סגור
כסף שקלים חיסכון קרן השתלמות מזומן
תוכנית חיסכון לכל ילד עומדת בפני שינוי משמעותי (צילום: שאטרסטוק)

רפורמה ב"חיסכון לכל ילד": ניתן לשנות את מסלול ההפקדה לקופת גמל

מה-1 בינואר 2025 יוכלו הורים להעביר הפקדות עתידיות מתוכניות בנקאיות למסלולי גמל עם פוטנציאל תשואה הגבוה במאות אחוזים. מדובר בגרסה מרוככת של החוק המקורי, בו משרד האוצר תמך, שקבע כי יש להוציא את הבנקים לחלוטין מהתוכנית

תוכנית חיסכון לכל ילד עומדת בפני שינוי משמעותי. בעוד כשבוע וחצי, החל מה-1.1.25, כל הורה יוכל להיכנס לאתר הביטוח הלאומי ולנייד את ההפקדות החודשיות העתידיות של ילדיו מפיקדונות בנקאיים אל קופות הגמל.
עד היום, מי שפתח את החיסכון בפיקדון בבנק, לא היה יכול לנייד אותו לקופת גמל, והוא למעשה היה לקוח כלוא של הבנק עד לשחרור הפיקדון. כעת יהיה ניתן לשנות את מסלול ההפקדה, כך שמי שהתחיל להפקיד בפיקדון בנקאי יוכל לפתוח תוכנית חיסכון חדשה בקופת גמל, והכספים שכבר הופקדו בפיקדון בנקאי יישארו שם.
השינוי הוא תוצאה של חקיקה שקידם ח"כ ינון אזולאי (ש"ס) בשיתוף פעולה עם לובי 99, שבעבר גם קידמו את שינוי ברירת המחדל בחסכונות לקופת גמל בסיכון מוגבר. הסיבה שמלכתחילה ביקש אזולאי להוציא את הבנקים מהתוכנית היא פערי התשואות הדרמטיים בין הפיקדונות הבנקאיים לקופות הגמל שמציעים בתי ההשקעות. לפי עיבוד של לובי 99, בשנה האחרונה מסלול בקופת גמל בסיכון מוגבר השיג תשואה של כ-28%, זאת אל מול של 1.25-3.92% בלבד שמציעים כיום הבנקים לתכניות של 18 שנה, ללא נקודות יציאה.
אמנם התשואות בשנה האחרונה בשוק ההון היו גבוהות במיוחד, והן אינן מייצגות את התשואות הממוצעות, אך מניתוח שביצע איגוד בתי ההשקעות על בסיס התשואות שהציעו הבנקים והתשואות שהציגו בתי ההשקעות ב-6 השנים הראשונות מאז החלה לפעול התוכנית, עולה כי הפער בשיעור הרווחיות לאורך 18 שנה, בין קופת גמל בסיכון מוגבר לחיסכון בנקאי, עשוי לעמוד על כ-450%.
מעבר להפסד התשואה וניתוב לא יעיל של כספי חיסכון, משמעות הנתונים היא שתוכנית חיסכון לכל ילד מרחיבה פערים חברתיים, על אף שביסודה היא אמורה הייתה לצמצם אותם: ככל שהרמה הסוציו-אקונומית של משפחה נמוכה יותר, כך גדל הסיכוי שהם יבחרו לפתוח תוכנית בפיקדון בנקאי.
"הריבית שהבנקים מציעים נמוכה יותר מאג"ח ממשלתי לאותה תקופה", אמר לכלכליסט משה קאשי, מנהל המחלקה הפיננסית בלובי 99. "יוצא שהמדינה חוסכת לילדים שלה בבנק ומקבלת ריבית יותר נמוכה מהחוב שלה".
אזולאי עצמו העיד שפתח לילדיו חסכון לכל ילד בבנק, והוא ממתין ל-1.1.25 כדי לנייד את ההפקדות העתידיות אל קופת גמל. לצד אפשרות הניוד, החקיקה גם מהדקת את הגדרות ברירת המחדל בתוכנית. אלו הגדרות חשובות מאוד מכיוון שכמחצית מההורים אינם בוחרים אקטיבית מסלול לילדיהם.
