סגור
ניר ברקת בדיון בוועדת הכלכלה
השר ניר ברקת בדיון בוועדת הכלכלה. "אל תסתגרו בחדרים ותמציאו מודלים" (צילום: מסך)

שר הכלכלה: "באוצר צריכים לרדת ממגדל השן ולבוא איתנו לשטח"

בישיבת ועדת הכלכלה שעסקה בסיוע למגזר העסקי נשמעה ביקורת על כך שהתוכנית שמגבש האוצר לא צפויה לכלול תשלום לעובדים לחל"ת: "זה דיני נפשות, להגיד למישהו שלא תשלם לו משכורת"; ברקת קרא לעסקים להגדיל מלאים לאור המצב

ועדת הכלכלה קיימה היום (ג') ישיבה סוערת בנושא הסיוע לעסקים בתקופת המלחמה. את עיקר הביקורת ספג משרד האוצר, האחראי על גיבוש תוכנית סיוע למגזר העסקי. נציג משרד האוצר, גל ברנס, רכז כלכלה ותעשייה באגף תקציבים ציין כי בימים הקרובים תוצג תוכנית הסיוע למגזר העסקי, שתכלול מענקים, כאשר התוכנית היא שבחודש נובמבר ישולמו התשלומים לחודש אוקטובר. ברנס ציין כי התוכנית תהיה דומה במתכונתה לתוכנית המענקים שניתנה בעסקים לקורונה, אם כי באוצר מתכוונים לפשט אותה יותר. "המטרה לתת סיוע רחב ומהיר", הוא אמר.
שר הכלכלה ניר ברקת ביקר את התנהלות משרד האוצר, שלא בונה את התוכנית עם משרד הכלכלה ואמר: "אל תסתגרו בחדרים ותמציאו מודלים. תצאו מהקונספציה, שלפיה אתם חושבים שאתם יודעים הכל, ותרדו ממגדל השן. תבואו ותרדו איתנו לשטח ועם הנציגים העסקיים. אנחנו יודעים לקצר תהליכים, אנחנו יודעים את הצרכים שלהם. במקום לשים טיוטה לתוכנית ואז לריב, בואו מראש נעשה עבודת מטה ביחד".
ברקת אמר שהוא חושב שהדרך הנכונה היא לשלם מענק מרכזי אחד שמפצה על חלק גדול מהירידה במחזורי הפעילות, ותנאי שיצהיר על מספר נושאים כמו שלא יפטר עובדים: "זה חסם עורקים, וזה פותר אוטומטית בעיות אחרות, ויכניס ודאות ויטפל בסוגיות אחרות כמו תשלום לעובדים".


יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ דוד ביטן אמר כי ידרוש שתוכנית המענקים, שצריכה לעבור הליך חקיקה, תעבור דרך ועדת הכלכלה, ולא דרך ועדת הכספים כמקובל: "אני דורש שזה יעבור דרכנו או דרך ועדה משותפת ביחד עם ועדת הכספים. לוועדת הכספים הסתכלות על דברים מסוימים, לנו חשוב תהליך המענקים, ולוודא שניתן כאן מענה מספיק למגזר העסקי".
בישיבה גם עלה נושא התשלום לעובדים. אתמול הבהיר שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כי הוא מתנגד על תשלום דמי אבטלה לעובדים שייצאו לחל"ת בעקבות המלחמה, בדומה לצעד שנעשה בקורונה. ברנס הוסיף היום בהקשר זה: "יש שינוי מובהק מהקורונה, אז רצינו שעובדים לא יגיעו לעבודה. עכשיו אנחנו רוצים שבכפוף להוראות פיקוד העורף, כן נחזור לשגרה ולעבודה".
בישיבה הועלו חששות מהותיים בנושא תשלום לעובדים, היות ולעסקים רבים אין יכולת לשלם משכורות בחודש הקרוב לאור הירידה בהיקפי הפעילות: "חייהם של מאות אלפי עובדים תלויים במענקים של חל"ת", אמרה ח"כ קארין אלהרר. רועי כהן נשיא לה"ב אמר בנושא: "יש כרגע מתח מטורף בין מעסיקים לעובדים. זה דיני נפשות, להגיד למישהו שלא תשלם לו משכורת, המשמעות שהוא לא יכול יוכל לשלם משכנתא ולקיים עצמו. כרגע אין לזה מענה".
ברקת הציג בישיבה נושאים נוספים שמשרד הכלכלה מטפל בהם כעת, וקרא לעסקים להגדיל מלאי: " יש כבר סיכון בכך שחברות תעופה זרות לא מגיעות לישראל, כלומר יש ירידה במטען. צריך לדאוג לחלופה להכנסת מוצרים לישראל. הנחתי להגדיל את מלאי החירום, הגדלנו אותם לפי שניים זמן. זה הזמן לאגור - לא ברמת תושבים, אלא עסקים צריכים להגדיל מלאים. עדיף עודף ממחסור".
ברקת ציין כי במשרד הכלכלה בוצעה בדיקה האם בחסות המלחמה מתקיים סחר בלתי הוגן והפקעת מחירים. הוא אמר שברמת המאקרו אין תופעה שכזו, אולם נקודתית נמצאו מקרים של גורמים שניצלו מצוקה והעלו מחירים. "נחריף חקיקה לשעת חירום שמטרתה לתת קנסות ועיצומים, ואם נגלה שמישהו עושה פעולה כזו, מיד יוטלו קנסות", אמר ברקת.