סגור
קשיש סיעודי חולים סיעודיים מטפלים סיעודיים מטפלת סיעודית קשישים
קשישה סיעודית. מספר החולים הסיעודיים זינק (צילום: עמית שעל)

משבר הסיעוד מחריף: עלייה דרמטית במספר המבוטחים הסיעודיים וזינוק בהוצאות

נתונים חדשים שפרסם מרכז טאוב ממחישים את עומק התהום אליה צולל ענף ביטוחי הסיעוד בישראל. בין היתר, בתוך שש שנים בלבד, הוכפלה ההוצאה הלאומית על סיעוד. עוד עולה, כי בין 2012-2024 חלה עלייה של 139% במספר מקבלי גמלת הסיעוד

נתונים חדשים שפרסם היום (ג') מרכז טאוב ממחישים את עומק התהום אליה צולל ענף ביטוחי הסיעוד בישראל.
הנתונים הם חלק מעדכון למחקר שפרסמו בשנה שעברה חוקרי מרכז טאוב ניר קידר, פרופ' נדב דוידוביץ' ופרופ' אבי וייס, שהציג את העלייה הדרמטית במספר המבוטחים שהוגדרו כסיעודיים, את העלייה החדה בהוצאות ואת החשש להתרסקות בשנים הקרובות של פוליסות הסיעוד הקבוצתיות של קופות החולים.
בעוד שהמחקר האחרון הציג נתונים עד לסוף 2022, כעת מפרסם טאוב נתונים מעודכנים ליולי האחרון, מהם ניתן לראות שמספר החולים הסיעודיים והיקף התשלומים המשיכו לגדול בצורה חדה.
המחקר המעודכן מציג שלוש נקודות מרכזיות. הראשונה: בתוך שש שנים בלבד, הוכפלה ההוצאה הלאומית על סיעוד (סך ההוצאה של המדינה ושל משקי הבית). בעוד שב-2018 ההוצאה הלאומית עמדה על 14 מיליארד שקל, וב-2022 היא עמדה על 23.6 מיליארד, בסוף 2024 היא תעמוד על 28 מיליארד שקל - כלומר עלייה של 18.6% בלבד בשנתיים.
הנקודה השנייה נוגעת להיקף תשלומי הביטוח הלאומי על גמלת סיעוד, שגדלו בשנה האחרונה ביותר משני מיליארד שקל: בעוד שב-2018 היקף התשלומי ביטוח לאומי עמד על כ-9.1 מיליארד שקל, ב-2023 היקף התשלומים זינק ל-16.1 מיליארד, ועד סוף 2024 הם צפויים לעמוד על 18.5 מיליארד -עלייה של 15% בשנתיים.
הנקודה השלישית נוגעת לגידול הדרמטי במספר מקבלי גמלת סיעוד מהביטוח הלאומי, כשבעשור שבין 2012-2022, חל גידול של 100% במספר מקבלי גמלת הסיעוד. כעת עולה כי בשנתיים האחרונות חלה עלייה של 19.5%, ובסך הכל בין 2012-2024 חלה עלייה של 139% במספר מקבלי גמלת הסיעוד. זאת, לעומת גידול של 49% בלבד בשיעור האזרחים הוותיקים באותו פרק זמן.
לטאוב אין נתונים מעודכנים על מספר החולים הסיעודיים בקופות החולים בשנתיים האחרונות, אך מכיוון שהכרה בחולה כסיעודי בידי ביטוח לאומי משפיעה במקרים רבים על הכרה גם בידי הפוליסות הקבוצתיות של קופות החולים, ההערכה היא שהעלייה במימדים דומים. זאת לאחר שמספר מקבלי גמלת סיעוד מקופות החולים גדל בין 2012 ל-2022 ב-150%.
הקופה שמצבה החמור ביותר הוא כללית, שבעוד 58 ימים מסתיים ההסכם הנוכחי שלה עם הראל, וכרגע אף חברת ביטוח לא מוכנה להחליף את הראל. המשמעות היא שבביטוח יופעל סעיף 'חיסול עצמי' (Run off)', שבטווח הקצר יחתוך בעשרות אחוזים את הפיצוי הכספי של מבוטחים, ובטווח הארוך לבריחת מבוטחים, שתכניס את כללית לגירעון עמוק, ועלולה להביא למיטוט ענף ביטוחי הסיעוד כולו.
בעוד שהתנאים בפוליסות של קופות החולים זהים, תשלומי הפרמיה שונים. במחקר המעודכן של טאוב עולים פערים משמעותיים בין קופות החולים בגובה הפרמיה החודשית: עבור קבוצת הגיל של בני 25-60, תשלומי הפרמיה הגבוהים ביותר הם בקופ"ח מאוחדת, אך מגיל 60 ומעלה, התשלום הגבוה ביותר הוא בקופ"ח כללית, שעומד על בין 250-350 שקל לחודש לקבוצת גילים זו. מרכז טאוב מציין כי הפער בעלויות מגיע לעתים לכ-40%.