סגור
גלעד אלטשולר
גלעד אלטשולר (צילום: שאטרסטוק, תומי הרפז)

אלטשולר בראש - כמה הרוויחה קרן ההשתלמות שלכם בנובמבר

הקרן במקום הראשון מובילה חודש נוסף עם תשואה של 1.71% לעומת 1.23% בממוצע, בזכות חשיפה לארה"ב. סמנכ"ל ההשקעות דני ירדני סבור שהשוק המקומי הולך בעקבות העולם המפותח, "והמניות מתאימות כלפי מטה"

העליות בשוקי המניות מסביב לעולם ממשיכות לשקם את חסכונות הציבור הישראלי מהירידות שספג. לאחר שבמרבית חודשי השנה הציגו קרנות ההשתלמות תשואה שלילית, התאפיין נובמבר בתשואה חיובית שלהן כשקרנות ההשתלמות במסלול הכללי עלו בממוצע ב־1.23%. נובמבר הוא החודש השני ברציפות שבו הציגו הקרנות תשואה חיובית, לאחר שבאוקטובר הן עלו בממוצע ב־2% כמעט, וזו הפעם הראשונה ב־2022 שבה קרנות ההשתלמות מציגות תשואה חיובית חודשיים ברציפות.
אולם, מתחילת השנה הקרנות במסלול הכללי עדיין רושמות ירידה ממוצעת של 6.1% כמעט. התשואה השלילית נובעת בעיקר מהירידות בשוקי המניות, בעקבות התפרצות האינפלציה והעלאות הריבית של הבנקים המרכזיים בעולם - דבר שמפחית את האטרקטיביות של השקעה במניות.

את התשואה הגבוהה ביותר בנובמבר רשמה הקרן של אלטשולר שחם, שעלתה ב־1.71% בחודש החולף. מדובר בקרן שהיא הגדולה ביותר במסלול הכללי במונחי היקף נכסים מנוהלים, 48 מיליארד שקל. תשואת היתר של הקרן לעומת שאר הקרנות במסלול הושגה על רקע העליות החדות במדדי המניות בארה"ב, השוק שאלטשולר שחם משקיע בו את מירב הונו, לעומת המדדים בבורסת תל אביב. המדדים נאסד"ק ו־S&P 500, לדוגמה, עלו ב־4.4% וב־5.4% בהתאמה, בהשוואה למדד ת"א־125 שרשם ירידה של 3.8% באותה תקופה.
למרות המגמה החיובית בנובמבר, קרן ההשתלמות של אלטשולר שחם היא זו שמציגה את התשואה הנמוכה ביותר מתחילת השנה, לאחר שירדה ב־9.35% עד כה מינואר, ותשואתה היא גם הנמוכה ביותר בשלוש השנים האחרונות, לאחר שעלתה ב־6.4% בלבד בתקופה זו , לעומת ממוצע של 14.3% במסלול הכללי. התשואות של הקרן בטווח הארוך הקטינו באופן משמעותי את נכסיה, שב־2021 עוד נאמדו ב־65 מיליארד שקל לכדי 48 מיליארד שקל כיום - ירידה של 30% כמעט.
"החשיפה שלנו לארה"ב גבוהה יותר באופן יחסי לזו שבישראל, וזה שיחק לטובתנו בחודש האחרון", הסביר ל"כלכליסט" סמנכ"ל ההשקעות של אלטשולר שחם, דני ירדני, את תשואת היתר של קרן ההשתלמות בניהולו. ירדני הוסיף כי "אחרי תקופה לא קצרה, שבמהלכה שמר שוק המניות הישראלי על עוצמה גבוהה ביחס לשוק האמריקאי החלה לחלחל ההבנה שגם בישראל המצב לא מזהיר וכי הכלכלה הולכת לקרטע. הסיפור של ההייטק אינו לוהט כפי שהיה, מספר האקזטים ירד בצורה משמעותית ויש לכך משמעות לא קטנה עבור הכלכלה הישראלית. השוק המקומי נהיה דומה יותר לשאר העולם המפותח, ושוק המניות עשה התאמה כלפי מטה".
מה השתנה במתודת ההשקעות של אלטשולר שחם לנוכח התשואה השלילית?
"אנחנו מתמקדים יותר בחיפוש חברות יציבות, שלא תלויות במחזורים כלכליים משמעותיים. הורדנו חשיפה לטכנולוגיה לטובת חברות שמרניות. אלה פחות רגישות למיתונים כבדים".
מעבר לכך, באלטשולר שחם סברו בתחילת השנה כי החשיפה למניות צריכה להיות גבוהה, בשיעור של עד 60%, אך לנוכח העלאות הריבית האחרונות נראה כי בית ההשקעות יישר קו עם שאר השוק ומתכוון להגדיל את אפיק האג"ח על חשבון המניות. היסטורית, החלוקה בין אג"ח למניות בקרנות במסלול הכללי היתה שווה כמעט ועמדה על כ־30% לכל אפיק. "חד־משמעית, שוק האג"ח נהפך אטרקטיבי, והוא הזדמנות השקעה לא רעה. כלומר, יש גם תשואות גבוהות באג"ח הממשלתיות, וגם השוק הקונצרני עם תשואה גבוהה להשקעה, לעומת תשואה אפסית בשנה שעברה", אמר ירדני. "האינפלציה הרימה את הראש, הריבית עלתה, ויש לכך משמעות, כמו שהיתה לזה משמעות בשוק האמריקאי. כשהריבית עולה הפיקדונות בבנקים נהפכים לאלטרנטיבה ראויה לשוק המניות. ראינו הרבה כסף שנע לכיוון הפיקדונות וקרנות הנאמנות הכספיות. ודבר נוסף - לריבית הגבוהה יש משמעות בתמחור חברות, דבר שמוריד להם את המחיר".
מה יגרום לחזרת המגמה החיובית בשוק המניות?
"כדאי להבין שבניגוד לעשור הקודם חשוב לבנק המרכזי של ארה"ב שהמחירים יירדו, גם במחיר של מיתון כבד. לכן נצטרך להיות זהירים יותר בהשקעות בעתיד הקרוב. במצב הנוכחי, הנתונים בארה"ב מצביעים על כך שהאינפלציה החלה להתמתן. לכן אנחנו מעריכים כי קצב הריבית יתמתן וכי מרבית עליות הריבית מאחורינו. בחצי השנה הראשונה של 2023 הריבית תמשיך לעלות, ולאחר מכן תחול רגיעה. אולם גם לאחר הרגיעה הריבית תישאר גבוהה, ויש לכך מחיר. המחיר הוא המיתון - או לפחות האטה כלכלית. בארה"ב זה החל, וקרוב לוודאי שזה גם יגיע לארץ.
"קשה מאוד לדעת מה יהיה היקף ההאטה, אבל כשהאינפלציה תתמתן ותתיכנס ליעד מוגדר, תהיה יותר ודאות בשווקים ונראה שיפור. האור בקצה המנהרה נמצא בעתיד הנראה לעין, אחרי שהפעולות של הבנקים המרכזיים להורדת המחירים הביאו לשיפור".
את המסלול הכללי של קרנות ההשתלמות מובילה מתחילת השנה הקרן של מור, שירדה מתחילת השנה ב־4.74%. הקרן של מור היא גם זו שמובילה בטווח של שלוש שנים עם עלייה של 26.55%. במקום השני בטווח זה נמצאת כלל עם תשואה של 15.26%.