מקס: עלייה של 12% בעסקאות אשראי ברבעון השלישי
מקס: עלייה של 12% בעסקאות אשראי ברבעון השלישי
הרווח הנקי של מקס צמח ב-13% ברבעון, הודות לירידה בהפרשות להפסדי אשראי לעומת ההפרשות ברבעון המקביל שבו פרצה המלחמה; מחזור העסקאות טיפס ל-37 מיליארד שקל; בעוד האשראי לרכב זינק ב-38.5% ומנע התכווצות באשראי הצרכני, ההכנסות מריבית צמחו ב-2% בלבד
חברת כרטיסי האשראי מקס מציגה סימני התאוששות ברבעון השלישי, אך ההשפעות של המלחמה עדיין ניכרות בפעילותה.
חברת כרטיסי האשראי שבשליטת כלל ביטוח ופיננסיים ובניהולו של רון פאינרו, דיווחה על רווח נקי של 70 מיליון שקל ברבעון השלישי של השנה - כ-13% יותר מהרבעון המקביל אשתקד.
הרווח הנקי משקף תשואה על ההון של 14.2% - הגבוהה ביותר מבין חברות כרטיסי האשראי ועלייה לעומת תשואה על ההון של 14% ברבעון המקביל.
זהו הדוח הכספי האחרון שמתפרסם תחת ניהולו של פאינרו. ב-1 בינואר 2025 תיכנס לתפקיד מנכ"לית מקס שגית דותן, שמכהנת כיום כמשנה למנכ"ל וסמנכ"לית לקוחות פרטיים. פאינרו יסיים כהונה בת שמונה שנים ויעבור לנהל את קבוצת הרכב מאיר.
המרכיב המרכזי שתרם לשורת הרווח הוא הקיטון היחסי בהפרשות להפסדי אשראי. אלו עמדו על 62 מיליון שקל, לעומת 86 מיליון שקל ברבעון המקביל, שבעקבותיו נעשו הפרשות גבוהות במיוחד בשל פרוץ המלחמה.
המשמעות היא שבנטרול סעיף זה, מקס, כמו גם ישראכרט וכאל, הייתה מציגה ירידה ברווחיות ביחס לרבעון המקביל.
אמנם ההפחתה בהפרשות להפסדי אשראי תרמה ישירות לרווחיות, אך לצידה הציגה החברה גם צמיחה משמעותית של 240 אלף במספר הכרטיסים הפעילים, המגלם עלייה של 8.1%, ל-3.2 מיליון כרטיסים.
נתון זה, לצד עליית המחירים במשק, דחפו את מחזור העסקאות לשיא של 37 מיליארד שקל - עלייה של 12.2% מהרבעון המקביל.
לצד העלייה במחזור העסקאות המקומי, תחום הפעילות מחו"ל ממשיך להוות אתגר. הירידה בהיקף הנוסעים לחו"ל הפחיתה את ההכנסות מעמלות חו"ל מ-57 מיליון שקל ל-51 מיליון שקל. בסך הכל, הכנסות החברה מכרטיסי אשראי גדלו ב-5.8% ל-385 מיליון שקל.
לצד הצמיחה בהכנסות מכרטיסי אשראי, השינויים בתיקי האשראי חושפים את האתגרים שעומדים בפני מקס. בהכנסות מריבית נטו חלה עלייה זניחה של כ-2%, והן הסתכמו ב-206 מיליון שקל. זאת על אף שתיק האשראי של החברה צמח ב-7.2% לעומת הרבעון המקביל. הסיבה היא שינוי בתמהיל ההלוואות, הן בתיק האשראי הצרכני והן באשראי העסקי, שהביאו לירידה במרווח הפיננסי.
תיק האשראי הצרכני צמח ב-6.9% וחצה לראשונה את סף ה-10 מיליארד שקל, אך למעשה מדובר בצמיחה של תיק הרכב בלבד, שצמח ב-38.5% ועמד על 3 מיליארד שקל.
כיוון שמדובר בהלוואה עם בטוחה, הריביות שגובה החברה נמוכות ביחס להלוואות צרכניות רגילות. ללא תיק הרכב, תיק האשראי הצרכני התכווץ ב-2.5% מהתקופה המקבילה. התכווצות זו היא תגובה של חברות כרטיסי האשראי לסביבת הסיכון הגבוהה, שנובעת הן מהריבית הגבוהה, והן מהמלחמה וחוסר היציבות הכלכלי במשק.
תיק האשראי העסקי צמח ב-10.3%, אך מדובר בעיקר בצמיחה על רקע הלוואות לעסקים בערבות המדינה בשל המלחמה. גם כאן, המרווח הפיננסי נמוך יחסית, ולכן הצמיחה בתיק האשראי לא מתורגמת לשורת הרווח של החברה.
היקף המחיקות החשבונאיות ברבעון בגין הלוואות שלא שולמו עמד על 58 מיליון שקל, זאת בהשוואה ל-48 מיליון שקל ברבעון המקביל.
בסך הכל מתחילת השנה מקס מחקה חובות בשיעור של 1.46% מתיק האשראי, לעומת 0.97% בתקופה המקבילה. זאת, לעומת 2.68% בישראכרט, ו-1.3% אצל כאל.
פאינרו ציין במסגרת פרסום הדוח: "אני מסיים קדנציה של שמונה שנים כמנכ"ל החברה וגאה על הדרך שעשינו מלאומי קארד הבנקאית למקס, חברה פיננסית עצמאית ומובילה שמאתגרת את זירת התחרות. אני משאיר חברה צומחת חדשנית ומתקדמת, עם עובדים נפלאים ומנועי צמיחה חזקים. אני משוכנע ששגית דותן תוביל את החברה לשיאים חדשים".