רשות המסים: יש לשלם מע"מ גם על טיפים
רשות המסים: יש לשלם מע"מ גם על טיפים
הודעת הרשות מתייחסת לטיפ "המשולם לבית העסק בגין שירות הניתן על ידי עובדיו", שכן מדובר בחלק מהתמורה בגין השירות; בפועל, מדובר בנושא שנוי במחלוקת, והוא פתוח לפרשנויות שונות; סגן נשיא לשכת רואי החשבון, ג'ק בלנגה: "למרות העמדה שפורסמה, המסעדות ימשיכו כפי שנהגו והנושא יגיע שוב לבתי המשפט"
"תשר (טיפ) המשולם לבית העסק בגין שירות הניתן על ידי עובדיו, הינו תקבול המהווה חלק מהתמורה בגין השירות, ולכן גם הטיפ חייב במע"מ", כך הודיעה היום (ה') לציבור רשות המסים. במילים פשוטות יותר: הטיפים מבחינתה הם הכנסה של בית העסק לכל דבר ועניין ולכן יש לשלם גם עליהם מע"מ. ברשות גם רמזו כי הם מתכוננים לבצע פעולות אכיפה שיוודאו כי אכן בעלי העסק משלמים את המע"מ בגין הטיפים.
הסוגייה של תשלום מע"מ בגין טיפים היא נגזרת של שאלה משפטית ארוכת שנים. אך השאלה המעניינת היא מה הסיבה לכך שרשות המסים נזכרה בדיוק כעת לפרסם את ההודעה הזו לציבור. יש שהעריכו כי הסיבה לפרסום עתה היא חלק מהצעדים של ההנהלה החדשה. נזכיר כי ראש רשות המסים, שי אהרונוביץ, מכהן פחות משנה בתפקיד, ובחודשים האחרונים הוא משמש כסמנכ"ל החטיבה המקצועית בפועל, מאז עזיבתו של רונלד עם-שלם. מנגד, ייתכן ברשות נוכחו לראות כי יש מסעדות שמשלמות מע"מ בגין הטיפ ויש כאלו שלא, ולכן הבינו שיש חובה ליישר קו.
מבחינה תיאורטית, השאלה היא איך להסתכל על ההכנסות של המלצרים מטיפים. האם להסתכל על הטיפ כהכנסה של בית העסק, שהוא גובה באמצעות העובד ומשאיר אותה אצל העובד או שמא כמעין הכנסה של המלצר (אין משפטנים בולטים שמחזיקים בעמדה כי הטיפ הוא מתנה שפטורה ממס, ש"ט).
בשנת 2013, קיבל בית המשפט העליון בפסיקה מפורסמת (המוסד לביטוח לאומי נגד אסתר כהן) את העמדה התיאורטית (שפותחה באקדמיה במאמר של פרופ' יורם מרגליות ופרופ' שרון רבין-מרגליות) כי יש לראות את הטיפים כהכנסתו של בית העסק, אך בית המשפט כתב כי "לא ניתן לאמץ את העמדה המוצעת, ודאי שלא במלואה, ללא שינוי בחקיקה". זאת אומרת, בית המשפט סבר שמכיוון שהטיפ ניתן מהלקוח למלצר ללא מעורבות של בית העסק, הרי שקשה להגדיר זאת כהכנסה של בית העסק.
בשנת 2018 החליט בית הדין לעבודה ללכת עוד צעד מעבר לבית המשפט העליון ופסק שההכנסה מטיפים נחשבת כהכנסה של בית העסק. בית הדין לעבודה החליט זאת לעניין סוגיות סוציאליות כמו דמי אבטלה, שכר מינימום והפרשות לפנסיה. אך לא הכריע בסוגייה בתחום המיסוי. ומאז קיים ויכוח בין רואי חשבון ומשפטנים לגבי המצב המשפטי כיום.
כדאי לציין כי הוויכוח כיום נסוב סביב השאלה האם בכדי לעבור לעמדה שטיפים הם הכנסה של בית העסק יש צורך בתיקוני חקיקה או שדי בפרשנות של בית המשפט. אין כמעט ויכוח שמבחינה תיאורטית, טיפים הם הכנסה של העסק, ולכן הם חייבים במע"מ.
ג'ק בלנגה, סגן נשיא לשכת רואי החשבון, אמר לכלכליסט כי "הנושא שנוי במחלוקת הרבה שנים, ויש פסיקה בעליון שבעקבותיה נפתחו כל מיני פרשנויות בעניין, כך שבפועל לא משולם מע"מ בגין הטיפים. אם רשות המסים רוצה לטפל בנושא רצוי שתעשה זאת באמצעות חקיקה ברורה ומפורשת. למרות העמדה של הרשות שפורסמה, המסעדות ימשיכו כפי שנהגו עם חוות הדעת שהחזיקו, והנושא יגיע שוב לבתי המשפט".