מיום רביעי: מעבר בין בנקים באמצעות האינטרנט וללא עלות
מיום רביעי: מעבר בין בנקים באמצעות האינטרנט וללא עלות
בנק ישראל משיק את המערכת למעבר מקוון בין הבנקים, שיתבצע תוך 7 ימים ויכלול גם שירות "עקוב אחריי" לזיכויים ולחיובים. איך זה יעבוד? שאלות ותשובות
בנק ישראל הודיע היום (א') רשמית על השקת המערכת למעבר מקוון בין בנקים החל מיום רביעי הקרוב, ה-22 לספטמבר. במסגרת המערכת החדשה יתאפשר ללקוחות בנקים להעביר את חשבון הבנק שלהם בין בנקים באופן מקוון וללא עלות. המעבר עצמו יתבצע בתוך 7 ימי עסקים, כשלאחר העברת הפעילות ייסגר אוטומטית חשבון הבנק הישן של הלקוח וכל שירותי החיובים והזיכויים בו יעברו לחשבון החדש בשירות של "עקוב אחריי".
מערכת המעבר בין בנקים פותחה על ידי המערכת הבנקאית ועל ידי חברת מס"ב במהלך שלוש השנים האחרונות והיא אמורה להוריד את אחד החסמים המרכזיים שמונעים מעבר של לקוחות בין בנקים ולפיכך גם מקטין את התחרות.
המהלך הנוכחי הוא התרגום בפועל של תיקון לחוק הבנקאות משנת 2018 שחייב את הבנקים לאפשר ללקוחות להעביר את החשבון באופן מקוון. המערכת תאפשר העברה של כלל חשבונות העו"ש למעט חשבונות עם מורכבות או מניעה משפטית. בין היתר יוכלו לקוחות להעביר את יתרות הזכות והחובה שלהם בשקלים ובמט"ח, הרשאות לחיוב חשבון, צ'קים, ני"ע, פעילויות בכרטיסי חיוב בנקאיים וחוץ בנקאיים והוראות קבע.
העברת הלוואות ובתוכן גם משכנתאות, כמו גם פיקדונות וחשבונות חיסכון, יועברו לטיפול פרטני של הבנקים מול הלקוחות לעניין בהם וזאת במסגרת הסדרים מיוחדים שנקבעו בתיקון לחוק.
אחד הפתרונות המרכזיים ברפורמה הוא שירות "עקוב אחריי" שיאפשר ניתוב של תנועות מהחשבון הישן לחדש במשך שנתיים ממועד המעבר. זאת בניגוד למצב כיום שבו במידה ולקוח סוגר את חשבון הבנק שלו במטרה לעבור לבנק אחר עליו לעדכן את כל הגופים המזכים והמחייבים של חשבונו במספר החשבון החדש.
הגשת הבקשה למעבר בין בנקים תתאפשר באמצעות אתרי האינטרנט של הבנקים או דרך הסניפים. המעבר באמצעות המערכת יתאפשר בין כל הבנקים במערכת הבנקאית למעט בנק אגוד, שצפוי להתמזג עם בנק מזרחי-טפחות, ובנק ירושלים, שמספר הלקוחות המנהלים בו חשבון עו"ש נחשב לנמוך מאוד. לקוחות של בנקים אלו יוכלו להעביר את חשבון הבנק שלהם בהתאם להסדרים שהיו קבועים עד היום. בנק נוסף שכרגע מוחרג מהמערכת הוא הבנק הדיגיטלי שבשליטת אמנון שעשוע, שהביע התנגדות לקחת חלק בה בשלב ראשון וזאת מאחר שהוא עדיין נמצא בשלבי הקמה. המעבר אל הבנק באמצעות המערכת יתאפשר רק החל מחודש אפריל 2022.
