המפקח בהנחיות לבנקים: כך תתמודדו עם סיכוני משבר האקלים
המפקח בהנחיות לבנקים: כך תתמודדו עם סיכוני משבר האקלים
הפיקוח על הבנקים פרסם שורה של עקרונות להיערכות לניהול סיכונים פיננסיים הקשורים לאקלים במערכת הבנקאית, שייכנסו לתוקף בעוד שנתיים. בין היתר, יידרשו הבנקים לבחון את ההשפעה של סיכוני האקלים על הנזילות וכושר הפירעון שלהם ולמנות חבר דירקטוריון שיהיה אחראי על נושא זה
הפיקוח על הבנקים הורה היום (ב') למערכת הבנקאית להיערך לניהול סיכונים פיננסיים הקשורים לאקלים, בהתבסס על שורה של עקרונות מוגדרים. הבנקים יאמצו את ההוראה החדשה בעוד שנתיים, בתום תקופת הסתגלות והיערכות.
בפיקוח על הבנקים מדגישים כי הדחיפות בטיפול בסיכוני האקלים עלתה לנוכח תופעות אקלימיות המתרחשות בעולם ונתונים מדעיים הממחישים את היקפם של סיכוני האקלים. אירועי הקיצון האקלימיים צפויים להשפיע באופן משמעותי על המגזר הפיננסי בעולם ובישראל. לכן, יידרשו הבנקים לנהל סיכוני אקלים בדומה לסיכונים נוספים בפעילותם.
הפיקוח על הבנקים מתייחס לשני סוגים של סיכונים לבנקים. הסוג הראשון הוא "סיכונים פיזיים", שהם נזקים שעלולים להיגרם להם בשל אירועי קיצון כמו שריפות עוצמתיות או הצפות משמעותיות, אירועים שביכולתם לפגוע בערך הנכסים וההתחייבויות הפיננסיות שלהם. הסוג השני הוא "סיכוני מעבר", שהם סיכונים שמקורם במעבר העולם לכלכלה מאופסת פחמן, עניין הכרוך בשינויים משמעותיים במשק. שני אלו, לפי הפיקוח על הבנקים, יכולים להשפיע על הביטחון והחוסן של תאגיד בנקאי ואף להביא להשלכות רחבות יותר על היציבות הפיננסית של המערכת הבנקאית.
ההוראה של המפקח על הבנקים כוללת 12 עקרונות המספקים הנחיות לבנקים בנושאי ממשל תאגידי, בקרה פנימית, הלימות הון ונזילות, ניהול סיכונים, ניטור ודיווח, שילוב בניהול סיכונים מסורתיים (סיכוני אשראי, שוק, נזילות, סיכון תפעולי וסיכונים אחרים) וניתוח תרחישים, והיא מאמצת למעשה את העקרונות שקבעה לפני כשנה ועדת באזל לפיקוח על הבנקים (הגוף הבינלאומי המוביל והמרכזי הממליץ בנושא אסדרה בנקאית).
במהלך השנתיים הקרובות יידרשו הבנקים להטמיע כלים שונים והליכי עבודה, כדי שיוכלו לבצע הערכת סיכוני אקלים באופן סדור. בין היתר, הבנקים ינטרו את הסיכונים הפיננסיים הקשורים לאקלים שיכולים לפגום מהותית במצבם הפיננסי, יעריכו את ההשפעה של סיכוני אקלים פיננסיים שעלולים להשפיע על כושר הפירעון שלהם ויבחנו סיכוני אקלים שעלולים לפגום בפוזיציית הנזילות שלהם. כמו כן, הבנקים יידרשו לבדוק ולנהל את סיכוני האשראי שעלולים להיגרם בשל סיכוני האקלים. בנוסף, הבנקים יידרשו למנות חבר דירקטוריון עליו תוטל האחריות לנושא האקלים.
לדברי יאיר אבידן, המפקח על הבנקים, "המטרה הראשונה שלנו היא חיזוק היציבות הפיננסית של המערכת הבנקאית אל מול סיכוני אקלים, והשנייה היא חברתית-סביבתית, שכן המערכת הבנקאית מהווה חלק אינטגרלי מהמרקם הכלכלי-חברתי בישראל ועליה לסייע במימוש המדיניות שמובילה הממשלה, ובמקרה זה, עמידה ביעדי הפחתת פליטות גזי החממה הנגזרים מהסכם פריז ומימון פיתוחן של טכנולוגיות חדשות".