סגור
מימין: יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן ונגיד בנק ישראל אמיר ירון
מימין: יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן ונגיד בנק ישראל אמיר ירון. קרב על האשראי (צילום: אלכס קולומויסקי)

בלעדי
דוד ביטן מקדם חוק שיצמצם את העצמאות של בנק ישראל

ועדת הכלכלה מכינה הצעת חוק שתאלץ את נגיד בנק ישראל להוזיל מקורות מימון גם לנותני האשראי החוץ בנקאיים. בנק ישראל: התערבות בשיקולי קביעת מדיניות מוניטרית

הכנסת מבקשת לנגוס בעצמאותו של בנק ישראל: במסמך פנימי של ועדת הכלכלה שאמור להפוך בשבוע הבא להצעת חוק יוצע כי בנק ישראל יחויב לשאת בשיקולי תחרות בהחלטה על מתן אשראי לתאגידים בנקאיים בעתות משבר. הצעת החוק מכונה "שיקולי תחרות בהחלטה על מתן אשראי לתאגידים בנקאיים" כהוראת שעה תוגש ככל הנראה ביחד בשיתוף פעולה של הקואליציה והאופוזיציה.
הצעת החוק קובעת כי החלטה על הקצאת אשראי של בנק ישראל תעשה בשיתוף עם הממונה על התחרות. במידה שבנק ישראל יבחר להקצות אשראי באופן פוגע בתחרות בענף האשראי — להשקפת הממונה על התחרות — יחויב הממונה לפרסם זאת ולמסור לבנק ישראל. ועדת הכלכלה תדון בחוות הדעת של הממונה בהשתתפות נגיד בנק ישראל בתוך 14 יום ממועד פרסום חוות הדעת. בדיון יציג הנגיד את השינויים בהחלטתו על אופן הקצאת האשראי כדי למנוע את הפגיעה בתחרות.
הצעת החוק שהגיעה לידי "כלכליסט" נוסחה על ידי ועדת הכלכלה לאחר התנצחות בת יותר מחודש בין הוועדה לבנק ישראל. על פי ועדת הכלכלה, בראשות ח"כ דוד ביטן, בנק ישראל בראשותו של הנגיד אמיר ירון מיטיב עם הבנקים ומקטין את התחרות בענף האשראי תוך שהוא פוגע בגופי האשראי החוץ־בנקאיים.
בעקבות מלחמת חרבות ברזל וההכרזה על מצב מיוחד בעורף, החליטה הוועדה המוניטרית בבנק ישראל בתחילת נובמבר להפעיל תוכנית להקלת האשראי לעסקים קטנים וזעירים בהיקף של עד 10 מיליארד שקל. התוכנית תופעל עד סוף ינואר 2024. במסגרת התוכנית, בנק ישראל אמור לספק למערכת הבנקאית הלוואות מוניטריות בריבית משתנה ומפוחתת בשיעור של 1.5% מהריבית הרשמית של בנק ישראל, שעומדת היום על 4.75%. ההלוואות יינתנו על ידי הבנקים לעסקים שההכנסות שלהם ירדו ב־25% בשל המלחמה. בשל האשראי בריבית נמוכה שמספק בנק ישראל לבנקים, האחרונים ילוו לעסקים בריבית שאינה מעבר לפריים, כלומר לא מעבר ל־6.25%, שגבוהה ב־3% משיעור הריבית שניתן על ידי בנק ישראל. כדי לבטח את עצמו מפני הלוואות רעות שיינתנו על ידי הבנקים וגופי האשראי בנק ישראל קבע כי הגופים חייבים לרתק בטוחות אצלו באמצעות עסקאות ריפו (החלף). אם כי בניגוד לבנקים גופי האשראי אינם מחזיקים בבטוחות – שהינן הון בהיקף של עשרות עד מאות מיליוני שקלים שיצטרכו לרתק על מנת להשתתף בתוכנית. על כן גופי האשראי החוץ־בנקאי, ובראשם חברות כרטיסי האשראי ביקרו את ההחלטה ודרכי הפעולה של בנק ישראל.
בשתי ישיבות שקיימה ועדת הכלכלה היא ניהלה בשמם מאבק, מהשקפה כי היקף ההון שניתן לבנקים ובזול מקטין את התחרות בשוק הבנקאות והאשראי. בנק ישראל ענה בתגובה באותן ישיבות כי אלה פעולות מוניטריות ספציפיות להקלה באשראי שלוועדה אין זכות חוקית להתערב בהן.
"כלכליסט" חשף אתמול כי המשנה לנגיד בנק ישראל אנדרו אביר שלח מכתב לביטן בו הוא קובע כי "למרות לחץ הוועדה היא לא תשנה את הנוהל אותו קבעה.
מטרת בנק ישראל היא לדאוג לאשראי זול לעסקים הקטנים ולא לתחרות בין הבנקים לגופי האשראי החוץ־בנקאי. עוד הוסיף אביר כי משיחותיו עם גורמים בשוק האשראי גם בתנאים שנקבעו על ידי בנק ישראל, הגופים הגדולים עדיין יכולים להרוויח מפערי הריבית. בנוסף קבע כי התערבות בשיקולים המופעלים בקביעת המדיניות המוניטרית ובאופן יישומה, כפי שבאה לידי ביטוי בדיונים האחרונים ו'האיום' או הניסיון לפגוע בעצמאות בנק ישראל באמצעות חקיקה, יביאו לפגיעה של ממש במשק הישראלי ובאופן שבו הוא מוערך בעולם".
זו לא הצעת החוק היחידה של ועדת הכלכלה שמנסה להפחית את כוחם של הבנקים במשק הישראלי. ביוני השנה אישרה ועדת השרים לחקיקה הצעת חוק שתסמיך את הנגיד לקבוע לבנקים את גובה הריבית שהם נותנים. הצעת החוק הושהתה בלחץ בנק ישראל חודש לאחר אישורה בוועדה, אולם הפעם הבנק יצטרך לפעול באופן חריף יותר מאחר שהחוק נוגע לחופש הפעולה שלו עצמו.

עיקרי החוק

  • החלטה על הקצאת אשראי של בנק ישראל תיעשה בשיתוף עם הממונה על התחרות
  • במידה שבנק ישראל יבחר להקצות אשראי באופן פוגע בתחרות בענף האשראי — להשקפת הממונה על התחרות — יחויב הממונה לפרסם זאת ולמסור לבנק ישראל
  • ועדת הכלכלה תדון בחוות הדעת של הממונה בהשתתפות נגיד בנק ישראל בתוך 14 יום ממועד פרסום חוות הדעת
  • בדיון יציג הנגיד את השינויים בהחלטתו על אופן הקצאת האשראי כדי למנוע את הפגיעה בתחרות