איזה בנק גובה ריבית של 15%, ומי ישלם לכם הכי הרבה על הפיקדונות
איזה בנק גובה ריבית של 15%, ומי ישלם לכם הכי הרבה על הפיקדונות
נתוני דצמבר נחשפים: הריבית הממוצעת בפיקדונות של מעל לשנה עמדה על 3.3%, כפולה מזו של הפיקדונות לתקופה של עד 3 חודשים. הריבית הממוצעת בהלוואות למשקי בית מגיעה כבר ל-8.2%
בנק ישראל פרסם היום (ד') את נתוני הריביות בבנקים בפיקדונות ובאשראי של חודש דצמבר. מהנתונים עולה, שהמשיכה זרימת הכספים המאסיבית לפיקדונות גם בחודש שעבר. היקף הכספים שהופקדו בפיקדונות עמד על 54.3 מיליארד שקל, בדומה לנובמבר, וכמעט כפול מדצמבר 2021. בסך הכל זרם סכום של 457.1 מיליארד שקל לפיקדונות אשתקד, זינוק של 36% לעומת 2021.
מנתוני הריביות לחודש דצמבר עולה כי יש אמנם עדיין פער בריביות שמציעים הבנקים השונים, אולם הוא הולך ומצטמצם. בפיקדונות הקצרים בריבית קבועה לתקופה של עד שלושה חודשים נמצא במקום הראשון בנק ירושלים עם ריבית ממוצעת של 2.82% ואחריו מרכנתיל עם ריבית ממוצעת של 2.39%. במקום האחרון נמצא בנק יהב עם ריבית של 0.91% ובמקום השני מהסוף נמצא דיסקונט עם 1.04%, כלומר הפער בין המקום הראשון לאחרון הוא פי שלושה. הריבית הממוצעת בפקדונות אלה עמדה בדצמבר על 1.54%.
רוב הבנקים רוצים שלקוחותיהם יפקידו את הכסף לתקופה ארוכה יותר, ולכן יש פער משמעותי בין הריבית בפקדונות הקצרים לארוכים. הריבית הממוצעת בפקדונות לתקופה של 1-2 שנים יותר מכפולה לעומת הפיקדונות של עד 3 חודשים, והיא עמדה בממוצע בדצמבר על 3.32%. במקום הראשון בקבוצה זו נמצא בנק יהב עם ריבית ממוצעת של 3.97% (יותר מפי 4 מהריבית שהוא מציע בפיקדונות לתקופה של עד 3 חודשים), ואחריו בנק ירושלים עם 3.82%. את הרשימה בקבוצה זו סוגר בנק מסד עם ריבית של 1.63% בלבד, כאשר מקום אחד מעליו נמצא דיסקונט עם ריבית ממוצעת של 2.66%. נראה כי דיסקונט מתמקד בפלח הפיקדונות לתקופה של 3-12 חודשים, שם הוא קופץ למקום השני עם ריבית ממוצעת של 3.46%, כאשר מעליו נמצא רק בנק ירושלים עם ריבית ממוצעת של 3.71%.
בנק ישראל מפרסם גם נתונים לגבי הפקדונות בריבית משתנה (ריבית שצמודה לשינוי בריבית בנק ישראל). בפקדונות אלה אין חלוקה לפי משך תקופת ההפקדה, ולכן יש לקחת את ההשוואה בערבון מוגבל. ובכל זאת, לפי הנתונים במקום הראשון נמצא בנק ירושלים עם ריבית ממוצעת של 3.15%, ואחריו הבנק הדיגיטלי וואן זירו עם ריבית ממוצעת של 2.78%. הריבית הממוצעת בפקדונות אלה עמדה בדצמבר על 1.68% בלבד, כאשר את הריבית הנמוכה ביותר הציע בנק הפועלים עם 1.41%.
נתוני המערכת של בנק ישראל מתייחסים כאמור גם לאשראי שניתן למשקי בית (לא כולל משכנתאות). מהנתונים עולה כי עליית הריבית במשק ממשיכה להתגלגל אל הריבית בהלוואות. הריבית הממוצעת בהלוואות שניתנו בחודש שעבר כבר הגיעה ל-8.2% לעומת 8% בחודש נובמבר. המשמעות היא שישנן הלוואות רבות שהריבית בהן היא כבר דו ספרתית.
הריבית הממוצעת הגבוהה ביותר ממשיכה להיות בבנק ירושלים, והיא כבר עומדת על 14.86%, כאשר אחריו בפער משמעותי נמצא מרכנתיל עם 9.07%. מהצד השני את הריבית הנמוכה ביותר ממשיך להציג הבנק הדיגיטלי וואן זירו. הריבית הממוצעת בהלוואות שלו עומדת על 5.81% בלבד, ובמקום השני נמצא דיסקונט עם ריבית ממוצעת של 6.87%. מעניין לציין שעל אף העלייה החדה בריבית, היקף הביקוש להלוואות נותר יציב יחסית, ובחודש האחרון ניתנו הלוואות של בהיקף של 4.3 מיליארד שקל, ירידה של 8% בלבד לעומת דצמבר שנת 2021.
מבנק ירושלים נמסר: "הריביות אותן גובה בנק ירושלים מתייחסות להלוואות ללא ביטחונות ללקוחות שלא מנהלים עו"ש בבנק ירושלים, ומרכיב הסיכון בהן משמעותי הרבה יותר, ועל כן תמחור הריבית גבוה. ההשוואה לבנקים אחרים המעניקים הלוואות ללקוחות העו"ש שלהם אינה נכונה".