סגור
שרון רייך מנכל איילון ביטוח
שרון רייך, מנכ"ל איילון ביטוח (צילום: רמי זרנגר)

רשות שוק ההון דוחה את עסקת הפניקס-איילון

הרשות פסלה את העסקה החריגה, שבה הפניקס הייתה אמורה להפוך למבטחת משנה של איילון, כך שאיילון לא תוכל לשפר את יחס כושר הפירעון שלה בעזרת ההסכם; ייתכן שהרשות חוששת מפגיעה בתחרות בשל גודל העסקה או מאי-עמידה בכללי חישוב כושר הפירעון

רשות שוק ההון לא מאשרת את העסקה בין איילון ביטוח להפניקס, לפיה הפניקס תהפוך למבטחת משנה של איילון בענף חבויות. העסקה, שעליה דיווחו החברות בחודש שעבר, היא חריגה במיוחד: זו הפעם הראשונה מזה עשורים שנחתם הסכם בין שתי חברות ביטוח ישראליות.
אלא שאיילון דיווחה היום (ד') כי אתמול שלחה אליה רשות שוק ההון מכתב שלפיו איילון לא תוכל להתחשב בהסכם בחישוב יחס כושר הפירעון שלה, כשבפועל המשמעות היא שהעסקה מתייתרת עבור איילון.
מבטחי משנה הן חברות ביטוח גלובליות שחותמות על הסכמים עם חברות ביטוח מקומיות, כשמבטחת המשנה משתתפת בהכנסות ובהוצאות של חברת הביטוח המקומית.
היתרון עבור מבטחת המשנה הוא הרחבת עסקיה, היתרון עבור החברה המקומית היא האפשרות שמוסד גלובלי ישתתף בסיכון שאותו היא לוקחת על ביטוח של אוכלוסייה מצומצמת בקנה מידה עולמי.
לדוגמה, אם קורה אסון טבע שמצריך את חברת הביטוח המקומי להוציא תשלומי ביטוח גבוהים משחזתה, ההשתתפות של מבטח המשנה בהוצאות מאפשר לה לפצות את המבוטחים.
לפי העסקה, הפניקס תהיה אחראית על תשלום 75% מהתביעות שנפתחו בשנים 2022-2010. בתמורה, איילון תשלם כ-930 מיליון שקל להפניקס. מדובר בעסקת LPT, שבה חברת ביטוח מוכרת חלק מהסיכון על תביעות פתוחות, זאת בניגוד לעסקאות ביטוח משנה קלאסיות, שבהן חברת ביטוח מוכרת חלק מהאחריות על תביעות עתידיות.
איילון קיוותה שהעסקה תאפשר לה לצמצם את סיכוניה ולייצב את תוצאותיה הכספיות לאורך זמן, באופן שמאפשר לה להסיט הון - שכיום היא מרתקת לטובת תשלום התביעות העתידיות - לטובת הגדלת היקף פעילותה.
לפי החברה, לו העסקה הייתה נחתמת ביוני האחרון, יחס כושר הפירעון של החברה, שעמד נכון לתאריך זה על 126%, היה גדל בשיעור משמעותי של 10%.
אך לפי הודעת רשות שוק ההון, איילון לא תוכל לעדכן את יחס כושר הפירעון בהתאם לעסקה, כך שהמטרה המרכזית שאיילון קיוותה להשיג לא תתקבל. לכן, בפועל מדובר על ביטול העסקה.
איילון לא ציינה את נימוקי רשות שוק ההון, אך סביר כי ישנם דברים מרכזיים שהשפיעו על עמדת הרשות. האפשרות הראשונה היא טכנית: ייתכן שפרטי העסקה אינם תואמים את כללי חישוב כושר הפירעון. אם זאת הסיבה, ייתכן שהחברות יוכלו לתקן את ההסכם ולקבל את אישור הרשות.
האפשרות השנייה היא שהרשות חוששת מפגיעה בתחרות, בשל היקפה הגדול של העסקה. איילון היא אחת מחברות הביטוח הגדולות בענף החבויות. נכון ל-2023, נתח השוק (לפי דמי ביטוח ברוטו) בביטוחי צד ג' עמד על 21.5% - הגבוה ביותר בארץ. באחריות מעבידים, הנתח של איילון עומד על 14.2% - השלישי בגודלו אחרי הראל והפניקס. בביטוחי אחריות מקצועית, הנתח עומד על 18.6% - השני בגודלו אחרי הראל, ובביטוחי אחריות מוצר היא החברה הרביעית בגודלה בארץ.
לא ברור כמה מהסיכון בסך התיק של איילון רכשה הפניקס, כיוון שמדובר ב-75% מהתביעות הפתוחות על פני 12 שנה, סביר להניח שמדובר בנתח מהותי של עשרות אחוזים לפחות מתיק החבויות של איילון.
הפניקס כבר מחזיקה בנתח פעילות גדול יחסית בענף החבויות, לכן, ייתכן שהרשות חוששת שהוא יגדיל את פעילותה של הפניקס בענף באופן שיפגע בתחרות.
העסקה אמורה הייתה להיות הסנונית הראשונה בשוק, שעד כה ביסס את ביטוחי המשנה על חברות זרות. כשיתוודעו הסיבות לביטול העסקה מצד הרשות, ניתן יהיה ללמוד האם הרשות מתנגדת באופן כללי לעסקאות ביטוח משנה מקומיות, או שעסקאות אחרות - בהיקפים שונים או בין חברות שונות, יוכלו לקבל את אישורה.
איילון כתבה בדיווח כי "בכוונת החברה לבוא בדברים עם רשות שוק ההון בעניין עמדתה".