עד כה, ברירת המחדל של קופת גמל בסיכון גבוה לא חלה על הורים שכבר בחרו בעבר מסלול עבור אחד מילדיהם. כלומר, במידה והורה בחר עבור ילדו הבכור בפיקדון בנקאי, ולא בחר אף תוכנית עבור ילדו השני, ברירת המחדל הייתה לפתוח עבור הילד השני פיקדון בנקאי גם כן. ב-2023, היו כעשרת אלפים תכניות שנפתחו בבנקים מסיבה זו. כעת נקבע שהחל מה-1.1.2025, במידה והורה בחר עבור ילדו הראשון פיקדון בנקאי ולא בחר כל מסלול עבור ילדו השני, ברירת המחדל תהיה מסלול בקופת גמל בסיכון גבוה.
לפי נתוני הביטוח הלאומי, מתוך 197 אלף תוכניות שנפתחו במהלך 2023, רק ב-97 אלף תוכניות הורים בחרו מסלול לילדיהם. מתוך אלה שבחרו, 81 אלף הורים בחרו אקטיבית בחסכון בקופת גמל, וכ-16 אלף הורים בחרו בפיקדון בנקאי - ואמנם לא הוצגו נתונים רשמיים, אך בדיון בנושא בכנסת הוערך שמדובר בעיקר בהורים חרדים וערבים, וכן הורים מהשכבות החלשות. 100 אלף המקרים הנוספים נבחרו בברירת מחדל: 90 אלף בקופות גמל, וכ-10 אלף כאמור בבנק.
האפשרות לנייד את ההפקדות העתידיות היא אמנם משמעותית, אך מדובר בתיקון חלקי ביותר של העוול, שלא יסייע להורים שהפקידו כבר אלפי שקלים בפיקדונות בנקאיים. למעשה, לא ברור מה חלף בראשם של אנשי האוצר כשמלכתחילה איפשרו לבנקים להיות חלק מתוכנית שתכליתה חיסכון ארוך טווח של שני עשורים לפחות.
ההצעה המקורית שאזולאי קידם הייתה להוציא את הבנקים כליל מהתכנית, ולא לאפשר פתיחת תוכניות חדשות בפיקדונות בנקאיים. ההצעה גובתה בידי אגף התקציבים במשרד האוצר שנציגיו אף הצהירו בדיונים הקודמים בנושא כי "הבנקים לא צריכים להיות חלק ממסלול חיסכון לכל ילד", וכי הפיקדונות שהבנקים מציעים "הם מוצר נחות ביחס לקופת גמל. מה שטוב לפנסיה ולחיסכון ארוך טווח צריך להיות טוב גם לילד". מנגד, באגף החשב הכללי התנגדו לכך וטענו שיש להגביר את התחרות בתחום, אך להשאיר את חופש הבחירה לצרכן.
על אף תמיכת אגף התקציבים, אזולאי החליט לרכך את ההצעה ברגע האחרון: אזולאי העדיף להעביר את האחריות להוצאה מוחלטת של הבנקים מהתוכנית לידי משרד האוצר ואמר:"אמרתי למשרד אוצר - אם אתם מאמינים בכך שצריך להוציא את הבנקים, תוציאו אותם. אני עשיתי 90% מהעבודה. נותר לכם לעשות את 10% הנותרים". אזולאי אמר לכלכליסט כי במידה והאוצר יקדם זאת בתקנות, הוא יהיה הראשון שיתמוך.
אלא שהאוצר לא מתכוון בשעה זו לקדם את החקיקה. מהמשרד נמסר כי: "לאחרונה עבר תיקון חקיקה שיאפשר העברת חסכונות שנפתחו בבנק לקופת גמל, ובהתאם לנתונים תינתן תשואה גבוהה יותר בטווח הארוך. לאחר שהתיקון ייכנס לתוקף, נבחן את השפעותיו על הבחירה באפיקי החיסכון השונים וככל שיידרש ייבחנו צעדים נוספים".
מעו"ד נמרוד ספיר, מנכ"ל איגוד בתי השקעות נמסר: "זו רפורמה חשובה שתאפשר למקסם את החיסכון של הילדים. בשבועות האחרונים נשלמות ההכנות ליישום המהלך. לצד זאת, נכון ומתבקש שמשרד האוצר גם ישלים את התהליך עם העברת כלל תוכניות החסכון לכל ילד לניהול בקופות הגמל, שכן העיוות הנוכחי בו מנוהלת התוכנית גם אצל גופים שאינם מנהלי חסכון לטווח ארוך סותרת את טובת החוסכים. אני קורא לציבור לנצל את ההזדמנות, לבחון היכן מנוהלים החסכונות ולפעול למיקסום החסכון שיעמוד לרשות הילדים עם הגיעם לבגרות".