סגור
קניון שבעת הכוכבים הרצליה
קניון שבעת הכוכבים הרצליה (צילום: עמית שעל)

בכירה בישראכרט: "מתווה בנק ישראל להעמדת מימון לחברות האשראי החוץ בנקאי - מביך"

ביקורת בוועדת הכלכלה על המתווה שהציג היום בנק ישראל ולפיו גופים חוץ בנקאיים יוכלו לקבל מהבנק המרכזי מקורות מימון מוזלים להעמדת אשראי לעסקים קטנים בתנאי שיעמידו בטחונות בדמות אג"ח ומק"מ. "אף אחד מהשחקנים החוץ בנקאיים לא יהיה בפנים"

ביקורת חריפה הושמעה היום בדיון בוועדת הכלכלה על התכנית שפרסם היום (ג') בנק ישראל להעמדת מקורות מימון מוזלים לחברות חוץ בנקאיות, בכדי שאלו יעמידו אותם כהלוואות לעסקים קטנים. הביקורת כנגד בנק ישראל הייתה שמדובר בתכנית שאינה ישימה.
"התכנית הזו מביכה. אתם יודעים איזה נכסים יש לנו ואיזה אין לנו. מה שעשיתם זה מעליב, וסתם כדי לסמן וי", אמרה בדיון אורית ארד כץ מנהלת מדור רגולציה של ישראכרט. נזכיר כי במסגרת התכנית יעמיד בנק ישראל לחברות כרטיסי האשראי ולגופים אשראי נוספים המפוקחים ע"י רשות שוק ההון מקורות בהיקף של מיליארד שקל בריבית של 3.25% (ריבית בנק ישראל מינוס 1.5%).
אותם גופים יצטרכו להעמיד את הסכומים לעסקים קטנים שנפגעו כלכלית מהמלחמה בריבית ממוצעת של 6.25% (ריבית הפריים).
הבעיה בתכנית לדברי גורמים שונים מהשוק החוץ בנקאי שנכחו בישיבה היא הביטחונות: אותם גופים יצטרכו להעמיד לבנק המרכזי בטוחות בדמות נכסים סחירים כגון אג"ח ומק"מ. לדבריהם, לגופים החוץ בנקאיים, בניגוד לבנקים ולמוסדיים אין תיק נכסים סחיר משמעותי, ולכן יצטרכו לקנות או לבצע השאלה של הנכסים הללו בכדי להעמיד אותם כבטוחות, מה שייקר את התהליך, ויהפוך אותו לבלתי משתלם עבורם. "ביקשנו להשתמש בתיק האשראי שלנו כנכס בהעמדת הבטוחות. שלחנו מכתב לבנק ישראל בנושא לפני שבועיים ודממת אלחוט. גם הבנק המרכזי באנגליה והפד מאפשרים זאת", אמרה ארד כץ.
"לא ייצא כלום מהמיזם הזה", הוסיף שי פרמינגר יו"ר איגוד חברות האשראי החוץ בנקאי ומנכ"ל חברת ERN, "אף אחד מהשחקנים החוץ בנקאיים לא יהיה בפנים. החברות באיגוד של חברות האשראי החוץ בנקאיות, מנהלות אשראי של 35 מיליארד שקל, מעולם בנק ישראל לא פגש אותנו ולא שאל את דעתנו", הוסיף.
נציגי בנק ישראל שנכחו בישיבה הסבירו שבחו"ל לא ניתנת אפשרות לשחקנים חוץ בנקאיים לקבל מהבנק המרכזי אשראי ולהעמיד מולו בטוחות לא סחירות, כפי שדורשות חלק מחברות כרטיסי האשראי. עוד ציינו כי המתווה פורסם היום, וחברות האשראי החוץ בנקאיות מוזמנות לפנות לבנק ישראל ולהידבר איתו כיצד בכל זאת יוכלו להשתתף. בסיום הישיבה סוכם כי ועדת הכלכלה תתכנס בשבוע הבא לדון שוב במתווה, וכי על רשות התחרות ורשות שוק ההון להציג בישיבה זו חוות דעת על עמדתן לגבי המתווה.