"יוגבר כוח המיקוח של הלקוחות"
שר האוצר, אביגדור ליברמן, התייחס להשקת המערכת החדשה באומרו כי "מעבר מהיר מבנק לבנק הוא צעד חשוב וחלק אינטגרלי במדיניות הגברת התחרות אותה אנו נוקטים בענפים השונים. נמשיך לפעול על מנת להפחית בירוקרטיה במוקדים משמעותיים אשר משפיעים ומקלים על ההתנהלות היומיומית של כולנו".
נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, ציין כי "השלמת הצעד הזה הוא שלב נוסף בדרך למערכת פיננסית פתוחה, שקופה ותחרותית יותר שאנו מקדמים בכמה חזיתות ושתאפשר ללקוח לבחור בקלות ובנוחות את נותני השירותים הפיננסיים השונים שהוא צורך". המפקח על הבנקים, יאיר אבידן, הוסיף כי "האפשרות לעבור בנק ביתר קלות, בצורה מאובטחת וללא עלות, תגביר את כוח המיקוח של הלקוחות בניהול משא ומתן מול הבנק על שיפור תנאי ניהול החשבון, ואת התחרות בין הבנקים על השירות".
שאלות ותשובות
בבנק ישראל פרסמו היום שאלות ותשובות לקראת השקת המערכת ביום רביעי, אלו המרכזיות שבהן:
איך מגישים את הבקשה להעברת הפעילות?
על מנת להעביר את הפעילות מבנק אחד לבנק אחר, יש לוודא כי בבנק אליו מעוניינים לעבור קיים חשבון פעיל. לאחר מכן, יש להיכנס לאתר האינטרנט או לאפליקציה של הבנק אליו מעוניינים להעביר את הפעילות ולהגיש בקשה בהתאם.
אילו חשבונות לא ניתן יהיה להעביר באמצעות המערכת המקוונת?
חשבונות תאגיד או חשבונות שקיימת לגביהם מורכבות או מניעה משפטית, כגון חשבונות מעוקלים, חשבונות נאמנות או חשבונות המנוהלים על ידי אפוטרופוס.
האם הרכב הבעלים בחשבון החדש חייב להיות זהה לזהות הבעלים בחשבון הישן?
ניתן יהיה להעביר פעילות מחשבון אחד לחשבון אחר רק כאשר יש זהות מוחלטת בין בעלי החשבון או כאשר מתווספים בעלים לחשבון. לא ניתן יהיה לנייד בין חשבונות כאשר יש גריעת בעלים.
אילו פעילויות פיננסיות ינוידו אוטומטית כמקשה אחת?
יתרות זכות וחובה בשקלים, יתרות זכות וחובה במטבע חוץ, הרשאות לחיוב חשבון עובר ושב, הוראות קבע, צ'קים שניתנו מפנקסים שהונפקו על ידי הבנק הישן, צ'קים שהופקדו למשמרת עם תאריך פירעון עתידי, ניירות ערך, הרשאות לחיוב בכרטיס חיוב בנקאי וחוץ בנקאי.
אילו פעולות לא ינוידו אוטומטית?
הלוואות ואשראי (לרבות משכנתאות), פיקדונות ותוכניות חיסכון, כספות ומוצרים פיננסיים המשועבדים לטובת הבנק להבטחת אשראי. מוצרים אלה ניתן יהיה לנייד באופן אחר מול הבנק.
האם ניתן להעביר רק חלק מהפעילות הפיננסית שמתנהלת בחשבון?
לא ניתן להעביר רק חלק מהפעילות הפיננסית בחשבון מבין הפעילויות המפורטות לעיל.
תוך כמה זמן החשבון יועבר מהבנק הישן לבנק החדש?
ככלל, הניוד יתבצע תוך 7 ימי עסקים מיום הגשת בקשה תקינה לניוד.
האם לאחר הגשת בקשה למעבר חשבון באמצעות המערכת המקוונת הלקוח יכול לבקש לבטל את הבקשה?
כן, הלקוח יכול לבטל את הבקשה לניוד עד לסוף היום ה-6 של תהליך ההעברה.
האם הבנק אליו ביקשתי לעבור יכול לסרב לבקשה?
