סגור
נתב"ג נמל תעופה בן גוריון 19.4.24
נתב"ג. זינוק בהוצאות על טיסות (צילום: יאיר שגיא)

ההוצאות על טיסות הוכפלו במאי, ענף המלונאות המשיך להתדרדר

מחזור העסקאות בכרטיסי אשראי צמח במאי ב־7.3% בעקבות שילוב של עליות המחיר במשק וירידה במספר הטסים לחו"ל. ענף המלונאות רשם ירידה של 25% בהשוואה למאי אשתקד, זאת לאחר שבאפריל הוא ירד ב־17%  

הירידה בנסיעות ישראלים לחו"ל ועליות המחירים בענפים רבים במשק מביאות לנתונים חזקים בענף כרטיסי האשראי. זאת על אף הימשכות המלחמה, שמשתקת חלקים נרחבים מהמדינה. לפי נתוני חברת שבא, המנהלת את מערכת התשלומים בכרטיסי אשראי בישראל, המחזורים בכרטיסי אשראי בחודש מאי צמחו ב־7.3%, בהשוואה לחודש המקביל אשתקד, ועמדו על 44 מיליארד שקל.
מהנתונים שהועברו לידי כלכליסט עולה כי בעסקאות האונליין אפילו נרשם שיא חדש עם עסקאות בהיקף של 25.4 מיליארד שקל, גבוה ב־5.7% מהנתון של מאי אשתקד. מנגד, משיכות המזומן מהכספומטים הבנקאיים רשמו ירידה בשיעור של 1.1% בהשוואה למאי 2023, והן הסתכמו ב־5.4 מיליארד שקל. זאת בעוד באפריל הן זינקו ב־12% בהשוואה לאפריל אשתקד.

בבחינה לפי ענפים מגלים כי הענף הבולט לרעה הוא מלונאות. לפי נתוני שבא, היקף המחזורים בכרטיסי אשראי בענף זה היה נמוך ב־25% בהשוואה למאי אשתקד, והמצב שלו הוחמר גם בהשוואה לאפריל השנה, שבו הירידה הייתה 17%. בפועל הפגיעה בענף המלונאות נמוכה יותר, שכן יש עדיין מפונים מהצפון והדרום שמתגוררים במלונות, והמדינה משלמת על שהותם שם (נתונים אלה לא נכללים לרוב בנתוני כרטיסי האשראי).
גם בענף הפנאי והבידור הנתונים אינם חיוביים במיוחד, עם עלייה זניחה של 1.1% במחזורים בכרטיסי אשראי. זהו נתון חלש יחסית הן ברקע לרמת האינפלציה הגבוהה והן בהשוואה לממוצע בענפים אחרים. גם בענף ההלבשה וההנעלה חודש מאי היה פושר למדי עם עלייה בשימוש בכרטיסי אשראי של פחות מ־3%, וזאת לאחר שאפריל היה חזק יותר עם עלייה של 14%.
לעומת זאת ברשתות המזון נמשך הגידול החד במחזורי כרטיסי אשראי. בחודש מאי הוא הגיע לעלייה של 11.3% בהשוואה לחודש המקביל אשתקד. גם ענף המסעדות, שעבר תקופה קשה בתחילת המלחמה, מתאושש עם עלייה של 10.4% לעומת מאי אשתקד.
למרות הצמיחה הנאה שנרשמת בחלק מהענפים, חשוב לזכור שחלק לא מבוטל ממנה נובע מעליות המחירים שנרשמו במשק, כך שהצמיחה הזו לאו דווקא מחלחלת לשורת הרווח בענפים כמו מסעדות, שספגו בעצמן עליות מחיר של חומרי הגלם.
מבין הענפים בולט הזינוק בענף התעופה, שם היקף השימוש בכרטיסי אשראי קפץ ב־93% בהשוואה למאי אשתקד. נתון זה מעיד עד כמה חברות התעופה הישראליות, ובראשן כמובן אל על, מתחזקות בתקופת המלחמה. הסיבה המרכזית לכך היא הירידה בפעילות של חברות התעופה הזרות (סליקת העסקאות לרכישת כרטיסים דרכן נעשית לרוב בחו"ל ולא דרך שבא), מה שמביא לגידול ברכישות דרך חברות מקומיות. בנוסף לכך ישנה כמובן גם עליית המחירים שנובעת מהירידה בהיצע. כמו כן מאי אשתקד היה חודש חלש למדי בתחום התעופה, שכן במהלך החודש היה מבצע "מגן וחץ", שהעיב על הפעילות בענף התעופה, מה שמסביר גם כן את הקפיצה הגדולה לעומת השנה שעברה.
"הצמיחה בשימוש בכרטיסי אשראי מושפעת מכך שיש גידול של מאות אלפי ישראלים הפעילים במשק, היות והם לא יצאו לחופשות בחו"ל בשל המלחמה. בעקבות זאת יש עלייה בצריכה הפרטית במשק ונתונים גבוהים שגם מגיעים לשיא בשימוש בכרטיסי אשראי", אמרה סמנכ"לית חברת שבא, טלי הולנברג. עוד היא הוסיפה כי "בחודש החולף נרשמו עליות מחירים במספר רב של ענפים, ולכן אנחנו רואים שענפי הצריכה המרכזיים במשק בתחום המזון, ההלבשה וההנעלה, החשמל והאלקטרוניקה ועוד רשמו נתוני הוצאות גבוהים".

סמנכ"לית חברת שבא, טלי הולנברג. "עלייה בצריכה הפרטית"