב הכלכלנים מוזכרת הורדת דירוג האשראי של פולין על ידי S&P ב־2016 בעקבות פגיעה בעצמאות בית המשפט החוקתי ובשידור הציבורי. המכון הישראלי לדמוקרטיה פרסם מחקר שבכתיבתו השתתפה הנגידה לשעבר קרנית פלוג, ואשר בחן את דירוג האשראי והיקף ההשקעות הזרות במדינות שבהן התרחשה פגיעה במערכת המשפט כמו פולין, טורקיה והונגריה.
המחקר קושר באופן ישיר בין פגיעה במערכת המשפט לירידה בהשקעות זרות וסכנה לדירוג האשראי. בהקשר של פולין, במחקר מציינים כי אמנם לאחר הרפורמה ב־2016 דירוג האשראי חזר לרמתו הקודמת, אך כי "סביר שהעובדה שדירוג האשראי של פולין לא עלה בשש השנים האחרונות, למרות הצמיחה החזקה יחסית במדינה, ובניגוד להעלאות דירוג האשראי באותה תקופה במדינות כמו ישראל, סלובניה וצ'כיה…קשורה להידרדרות במערכת המשפט של פולין".
עוד מציינים במכון כי במקרה של פולין שיוכה לאיחוד האירופי מהווה מעין הגנה שכן הוא מבטיח "שמירה על רמה מסוימת של דמוקרטיה ועל עצמאות המוסדות השונים במדינה". ישראל אינה כפופה להסכמים ולמסגרות על כמו מדינות האיחוד, ובניגוד להן היא פועלת מלכתחילה בסביבה גיאו־פוליטית מתוחה ומורכבת, ועל כן סביר כי הפגיעה בה תהיה משמעותית יותר מזו שהתרחשה בפולין. הנגיד אמיר ירון אף ציין בוועדת הכספים בדיון על הרפורמה המשפטית כי "מחקרים רבים הראו שמוסדות חזקים ועצמאיים הינם מרכיב חיוני לקיומה של כלכלה מפותחת ומשגשגת. בהתאם, חברות דירוג האשראי בוחנות גם תחומים אלה. לכן חשוב להבטיח המשך שמירה על מאפיינים אלה בכל תהליך שיקודם".
אז מה הלאה?
כרגע תחזית הדירוג של ישראל על ידי S&P ופיץ' היא יציבה, כך שבטרם הן יבחרו להוריד את דירוג האשראי, הן יעדכנו את התחזית. במודי'ס התחזית היא כרגע חיובית. אפשרות נוספת שעומדת בפניהן היא להכניס את ישראל תחת מעקב - Credit Watch. כלומר, תהליך הורדת דירוג אשראי, ככל שיתרחש, לא יקרה ביום אחד אלא בתהליך מתמשך שצפוי להיערך למעלה משנה. עם זאת, ניתן לראות כבר בהצהרות המוקדמות של S&P את תחילת התהליך, ככל שהרפורמה במערכת המשפט תתממש.