סגור

הדילמה של הבנקים: בכמה להעלות את הריבית על הפיקדונות

בעקבות העלאת ריבית בנק ישראל, דיסקונט כבר החליט שהריבית על הפיקדון לשנה תעלה מ-3% ל-3.5%; וואן זירו החליט לגלגל את מלוא ההעלאה לפיקדונות של הלקוחות החדשים; ברוב הבנקים מתלבטים בין הדחף לשפר רווחיות לבין החשש מתרחיש חוזר של ביקורת ציבורית

עליית ריבית בנק ישראל ב-0.75% לרמה של 2.75% היא בשורה לא טובה לבעלי ההלוואות, אולם הצד החיובי אמור להיות עבור בעלי החסכונות. אחרי שנים של ריבית אפסית בפיקדונות, בחודשים האחרונים הפך אפיק זה ליותר אטרקטיבי, כשרק בחודש אוגוסט זרם אל הפיקדונות סכום אדיר של 40 מיליארד שקל.
ההודעה על העלאת ריבית בנק ישראל אמנם נעשתה ביום שני האחרון, אולם הבנקים יכולים לעדכן את הריבית על הפיקדונות עד יום שלישי הבא (מיד לאחר סוכות), וזאת בגלל מיעוט ימי העבודה בשל החגים.
נראה כי רוב הבנקים מעדיפים לחכות לרגע האחרון ולהתלבט סביב סוגיה נפיצה זו. בהעלאת הריבית הקודמת שנעשתה בחודש אוגוסט התמודדו הבנקים עם ביקורת ציבורית חריפה שהתעוררה לאחר העלאת הריבית המאוד מתונה בפיקדונות בהשוואה לעליית ריבית בנק ישראל. ביקורת זו אף עוררה את בנק ישראל והכנסת, ורוב הבנקים נאלצו לעשות מקצה שיפורים בחלק מהפיקדונות.
כעת הם ניצבים בפני סיבוב נוסף, וצריכים לכלכל היטב את צעדיהם. מצד אחד השיקול הרווחי של העלאה מינימלית של הריבית שישלמו ללקוחותיהם, ומצד שני ההבנה שעלולה שוב להתעורר ביקורת ציבורית. ישנם בנקים שמעדיפים לשמור בינתיים את הקלפים קרוב לחזה, וישנם כאלה שכבר החליטו על התמחור החדש.
מבדיקת "כלכליסט" עולה כי בנק דיסקונט, שהצית מלחמה קטנה על הפיקדונות לשנה בהעלאת הריבית הקודמת, ממשיך להתמקד בפיקדונות מסוג זה. הבנק העלה את הריבית לשנה בפיקדון בריבית קבועה ל-3.5% לעומת 3% כפי שהיה עד לפני העלאת הריבית, קרי הוא גלגל שני שלישים מהעלאת הריבית אל הלקוחות בפיקדונות. הפיקדון בריבית משתנה לשנה נותר ברמה של ריבית פריים מינוס 1.5%, קרי עלה מרמה של 2% ל-2.75%. לעומת זאת בפיקדונות הקצרים יותר לא חל עדיין שינוי מהותי על אף העלאת הריבית. כך למשל בפיקדון עם תחנת יציאה בכל חודש הריבית נותרה 0.65% בלבד. הסיבה לכך היא שבבנק ממקדים בשלב זה את ההצעות הטובות יותר בפיקדון לטווח של שנה, אך ניתן להניח שבמהלך השבוע הבא יבצעו תמחור משופר גם בפיקדונות הקצרים יותר, שם נמצאים עדיין מרבית הכספים.
מי שעוד מיהר להודיע על עדכון של הפיקדונות הוא הבנק הדיגיטלי החדש וואן זירו, שבולט לטובה בתמחור פיקדונותיו. לבנק יש רק פיקדונות בריבית משתנה, והוא הודיע כבר בסמוך להודעת הריבית של בנק ישראל שהחליט לא לפגוע במרווח (הפער בין הריבית בפיקדון לריבית הפריים), וגלגל את מלוא העלאת הריבית גם לפיקדונות החדשים. בפיקדון השנתי הריבית המוצעת בבנק תהיה 3.4% (ריבית פריים מינוס 0.85%). זה לכאורה נמוך יותר מדיסקונט, אולם בוואן זירו מדובר בפיקדון בריבית הצמודה לריבית בנק ישראל, וצפויה לעלות איתה כאשר הריבית במשק תמשיך לעלות. בפיקדון החודשי תעמוד הריבית בוואן זירו על 2.65% (ריבית פריים מינוס 1.6%).
מי שעוד החליט שלא להמתין לרגע האחרון הוא הבנק הבינלאומי. הבנק יעלה בשבוע הבא את הריבית בפיקדונות הקצרים (לשבוע ולחודש) מ-0.65% ל-0.9%, קרי יגלגל שליש מהעלאת הריבית לפיקדונות הלקוחות. בפיקדון לשנה ללקוחות קטנים יחסית (10,000 שקלים ומעלה) בריבית קבועה הבנק בינתיים לא משנה את התמחור, והריבית בו תישאר 2.1%. אולם בפיקדונות ללקוחות גדולים יותר, עם 50 אלף שקלים לפחות, מציע הבנק ריבית שנתית של 3.1%.
עוד נציין את בנק יהב, שבפיקדון לחודש גלגל 40% מהעלאת הריבית ללקוחות, והיא עומדת כעת על 1% לעומת 0.7% קודם לכן. לעומת זאת בפיקדון לשנה, הבנק גלגל כמעט 75% מהעלאת הריבית האחרונה אל הפיקדון, כשהריבית לשנה בפיקדון בריבית קבועה עלתה מ-1.65% ל-2.2%.