סגור

הביטוח הלאומי מבטיח 70 אלף שקל בגיל 21. אבל יש אותיות קטנות

בפרסומת חדשה של הביטוח הלאומי מופיע הסלוגן: "20 אלף שקל או 70 אלף שקל, זה תלוי בכם!". על אף שאכן קיימים פערים גבוהים בין פיקדון בנקאי לקופת גמל בסיכון גבוה, מדובר בחישוב מטעה, שכן הוא מניח הפקדה חודשית נוספת של ההורים רק במסלול בסיכון הגבוה. הרקע: רפורמה בתוכנית החל מינואר, שתאפשר לנייד כספים מפיקדונות בנקאיים לקופות גמל

"אל תמנעו מהילד שלכם 70 אלף שקל" - נכתב על שלטי חוצות וכן בפרסומת שמופיעה באתר הביטוח הלאומי, בה מופיע ילד קטן. כשלוחצים על הפרסומת, מופיע ילד אחר שאומר: "20 אלף שקל או 70 אלף שקל, זה תלוי בכם!".
הפרסומת מתייחסת לתוכנית חיסכון לכל ילד, שבה נפתחת לכל ילד בישראל תוכנית חיסכון בקופות גמל, בשלוש רמות סיכון: נמוכה, בינונית וגבוהה, או בפיקדונות בנקאיים. הפער המוצג בפרסומת, של 50 אלף שקל, נועד לתמרץ הורים לבחור לפתוח לילדיהם תוכנית בקופת גמל בסיכון גבוה, שאחרי 21 שנה של חיסכון עשויה להגיע ל-70 אלף שקל, על פני קופת גמל בסיכון נמוך, שבה התוכנית צפויה להגיע ל-20 אלף שקל בלבד.
בסיסו של הקמפיין נועד לעודד הורים לבחור באפיקי חיסכון בעלי פוטנציאל תשואה גבוה יותר, המתאימים לאפיקי חיסכון לתקופה ארוכה, כמו בחיסכון לכל ילד, שבה החיסכון הוא לשני עשורים לפחות. אך הוא מסתמך על הנחות שעשויות להיות מטעות: ההבדל בין 20 ל-70 אלף שקל אינו נובע רק מרמת הסיכון של קופת הגמל, אלא גם מהחלטת ההורים להפריש תוספת חודשית מקצבת הילדים שלהם.
כיום, המדינה מפרישה לתוכנית מדי חודש כ-57 שקל (הסכום צמוד למדד). בנוסף, הורי הילד יכולים להחליט להפריש סכום זהה לתוכנית, מקצבת הילדים שהם מקבלים. הסכום של 70 אלף שקל מתבסס על כך שההורים בוחרים להפריש גם כן מדי חודש לתכנית, בעוד שהסכום של 20 אלף שקל מניח שההורים אינם עושים זאת. אמנם גם ללא הפרשת ההורים הפערים בין המסלולים לתקופה של 21 שנה צפויים לעמוד על עשרות אלפי שקלים, אך משמעותית פחות מחמישים אלף השקלים שמוצגים בפרסומת.

התזמון של קמפיין הביטוח הלאומי אינו מקרי: בשבוע הבא יחול שינוי משמעותי בתכנית חיסכון לכל ילד. החל -1 בינואר, כל הורה יוכל להיכנס לאתר הביטוח הלאומי ולנייד את ההפקדות החודשיות העתידיות של ילדיו מפיקדונות בנקאיים אל קופות הגמל.
עד היום, מי שפתח את החיסכון בפיקדון בבנק, לא היה יכול לנייד אותו לקופת גמל, והוא למעשה היה לקוח כלוא של הבנק עד לשחרור הפיקדון. כעת יהיה ניתן לשנות את מסלול ההפקדה, כך שמי שהתחיל להפקיד בפיקדון בנקאי יוכל לפתוח תוכנית חיסכון חדשה בקופת גמל, והכספים שכבר הופקדו בפיקדון בנקאי יישארו שם.
השינוי, אותו יזם ח"כ ינון אזולאי יחד עם לובי 99, נובע מפערי התשואות הדרמטיים בין הפיקדונות הבנקאיים לקופות הגמל שמציעים בתי ההשקעות, שצפויים להביא לאורך זמן לפערים של מאות אחוזים ברווח מהתוכנית. בביטוח הלאומי ככל הנראה מעדיפים להימנע מקמפיין מפורש שיוצא נגד החיסכון בבנק, אך מיקוד הקמפיין בקופות גמל להשקעה בסיכון גבוה הוא דרך מרומזת להבהיר לציבור ההורים היכן כדאי לפתוח לילדיהם את תוכנית החיסכון, שנועדה לאפשר להם בבגרותם להתחיל את החיים עם סכום כסף משמעותי.