הבנק יכול לסרב לבקשת הניוד רק במקרים הבאים: קיימת יתרת חוב בחשבון הישן שהבנק החדש לא מוכן לקבל, קיימת יתרת זכות בחשבון הישן שלא עומדת במגבלות הבנק החדש, טרם חלפו 3 חודשים ממועד ביצוע ניוד קודם, הלקוח החל תהליך סגירת חשבון בבנק הישן, אי עמידה בכללי הנגיד מסיבה אחרת.
האם יש הגבלה לכמות בקשות המעבר של הלקוח באמצעות המערכת המקוונת?
אין מגבלה על מספר הבקשות שיכול להגיש הלקוח, אך חייבת לחלוף תקופה מינימאלית של 3 חודשים בין ביצוע בקשת העברה אחת לאחרת. כמו כן, הלקוח לא יכול להגיש בקשה במקרה בו קיימת בקשת העברה אחרת באמצע תהליך.
במידה וקיימת בעיה במהלך תהליך המעבר, למי עליי לפנות?
הבנק החדש ישמש כתובת לכל פניות הלקוח המתנייד. עם זאת, גם הבנק הישן מחויב לתת מענה לפניות הנוגעות לפעילות שנותרה אצלו.
האם המידע שהבנקים יעבירו במסגרת הליך הניוד עלול לפגוע בפרטיות הלקוח?
כל מידע שיעבור בין הבנקים מתבצע בכפוף לדיני הפרטיות.
מה קורה לתנאים שהיו לי בבנק הישן עד למועד המעבר בפועל?
הלקוח זכאי שההטבות וההנחות בבנק הישן ישמרו לו לפחות למשך 3 חודשים ממועד הגשת הבקשה אלא אם נקבע אחרת בהסכם בינו לבין הבנק, כך שגם אם התחרטתי וביטלתי את הניוד, לא תהיה פגיעה בהטבות ובהנחות שניתנו לי.
הגשתי בקשה להעברת חשבון, האם מותר לבנק ממנו ביקשתי לעבור לנסות לשכנע אותי להישאר אצלו?
כן ובלבד שניסיונות שימור אלו יעשו מבלי שיופעלו על הלקוח לחצים לקבלת החלטה כאמור. על הבנק הישן להבהיר ללקוח כבר בתחילת הפנייה כי מטרת הפנייה היא לנסות לשמרו כלקוח בבנק זה.
האם במהלך 7 ימי העסקים של המעבר אני אוכל להמשיך לפעול בחשבון הישן שלי כרגיל?
מהיום השני, לא ניתן לשנות את בעלי החשבון וליזום פעולות חדשות בחשבון הנושאות אופי מתמשך שיש בהן כדי לחייב את החשבון החל מיום המעבר. בין היתר, פעולות בנושאי הרשאות לחיוב חשבון, הלוואות, שיקים וכיוצ"ב. כמו כן, לא ניתן להמשיך ולבצע שימוש בכרטיס חיוב בנקאי. ביום המעבר, לא ניתן לבצע פעולות בחשבון הישן, לרבות משיכת מזומן.
אילו פעולות ינותבו מהחשבון הישן לחשבון החדש ("עקוב אחריי") במשך שנתיים?
זיכויים עתידיים בשקלים, חיובים עתידיים בשקלים, צ'קים שיופקדו לטובת בעל החשבון שעבר בנק
האם הניתוב כרוך בעלות?
לא. אחד מעקרונות הבסיס הוא שהניוד והניתוב הם ללא עלות ללקוח.
כמה זמן פעילות הניתוב ("עקוב אחריי") תימשך?
פעילות הניתוב תימשך שנתיים מיום ביצוע הניוד.
מה קורה בחלוף תקופה זו?
מדובר בתקופת זמן ארוכה שנועדה להיערכות ולהקלה על המעבר של הלקוח בין בנקים, כאשר ישנה ציפייה שבמהלכה צדדים שלישיים שמזכים או מחייבים את החשבון באופן קבוע יעדכנו את פרטי החשבון החדש לחיוב או לזיכוי.