סגור
אזרחים מתנדבים במטע ב קיבוץ בארי
אזרחים מתנדבים במטע בקיבוץ בארי

משא ומתן בין האוצר למשרד החקלאות על מתווה הפיצויים לחקלאים מהמרכז

החקלאות מעצם היותה ענף עונתי, נפגעה בכל חלקי הארץ כתוצאה מעזיבתם של העובדים הזרים. אלא שבאוצר התמקדו בפיצוי היישובים צמודי הגדר שפונו ולא יצרו מתווה יעודי לחקלאים ממרכז הארץ

הכוונה להרחיב את האזורים בהם יזכו החקלאים בעוטף עזה ובגבול הצפון למסלול הפיצוי המקסימלי, הותירה את חקלאי מרכז הארץ שסובלים ממחסור בעובדים ללא מענה מספק.
הדיון לקביעת מתווה הפיצויים לחקלאים נערך היום (ג') באופן חריג בוועדת הכלכלה, בעקבות הסדר אליו הגיעו יו"ר הוועדה ח"כ דוד ביטן ויו"ר ועדת הכספים משה גפני, לפיו בשל הידע שצברו חברי ועדת הכלכלה בנושא החקלאות, הם אלו שיסכמו את העקרונות למתווה פיצוי לחקלאים. אלא שלאחר הסיכום, תעביר ועדת הכלכלה את המתווה לוועדת הכספים והיא זו שתצביע עליו.
על רקע זה ובשל מחלוקות עם משרד האוצר על המתווה כולו, ובעיקר על הפיצוי לחקלאים שאינם סמוכים לגבולות, הסתיים הדיון על המתווה הערב ללא החלטות, ועם סיומו החל משא ומתן בין משרד החקלאות ומשרד אוצר.
במהלך הדיון קבע ביטן כי מסלול הפיצוי האדום יחול על יישובים עד 40 ק"מ מהגבול עם רצועת עזה, ועד 9 ק"מ מגבול לבנון. אלא שהפגיעה בחקלאים לא נעצרת ביישובים הסמוכים לגבול, שכן נטישתם כ־9,000 עובדים תאילנדים את הארץ מאז פרוץ המלחמה הותירה גם את חקלאי המרכז ללא עובדים.
לגישת משרד האוצר, יש לפצות את החקלאים במרכז בהתאם למתווה הרגיל לעסקים, המעניק עד 22% מהתשומות הקבועות, בכפוף לירידת המחזורים של העסק בין תקופת המלחמה לתקופה המקבילה בשנה שעברה. אלא שלגישת משרד החקלאות יש לבנות מתווה שונה לחקלאות, מאחר שמדובר בענף שמבוסס על עונתיות.
צביקה כהן, סמנכ"ל בכיר להשקעות ומימון במשרד החקלאות, נתן בדיון כדוגמה את החקלאי שלא קוטף הדרים כעת כי אין לו עובדים: "אותו חקלאי כבר השקיע את רוב הכסף שנדרש בשתילה, בדשן, במים, בשכר עובדים ועוד ואם לא יגיעו עובדים ולא יוכל לקטוף, הנזק שלו יהיה עצום". יחד עם זאת, אם יגיעו עובדים זרים או ישראלים חדשים והפרי יקטף, לא יהיה צורך לפצותו.
ביטן צידד בעמדת משרד החקלאות, כך שהפיצוי לחקלאות בשאר הארץ יעמוד על 47% מההוצאות השוטפות, אך הדבר צריך לעבור כאמור את אישור ועדת הכספים.
עוד עסק הדיון בצורך למגן את השטחים החקלאיים. מנכ"ל משרד החקלאות, אורן לביא הדגיש כי אמנם האחריות על מיגון ברמה הארצית היא של פיקוד העורף, אך מכיוון שהמשרד קיבל פניות בנושא מחקלאים ולטובת שמירה על רציפות תפקודית וביטחון המזון, החליט להסיט תקציבים לייצור מיגוניות וכעת עובד עם ארבעה ספקים לייצור 530 מיגוניות. ביטן אמר בתגובה כי יש להכפיל את ההשקעה לייצור כאלף מיגוניות במימון האוצר.