סגור
ועדת הבריאות של הכנסת בראשות ח"כ יוני משריקי מש"ס
ועדת הבריאות של הכנסת בראשות ח"כ יוני משריקי מש"ס (צילום: ערוץ הכנסת)

בלעדי
רשות שוק ההון מסרבת להעביר נתונים על הגירעונות בביטוחים הסיעודיים

יו"ר ועדת הבריאות יונתן משריקי דרש להבין מה עומק הגירעונות בביטוחים הסיעודיים, אך הרשות לא תעביר את הנתונים מפני שהם עלולים לחשוף קופות ספציפיות לבריחת מבוטחים ובשל חובת סודיות

רשות שוק ההון הודיעה ליו"ר ועדת הבריאות ח"כ יונתן משריקי (ש"ס) כי לא תוכל להעביר נתונים על היקף הגירעונות בביטוחים הסיעודיים של קופות החולים.
בדיון על קריסת הביטוחים בוועדה מוקדם יותר החודש, דרש משריקי להבין מה עומק הגירעונות, שעל בסיסם החליטה הרשות להרע את תנאי הביטוחים.
ל"כלכליסט" נודע כי במכתב ששלחה הרשות למשריקי נכתב כי "את שיעור הגירעון לא ניתן להציג באופן אגרגטיבי, שכן התפלגות הגירעון אינה אחידה והשונות בין קופות החולים גבוהה מאוד". עוד ציינה הרשות כי "הצגת פיזור הגירעון לכל קופה בנפרד עלולה לחשוף קופות ספציפיות לאנטי סלקציה", או במילים אחרות - בריחת מבוטחים לקופות אחרות, באופן שיעמיק את הגירעון בחלק מהקופות.
בנוסף, רשות שוק ההון הדגישה כי על פי חוק, היא אינה רשאית למסור את המידע בשל חובת סודיות. עם זאת, קופות החולים עצמן יכולות כמובן לחשוף את המידע, אך אינן עושות זאת".
כחלק מהרעת תנאי הביטוחים שביצעה הרשות ונכנסה לתוקף ב-1.1, בניסיון למנוע את קריסת הביטוחים, האריכה הרשות את תקופת החריג לילדים מ־3 ל־5 שנים. המשמעות היא שכל אירוע ביטוחי שיקרה בחמש השנים הראשונות לחיי המבוטח לא יהיה מכוסה בביטוח, כגון ילדים שיאובחנו על הרצף האוטיסטי.
מנתונים שהעבירה הרשות לדרישת וועדת הבריאות על פילוח גילי המבוטחים, עולה שהשינוי יחריג 678,241 ילדים, במקום 381,699 ילדים עד כה, ובסך הכל 14% מכלל המבוטחים.
סעיף זה זכה לביקורת נוקבת מקרב ארגונים כגון אלו"ט ואקי"ם. בדיון בוועדה הסבירו נציגי הרשות שהרציונל מאחורי הסעיף הוא שמדובר בביטוח ולכן "לא יכול להצטרף אדם שכבר קרה לו מקרה הביטוח", וכי המענה שאמור להינתן לאותם ילדים הוא דרך קצבאות סוציאליות אחרות.
עוד עולה מהנתונים שכ־42% מבין 4.8 מיליון המבוטחים לא משלמים פרמיות, זאת לאור הפטור מתשלום שחל על ילדים עד גיל 19 שנועד לתמרץ כניסת מבוטחים צעירים אל הקופות - קבוצת גיל קריטית לאיזון אקטוארי של הקרנות.
הרעת התנאים שביצעה הרשות היא פיתרון זמני בלבד והמדינה התחייבה בפני בג"ץ להקמת צוות ייעודי שיציג לשר האוצר פיתרון ארוך טווח עד יולי 2024. עם זאת, עלתה ביקורת על כך שהצוות צפוי לכלול בעיקר נציגים של האוצר.
"הוועדה בראשותי פנתה בדרישה למשרד הבריאות, המוסד לביטוח לאומי, ומשרד הרווחה שיהיו חלק מהצוות שהוקם במשרד האוצר לטובת יצירת מתווה חדש לביטוחים הסיעודיים, וכי עבודת הצוות תיעשה בשיתוף עם קופות החולים וגורמי החברה האזרחית", אמר לכלכליסט ח"כ משריקי.