סגור
בניין המוסד לביטוח לאומי ביטוח לאומי הביטוח הלאומי בירושלים
בניין המוסד לביטוח לאומי בירושלים (עמית שאבי)

תקציב 2025
השינוי בדמי ביטוח לאומי: כל משפחה תוציא עוד 2,000 שקל בשנה בממוצע

הגזרות בתקציב יגרמו למשק בית עם שכר ממוצע להפסיד עוד כ־8,500 שקל בשנה. ההחלטה להעלות את דמי הביטוח הלאומי ברגע האחרון התקבלה כדי למנוע את הקפאת קצבאות הביטוח הלאומי. דמי הביטוח לאברכים עלו רק ב־15 שקל בחודש 

תקציב המדינה ל־2025, שאושר ביום שישי האחרון, כולל שורת צעדים שפוגעים בכיס של העובדים בישראל. בניסיון להשיג רוב בממשלה לאישורו, הוחלט גם על העלאת דמי ביטוח לאומי, ששיעורם נגזר מגובה השכר. המשמעות היא שעובד בעל שכר ממוצע (כ־12,379 שקל) ישלם כ־1,000 שקל יותר בכל שנה לביטוח לאומי, ומשפחה שבה שני מבוגרים עובדים עם שכר ממוצע תשלם כ־2,000 שקל יותר בשנה. בסך הכל, משק הבית ישלם דמי ביטוח לאומי ובריאות שהיקפם כ־22 אלף שקל ב־2025, בעוד שללא השינויים בתקציב, היה משלם כ־20 אלף שקל. ההשפעה על עובדים עצמאים תהיה דומה.
כיום, עד למדרגת שכר של 7,522 שקל בחודש, עובד משלם כ־3.5% משכרו כדמי ביטוח לאומי ובריאות. על כל סכום שמעל למדרגה, עובד משלם כ־12%. ההעלאה נוגעת למדרגת השכר הראשונה, שבה שיעור המס יעלה ב־0.6% ל־4.1% (העלייה רק בדמי ביטוח לאומי, בדמי ביטוח בריאות אין שינוי). גם המעסיקים, שמשלמים חלק מדמי ביטוח לאומי, ישלמו כ־0.6% יותר על השכר במדרגה הראשונה. בסך הכל שיעור ההפרשה במדרגה זו יהיה 4.15%.
ההחלטה להעלות ברגע האחרון את דמי ביטוח לאומי התקבלה כדי למנוע את הקפאת קצבאות ביטוח לאומי, כגון קצבת זקנה, נכות וסיעוד (פרט לקצבת ילדים), ומשמעות הקפאתן היא שחיקה בערך הקצבה של אוכלוסיות חלשות. ההקפאה, שאמורה היתה לחסוך למדינה כ־5 מיליארד שקל ב־2025, בוטלה בשל התנגדות יו"ר ש"ס אריה דרעי. אך היא הביאה להגדלת הנטל על האוכלוסייה העובדת.
הצעדים המרכזיים בתקציב יביאו לכך שמשק בית עם שכר ממוצע ושני ילדים יפסיד עוד כ־8,500 שקל בשנה. צעדים אלו כוללים את הקפאת מדרגות מס ההכנסה ושווי נקודות הזיכוי במס, דחיית העלאות שכר במגזר הציבורי וקיזוז של שני ימי הבראה לעובדי המגזר הציבורי ב־2025. מעבר להעלאה הישירה של דמי הביטוח, הוחלט עוד קודם לכן על הקפאת מדרגת השכר שהיא כיום 7,522 שקל, ובגינה משלמים דמי ביטוח מופחתים.
בנוסף הוחלט שמ־2026 המדרגה תוצמד למדד המחירים, ולא לשכר הממוצע במשק שצומח בקצב גבוה יותר מהמדד.
לצד זאת, התקציב כלל גם העלאת דמי ביטוח לאומי לקבוצות לא עובדות כמו סטודנטים ואברכים. אלו אמורים היו לשלם כל חודש דמי ביטוח של 130 שקל, במקום 29 שקל כיום. ברגע האחרון הוחלט לרכך את הפגיעה, ודמי ביטוח לאומי שלהם יעלו לכ־45 שקל בחודש.