האוצר ובנק ישראל יקבעו כללים מקלים לכניסת שחקנים לשוק הפיקדונות
האוצר ובנק ישראל יקבעו כללים מקלים לכניסת שחקנים לשוק הפיקדונות
שני הגופים יקימו ועדה משותפת שתגבש מתווה שיאפשר לגופים חוץ בנקאיים להיכנס לפעילות בתחום הפיקדונות; באחרונה פרסם בנק ישראל טיוטת דוח לכללים מקלים, וסביר כי באוצר ילחצו בוועדה המשותפת למתן הקלות נוספות; הוועדה ;בראשות ראש אגף תקציבים והמפקח על הבנקים נותנת יותר השפעה לבנק ישראל לעומת ניסוחה המקורי בחוק ההסדרים
משרד האוצר ובנק ישראל הודיעו היום על הקמת צוות משותף להגברת התחרות במערכת הבנקאית. הצוות יתמקד בבניית מתווה לרישיון בנקאי מדורג שיאפשר לגופים חוץ בנקאיים להיכנס לפעילות בתחום הפיקדונות. הצוות אמור להגיש את הדוח הסופי בנושא עד לאפריל 2025.
בראשות הצוות יעמדו ראש אגף תקציבים יוגב גרדוס והמפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. זהו שיפור במעמדו של בנק ישראל בצוות לעומת הכוונה המקורית של משרד האוצר. בטיוטת חוק ההסדרים, שקבעה את הקמת הועדה נקבע במקור כי בראשות הוועדה יעמוד נציג ציבור ששר האוצר ימנה בהתייעצות עם בנק ישראל. כעת כאמור ראשות הוועדה תנוהל במשותף ע"י נציגי משרד האוצר ובנק ישראל.
נזכיר כי בפיקוח על הבנקים בראשות חחיאשוילי עוסקים בסוגיית ההקלה על רישיונות פיקדונות לגופים חוץ בנקאיים מזה יותר מחצי שנה. באחרונה בנק ישראל אף פרסם טיוטת המלצות בעניין, שממליצה על מספר הקלות בין היתר בדרישות הון נזילות, ומתן פטור מחובות רגולטוריות נוספות לגופים החדשים. אלא שבמשרד האוצר לא רוצים שבנק ישראל יוביל לבד את הנושא, ולכן במסגרת טיוטת חוק ההסדרים האחרון הודיעו על הקמת הוועדה.
לפי הערכות, טיוטה ההמלצות של בנק ישראל תהיה רק נקודת הפתיחה, ובמשרד האוצר ילחצו על בנק ישראל להקלות נוספות. הגופים החוץ בנקאיים אמנם בירכו על ההקלות שבנק ישראל נתן בטיוטת הדוח, אך מבחינתם זה אינו מספיק בשביל לגרום להם להיכנס לתחום. מספר שחקנים בתחום גורסים כי יש לתת לאותם גופים רישיון ייעודי לפיקדונות שיכלול דרישות יציבות בלבד, ולא רישיון בנקאי רגיל, שכרוך בעמידה בכללי רגולציה רבים. סביר כי אותם גופים ילחצו באמצעות משרד האוצר להקלות שכאלה. מנגד בנק ישראל צפוי להמשיך ולהתעקש על רישיון בנקאי.
הקמת הוועדה נעשית על רקע רווחיות השיא בה נמצאת היום המערכת הבנקאית. בתשעת החודשים הראשונים של שנת 2024 הרוויחו חמשת הבנקים הגדולים 22.6 מיליארד שקל. הרווחיות הגבוהה מתבססת על הריבית הגבוה במשק. הבנקים גלגלו את עליית הריבית במלואה על צד ההלוואות של לקוחותיהם, ומנגד באופן חלקי ביותר על הריבית שהם משלמים ללקוחות על הפיקדונות ויתרות העו"ש (שם הריבית לרוב היא אפסית).
כניסת גופים חוץ בנקאיים לתחום אמורה לשפר את התחרות בשוק הפיקדונות המכיל כיום מעל לטריליון שקל, ונשלט ע"י הבנק. בעקיפין המהלך גם אמור לשפר את התחרות בצד האשראי, שכן הפיקדונות יהוו מקור מימון זול לגופים החוץ בנקאיים להעמדת אשראי ללקוחותיהם.