סגור
מלחמת עזה מקומות סגורים בתל אביב בתי קפה  מסעדות שוק הפשפשים יפו חנויות סגורות ממון 16.10.23
בתי עסק סגורים בתל אביב (צילום: שאול גולן)

הכנסת אישרה את תוכנית הפיצויים למגזר העסקי בעלות של 15 מיליארד שקל

המליאה אישרה את מתווה הפיצויים לאחר שמוקדם יותר אישרה ועדת הכספים את הנוסח הסופי, שכולל בין היתר גם טיפול במגזר החקלאות והקבלנים, ובמתן מענקים לעובדים מעל גיל 67 שייצאו לחל"ת. ניתן יהיה להגיש בקשות לרשות המסים לקבלת הפיצויים החל מה- 16 בנובמבר

מליאת הכנסת אישרה הלילה בקריאה שנייה ושלישית את מתווה הפיצויים לעסקים שנפגעו בעקבות המלחמה. 9 ח"כים תמכו ולא היו מתנגדים או נמנעים. זאת לאחר שמוקדם יותר הערב עדת הכספים אישרה פה אחד את התוכנית. התוכנית שתהיה תקפה לחודשים אוקטובר-נובמבר מוערכת בעלות של 15 מיליארד שקל. ניתן יהיה להגיש בקשות לרשות המסים לקבלת הפיצויים החל מה- 16 בנובמבר.
במסגרת התכנית יקבלו עסקים עם מחזור מכירות של עד 400 מיליון שקל פיצוי על ירידה בהכנסות בתקופת המלחמה, במידה וההכנסות נפגעו בשיעור של 25% לפחות. הפיצוי יתבסס על ההוצאות הקבועות של העסק, ויכלול פיצוי של עד 22% מהוצאות אלו. במקביל עצמאים בעלי הכנסות של עד 300 אלף שקלים יקבלו מענקים לפי נוסחה המתבססת על עומק הפגיעה בהכנסות. כמו כן כוללת התכנית הקלות בקבלת דמי אבטלה לעובדים שייצאו לחל"ת בתקופת המלחמה.
מענק נוסף שיינתן הוא השתתפות בשכר העובדים בשיעור של עד 75%. תקרת הפיצוי של שני סוגי המענקים יחד תעמוד על 600 אלף שקל במחזורים של עד 100 מיליון ותעלה בהדרגה עד ל-1.2 מיליון שקל בעסקים הגדולים יותר.
במסגרת מרתון של ארבעה ימי דיונים שערכה השבוע ועדת הכספים הוכנסו מספר שינויים לתכנית. כך למשל הוחלט שענף החקלאות יקבל פיצויים מוגדלים, וכי קבלני הבנייה שלא נכללו בתכנית יוכנסו אליה. בנוסף נקבע לדרישת הוועדה כי גם עובדים מעל גיל 67 יהיו זכאים למענק אם ייצאו לחל"ת בדומה למענקים שקיבלו בתקופת הקורונה (עובדים אלה אינם זכאים לדמי אבטלה).
בנוסף לדרישת הוועדה נקבעו הקלות בתנאי הכניסה של עמותות למתווה, תוך עיגון בחוק כי יפורסם ויובא לוועדה עד לשבוע הבא מתווה משלים המיועד לעמותות הנשענות על תרומות בלבד ואינן זכאיות לפיצוי מכוח חוק זה. במסגרת כך סוכם כי יוקצה לכך תקציב שלא יפחת מ-40 מיליון שקל. התכנית תקפה החל
מ- 7 באוקטובר ועד ה- 30 בנובמבר, ושר האוצר בהסכמת ועדת הכספים יכולים להאריך אותה עד סוף השנה.
סוגיה שטרם התבהרה היא האם אכן יורחב המסלול לפיצוי מלא ליישובים של עד 40 ק"מ מהגבול בעזה. שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הודיע כי יעשה זאת, בניגוד לדעת הדרג המקצועי במשרד האוצר, שמתנגד לכך היות ומדובר בעלות מהותית, וכן בפתח לכך שיישובים נוספים ידרשו להיכלל במסלול זה.