סגור
שריפה בעקבות נפילת רקטה מ לבנון סמוך ל צורית 13.10.24
שריפה בעקבות נפילת רקטה מלבנון סמוך לצורית (צילום: כב"ה צפון)

הציבור מחפש יציבות: שיא של 8 שנים בשיעור המשכנתאות בריבית קבועה לא צמודה

לפי נתוני בנק ישראל, שיעור המשכנתאות שנלקחו באוקטובר במסלול ריבית קבועה ולא צמודה, הגיע לכ-36% מסך המשכנתאות. זהו הנתון הגבוה מ-2016. בהתאמה, שיעורי המשכנתאות במסלול בריבית משתנה וצמודה למדד בשפל של כ-8%; יו"ר הוועדה המקצועית של התאחדות יועצי המשכנתאות: "הסיבה היא הדחייה בהורדת הריבית. המגמה הזו חיובית, כי היא נותנת המון יציבות למשקי הבית"

שיעור המשכנתאות במסלול קל"צ (ריבית קבועה ולא צמודה) שנלקחו באוקטובר טיפס ל-36.1% - הנתון הגבוה מאז 2016, ומהנתונים הגבוהים שנרשמו אי פעם במשק. כך עולה מנתוני בנק ישראל שפורסמו היום (חמישי).
הקל"צ הוא מסלול שבו המשכנתא לא צמודה למדד המחירים לצרכן או לריבית בנק ישראל, כך שההחזרים החודשיים בו הם קבועים. נכון לאוקטובר, שיעורה בבנקים הגדולים נע בין 4.7% (במזרחי טפחות) ל-5.1% (דיסקונט). מאז מרץ האחרון, שבו שיעור הקל"צ מסך המסלולים עמד על 28.5%, הוא טיפס בהתמדה עד שהגיע כאמור ל-36.1% החודש.
על פניו, ניתן להניח שבמשק שמצפה להורדת ריבית או להתמתנות האינפלציה, האטרקטיביות של הקל"צ תרד ביחס למסלולים בריבית משתנה, בהם נהנים במקרים אלו בהוזלה. לכן, העלייה המתמשכת בחודשים האחרונים עשויה לשקף ציפיות לכך שהריבית לא תרד בקרוב, או צורך גובר של נוטלי המשכנתאות בוודאות לגבי גובה ההחזר החודשי.
כדאי להזכיר בהקשר זה שתקופה של למעלה מעשור של סביבת ריבית נמוכה, שהסתיימה לפני שנתיים, העלתה את קרנו של מסלול הפריים, והציבור הלך והגדיל את חשיפתו למסלול זה. כשהחלה העלאת הריבית, ותוך 15 חודשים ריבית הפריים עלתה מ-1.6% ל-6.25%, נוטלי המשכנתאות ספגו התייקרות משמעותית. ייתכן שחווייתם של אלו שנכוו ברותחין משפיעה על אחרים להיזהר בצוננין.
"משכנתא בריבית קבועה לא צמודה היא המשתלמת ביותר היום, ובפער מאוד גדול", אמר לכלכליסט יוני ברלינר, יו"ר הוועדה המקצועית של התאחדות יועצי המשכנתאות. "זהו המסלול הכי זול כיום, ולפי הנתונים היבשים - גם לטווח ארוך. הסיבה היחידה שהשימוש בה לא גדול אף יותר היא עמלות פירעון מוקדם. מי שלוקח משכנתא במסלול זה, מסתכן בכך שאם הריבית תרד, והוא לא ימחזר את המשכנתא בתזמון המתאים, הוא ישלם עמלה גבוהה. אם הציבור לא היה מפחד ממנה, הוא אף היה מגדיל משמעותית את חלקו במסלול הזה" .
ברלינר מדגיש שהתמחור הזול יחסית של המסלול אינו מצב חדש: "זה המצב מזה שנה. אבל עכשיו, מכיוון שהורדת הריבית נדחית, יותר ויותר לוקחים את הקבועה לא-צמודה. אם לוקחים בחשבון את עמלת הפירעון המוקדם בתכנון המשכנתא, אז המגמה הזו חיובית, כי היא נותנת המון יציבות למשקי הבית".
אפשרות נוספת לעלייה בקל"צ היא שאלו שדווקא הבנקים שדוחפים את הלקוחות להגדיל מסלול זה. חלק מהבנקים אף גובים כיום במסלול זה ריבית נמוכה מתשואות אג"ח ממשלתיות, שמגלמות את הריבית חסרת הסיכון במשק. לכן, עולה תהיה האם הבנקים רואים משהו שהציבור אינו רואה שגורם להם לנהוג באופן זה.
גם בהלוואות בריבית משתנה אך לא צמודה למדד חלה עלייה, ושיעורן עמד על 43.4% - בדומה לשיעורן בספטמבר האחרון. כאן מדובר בעיקר במשכנתאות שהריבית בהן משתנה אחת למספר שנים בהתאם לתשואות אג"ח ממשלתיות.
את תמונת הראי ניתן לראות במסלול ריבית הפריים, שנחשב גם כן כמסלול בריבית לא צמודת מדד ומשתנה, אך בו חלה ירידה מתמשכת ושיעורו עמד על 8% בלבד באוקטובר. לצורך השוואה, באפריל 2022, אז החלה העלאת הריבית במשק, שיעורן עמד על 40% מסך ההמשכנתאות.
כמו כן, חלה ירידה משמעותית בהלוואות הצמודות: שיעורו של מסלול בריבית משתנה וצמודה למדד הגיע לשפל של למעלה משני עשורים ועמד על 8.1%, ושיעורו של מסלול בריבית קבועה וצמודה עמד על 11.8% - הנתון הנמוך מזה שנתיים.