סגור
כסף שקלים חיסכון קרן השתלמות מזומן
חברות הביטוח צפויות להשיב מאות מיליוני שקלים לעשרות אלפי מבוטחים וחוסכים (צילום: שאטרסטוק)

להיעדר שקיפות יש מחיר: חברות הביטוח צפויות להשיב לחוסכים יותר ממיליארד שקל

שש חברות ביטוח ישיבו כ-42% מסך העמלות שהופקו בין 1992-2003 בגין עמלה ייחודית לפוליסות ביטוח חיים משולבות חיסכון המכונה "גורם הפוליסה", שאמורה לשקף עלויות אדמינסטרטיביות שאינן קשורות לגודל הפרמיה או גובה הכיס. בתביעה כנגד חברות הביטוח, נטען שהחברות גבו את העמלה מבלי ליידע את הלקוחות

חברות הביטוח צפויות להשיב יותר ממיליארד שקל לעשרות אלפי מבוטחים וחוסכים, כך סוכם בבקשה לאישור הסדר פשרה שהוגשה שלשום (ג') לבית המשפט המחוזי. הסדר הפשרה הוגש במסגרת תביעה ייצוגית על גביית עמלה שלא כדין כנגד שש חברות ביטוח: כלל ביטוח, הראל ביטוח, הפניקס ביטוח, מנורה-מבטחים ביטוח, הכשרה ביטוח ואיילון ביטוח. כנגד מגדל ביטוח מתנהל תהליך דומה, אך בשל מה שהיא מגדירה כ-"נסיבות פרטניות" שאינן ידועות ושמייחדות אותה משאר הנתבעות, היא עדיין לא נכללת בהסדר הפשרה, ובחודש הבא צפוי להתנהל בנושא דיון בבית המשפט.
העמלה שבגין גבייתה הוגשה התביעה הייצוגית מכונה "גורם הפוליסה": מדובר בעמלה ייחודית לפוליסות ביטוח חיים משולבות חיסכון (כגון ביטוחי מנהלים) שנכללת בפוליסות שהופקו בין 1992-2003, ואמורה לשקף עלויות אדמינסטרטיביות של הפקת הפוליסה שאינן קשורות לגודל הפרמיה או גובה הכיסוי (כגון הדפסת הפוליסה, שליחתה וכו'). ההערכות הן שישנם מאות אלפי לקוחות שהחזיקו ורובם עדיין מחזיקים בפוליסות אלו.
בתביעה כנגד חברות הביטוח, שמתנהלת מאז 2010, נטען שהחברות גבו את העמלה מבלי שציינו באופן מפורש ושקוף את גבייתה על גבי הפוליסה, כך שהיא נגבתה מלקוחות ללא ידיעתם, תוך פגיעה בתשואת חסכונותיהם. אמנם היקף העמלה עומד על פחות מ-20 שקל בחודש, אך כפי שניסח זאת השופט עופר גרוסקופף (כיום שופט בית המשפט העליון ואז שופט בבית המשפט המחוזי), שאישר את ניהול התביעה כייצוגית ב-2016 - "כשם שטיפות גשם טורדני ועיקש מצטברות כעבור זמן למים רבים, כך גם דמים חודשיים צנועים הנגבים במשך שנים על גבי שנים מצטברים לסכומי עתק".
היקף התביעה המקורית עמד על 1.47 מיליארד שקל ושיקף הערכה של סך העמלות שנגבו מהלקוחות. לפי הסדר הפשרה, חברות הביטוח ישיבו כ-42% מסך העמלות שנגבו מהפקת הפוליסה ועד אישור הסדר הפשרה, כשלסכום תתווסף תוספת בגין אובדן תשואה (אותה יקבע בית המשפט), ולאחריו ימשיכו החברות לגבות 50% מהשיעור הנוכחי של גורם הפוליסה. לכן, הסכום הסופי אותו ישלמו חברות הביטוח אינו ברור, אך הוא מוערך בכמה מאות מיליוני שקלים, ובתוספת הצמדות בשל אובדן תשואה וכן שכר טרחה לעורכי הדין, סך התשלום עשוי לעמוד על יותר ממיליארד שקל.
הסכם הפשרה הועבר אל היועצת המשפטית לממשלה, שצפויה להתייעץ עם הגורמים המקצועיים ובראשם רשות שוק ההון. לאחר התייחסות היועצת, הסדר הפשרה יועבר להחלטת בית המשפט, שצפוי לאשרו, זאת לאחר שקבע בספטמבר האחרון שהרף התחתון לפשרה יעמוד על החזר של לפחות 40% מהעמלה.
כחלק מהטענות שהעלו חברות הביטוח לאורך ההליך המשפטי, נטען שהפוליסות שבגינן הן נתבעו הוכתבו על ידי הרגולטור, אך ההחלטה של השופט גרוסקופף קבעה כי חברות הביטוח מצויות במערכת יחסים כפולה - מול הרגולטור ומול הלקוח, וכי העמלה שנגבתה "אין לה כל עיגון במישור היחסים החוזי שבין המבוטח לבין חברת הביטוח".
את התובעים ייצגו עורכי הדין אייל גולדנברג ועדי קסטנבאום, ולפי ההערכות, שכר הטרחה שלהם, שעדיין כפוף לאישור בית משפט, צפוי לעמוד על עשרות מיליוני שקלים.