סגור
כסף מטבעות פנסיה חיסכון
הקרן שהניבה את התשואה הגבוהה מתחילת השנה היא זו של ילין לפידות (שאטרסטוק)

החשיפה לחו"ל הועילה: קרנות ההשתלמות כבר החזירו חצי מהפסדי 2022

קרנות ההשתלמות במסלול הכללי סגרו את המחצית הראשונה של השנה בעליות של 4%-7% בניגוד למגמה השלילית בשוק המניות המקומי. הסיבה העיקרית לתשואות החיוביות היא החשיפה המשמעותית של הקרנות לנכסים בחו"ל

קרנות ההשתלמות במסלול הכללי סגרו את המחצית הראשונה של השנה בעליות של 4%-7%. התשואה החיובית הושגה אף ששוק המניות המקומי הניב תשואות שליליות על רקע קידום ההפיכה המשטרית של ממשלת נתניהו, מה שהוביל לתשואות חסר משמעותיות מול בורסות ברחבי העולם. במילים אחרות, החשיפה המשמעותית של קרנות ההשתלמות לנכסים בחו"ל היא זו שהיתה אחראית בעיקר לתשואות החיוביות שלהן במחצית הראשונה של השנה.



וכך, קרנות ההשתלמות במסלול הכללי השיגו תשואה ממוצעת של 5.24%, בעוד שני המדדים המרכזיים של הבורסה, ת"א־35 ות"א־90, ירדו ב־2.7% ו־0.6% בהתאמה במחצית הראשונה של השנה. זאת לעומת עלייה של 14% במדד MSCI העולמי. בחודש יוני לבדו עלה מדד ת"א־35 ב־0.25% ומדד ת"א־90 עלה ב־5.4%, בעוד מדד MSCI העולמי עלה ב־5.9%. בחודש יוני התשואה הממוצעת בקרנות ההשתלמות במסלול הכללי עמדה על 1.72%.
מתחילת השנה ועד לסוף חודש יוני מנהלי ענף הגמל העבירו 30 מיליארד שקל להשקעה בנכסים מעבר לים, מה שהיטיב עם החוסכים בקופות ובקרנות ההשתלמות. מדד נאסד"ק עלה ב־32% בינואר־יוני ומדד S&P 500 הוסיף 16% באותה תקופה.
בשל התשואות החיוביות של קרנות ההשתלמות במחצית הראשונה, הוחזרו כחצי מההפסדים של 2022, שנה שבה קרנות ההשתלמות הניבו תשואה שלילית ממוצעת של 8%.
הקרן שהניבה את התשואה הגבוהה מתחילת השנה היא זו של ילין לפידות, שהניבה 7.26%. בחודש יוני עלתה הקרן ב־2.04% והיא עומדת גם בראש הטבלה החודשית. הקרן בניהול בית ההשקעות שבשליטת דב ילין ויאיר לפידות היא בעלת חשיפה גבוהה למניות – 47.4%. בבית ההשקעות תולים את התשואה הגבוהה מתחילת השנה בחשיפה נכונה למניות ואג"ח ובכך שחלק ממתחריה העיקריים של הקרן השקיעו בשנים האחרונות בשיעור גבוה בנכסים לא סחירים, בעיקר חברות מחוץ לשוק ההון ונדל"ן.
נכסים אלו פעלו לטובת המתחרים בשנת 2022 כששוק ההון הציג מגמה שלילית, אולם עתה כששוק המניות מתאושש, הנכסים הלא סחירים חווים שיערוכים כלפי מטה ופוגעים בתשואה של הקרנות המתחרות.
הקרן שהניבה את התשואה הגבוהה מתחילת השנה היא זו של ילין לפידות. בבית ההשקעות תולים את התשואה הגבוהה מתחילת השנה בחשיפה נכונה למניות ואיגרות חוב

במקום השני נמצאת קרן ההשתלמות של אנליסט עם תשואה של 6.56% מתחילת השנה (2% בחודש יוני). על פי נתוני קבוצת קלי, אנליסט היא הקרן עם החשיפה הגבוהה ביותר לשוק המניות (48.5%) והחשיפה הנמוכה ביותר מבין קרנות ההשתלמות לשווקים בחו"ל (36%).
לדברי מנהל ההשקעות באנליסט נועם רוקח, השקעות הקרן בחו"ל בעת הזו מתמקדות במניות טכנולוגיה שעלו בחדות במחצית הראשונה של השנה. לכן, למרות החשיפה הנמוכה יחסית למתחרים אל השווקים מחוץ לישראל, חשיפה זו עזרה לקרן להשיא תשואות יתר.
במקום האחרון בטבלת ההשתלמות לחודש יוני נמצאת קרן ההשתלמות של חברת הביטוח כלל שעלתה ב־1.4%. מתחילת השנה הניבה הקרן של כלל 3.7%, נתון שמציב אותה בתחתית הטבלה. למרות המיקום הלא מחמיא בטבלה, מדובר בחודש כמעט היסטורי עבור הקרן של כלל, כאשר היא מגיעה להיקף נכסים של 20.2 מיליארד שקל. קרן ההשתלמות של כלל היא השנייה בלבד שחוצה את רף 20 מיליארד השקלים מאז 2018, השנה שבה אלטשולר שחם חצתה רף זה לראשונה אי פעם בשוק הגמל הישראלי.

1 צפייה בגלריה
נועם רוקח סמנכ"ל השקעות אנליסט זירת ההשקעות ו יאיר לפידות מנכל בית ה השקעות ילין לפידות
נועם רוקח סמנכ"ל השקעות אנליסט זירת ההשקעות ו יאיר לפידות מנכל בית ה השקעות ילין לפידות
נועם רוקח (מימין) ויאיר לפידות. ההתמקדות במניות טכנולוגיה הניבה תוצאות טובות
(צילום: רמי זרנגר)

קרן ההשתלמות של אלטשולר שחם היא עדיין הקרן הגדולה בישראל, ובפער ניכר, עם נכסים בהיקף 42.4 מיליארד שקל. הקרן הניבה תשואה של 5.23% מתחילת השנה בדומה לתשואה הממוצעת של המסלול.
הקרן של אלטשולר היא בעלת החשיפה הגבוהה ביותר לשווקים בחו"ל – 61.4%. חשיפה זו סייעה לקרן להשיג תשואה חיובית מתחילת השנה, אולם היתרון היחסי של אלטשולר לגבי ההשקעה הגבוהה בחו"ל נחלש במעט בעקבות הקטנת שיעור המניות בקרן בחודשים האחרונים. נכון לחודש יוני, חשיפה הקרן למניות עומדת על 42.7% בלבד. זו החשיפה הנמוכה מבין הקרנות המנוהלות בבתי השקעות.
בעבר התבטא מנהל הקרן גילעד אלטשולר כי החשיפה הממוצעת לאורך זמן של החוסכים למניות אמורה לעמוד על שיעור של 60%.