סגור
סניף של הבנק הבינלאומי
סניף בנק (יריב כץ)

S&P מעלות: הפסדי האשראי של הבנקים יגדלו בשנתיים הקרובות

בסוכנות הדירוג מעריכים כי עיקר הסיכון הוא באשראי צרכני, עסקים קטנים ונדל"ן. מנגד במשכנתאות הסיכון להערכתם נמוך ורלוונטי בעיקר למשקי בית עם הכנסה נמוכה 

הפסדי האשראי של הבנקים יגדלו בשנים 2025-2026, כך מעריכים בסוכנות הדירוג S&P מעלות. סוכנות הדירוג פרסמה את הערכת הסיכון השנתית שלה לענף הבנקאות, וממנה עולה כי הם סבורים שהפרשות להפסדי אשראי של הבנקים יגדלו משיעור הפרשה של 0.2% מתיק האשראי בשנת 2024 לעד 0.35%.
בפרמטר של שיעור ההלוואות הלא מבצעות (פרמטר המעיד על היקף האשראי הבעייתי), מעריכים בסוכנות הדירוג כי הוא יגדל מ-1% כיום ל-1.4% בסוף שנת 2026. "אנו סבורים שלקוחות צרכניים, עסקים קטנים ובינוניים וחברות נדל"ן ובנייה עם גמישות פיננסית מוגבלת הם הסגמנטים הפגיעים ביותר", מציינים בסוכנות.

רק מה שמעניין - הצטרפו לערוץ כלכליסט בטלגרם

עוד מציינים ב-S&P מעלות שמוקד הסיכון הוא באשראי לענף הנדל"ן: "מגזר הנדל"ן והבנייה הוא בין הרגישים ביותר לאירועים הגיאופוליטיים האחרונים ולתנאי המימון הנוכחיים. יותר משליש ממגזר הבנייה הושפע ישירות מהמלחמה בשל סיכונים ביטחוניים והמחסור בעובדים. בנוסף, הימשכות הריבית הגבוהה והעלייה בעלויות הבנייה מכבידות על הרווחיות ותזרימי המזומנים של היזמים וחברות הבנייה", מציינים בסוכנות הדירוג. עוד הם מעריכים כי אם חברות יקטינו פעילות בישראל בשל המצב הביטחוני, הדבר עשוי לפגוע בנדל"ן המסחרי, ובפרט במגזר המשרדים.
"מגזר הנדל"ן בישראל, המהווה בין חמישית לרבע מתיק האשראי של המערכת הבנקאית, הוא אחד מהענפים הרגישים ביותר להתפתחויות הנוכחיות, וכך גם ענפי התיירות, העסקים הקטנים והשירותים. אנו סבורים שהאטה כלכלית יחד עם עלות גבוהה ממושכת של שירות החוב עלולה לפגוע באיכות האשראי של הלווים. כתוצאה מכך אנו צופים כי איכות הנכסים של הבנקים תישחק בטווח הקרוב", כותבת סוכנות הדירוג.
באשר לשוק המשכנתאות, הם מעריכים כי הסיכון נמוך יותר, שכן תנאי החיתום הם שמרניים. עם זאת, הם מתריעים כי בעקבות עליות המחירים, הריבית הגבוהה וההאטה הכלכלית, עלולה להיות השפעה על משקי בית עם הכנסה נמוכה, "וכן על אלה שרכשו דירות באזורים עם הערכות שווי גבוהות יתר על המידה", כותבים ב-S&P מעלות.
על אף הסיכונים השונים, בסוכנות הדירוג לא מוטרדים מיציבות הבנקים, בזכות פיקדונות משקי הבית שמהווים בסיס יציב להכנסות הבנקים. "אנו צופים שהבנקים ימשיכו ליהנות מבסיס פיקדונות גדול. רווחיות הבנקים, הנתמכת בשיעורי ריבית גבוהים, מסייעת בריכוך השפעת הגידול בהפסדי האשראי", הם כותבים.