סגור
יו"ר ועדת הכספים משה גפני ב מליאת הכנסת כנסת אישור ה תקציב 2024 13.3.24  2
יו"ר ועדת הכספים משה גפני. "נועל את הישיבה לאות הזדהות איתכם" (צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת)

פרשת סלייס: הדיון בוועדת הכספים נדחה בעקבות מחאת משפחות חטופים

הדיון השני בפרשת היעלמות מאות מיליוני שקלים מקופות ה-IRA נדחה, כשיו"ר הוועדה גפני אמר כי הוא מזדהה עם דברי המשפחות; המנהל המיוחד של החברה אפי סנדרוב היה אמור לדווח על איתור 60% מהכספים שנעלמו ולהציג את התקדמותו י

בוטל הדיון על פרשת סלייס בוועדת הכספים. הדיון אמור היה להתקיים היום (ב') בעשר, אולם בעקבות מחאת משפחות חטופים שנכחו בדיון, החליט יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני לדחות את הדיון.
גפני אמר בוועדה כי "אני מבין ממה שאמרתם, משפחות החטופים, שתהיו פה כל היום והאמת שאני מזדהה עם הדברים שלכם ועם כל מה שנאמר. לנוכח הדברים שלכם והעובדה שהיום יש יום קצר - אחר כך יש את העצרת ואת הטקס - אני נועל את הישיבה לאות הזדהות איתכם, ואני מודה לכם שבאתם".
הדיון שהיה אמור להיערך הוא הדיון השני בפרשה ובו המנהל המיוחד של חברת הגמל סלייס, אפי סנדרוב, התכוון להציג את ההתקדמות שביצע מול "הקרנות האדומות", והצלחתו לאתר 60% מהכספים שנעלמו בקופות ה-IRA בחברה] שעל פי הערכות היקפם יותר מ-800 מיליון שקל.
בנוסף, רשות שוק ההון הייתה אמורה לתאר את סדר הדברים ולוח הזמנים בו פעלה לאורך שנת 2022 ו-2023 על מנת למנוע את תרחיש היעלמות הכספים.
הדיון הראשון בוועדת הכספים נערך בחודש יוני האחרון. נציגי רשות שוק ההון קבעו כי המשבר שחל בסלייס נעשה בעקבות פעילות של סוכני ביטוח שהקימו קרנות בחו"ל והיו אחראים על הוצאת הכספים הפנסיונים של הלקוחות לקרנות שאינן עומדו בתקנות ההשקעה של רשות שוק ההון. חברי ועדת הכספים מצידם ביקשו מרשות שוק ההון להשתמש באמצעי אכיפה אגרסיביים יותר כלפי סוכני הביטוח ומנהלי קופות הגמל שקשורים בפרשה.
את חברת הגמל סלייס מנהל מתחילת השנה סנדרוב, תחת ההוראה של רשות שוק ההון. סלייס, שהייתה בבעלות משפחת גולדברג, ניהלה בתחילת השנה 4.2 מיליארד שקל, כאשר 1.2 מיליארד שקל מהסכום מנוהלים בקופות גמל רגילות (מסלוליות), שלא נמצאו בהן בעיות.
קופות אלה הועמדו למכירה, ובתחילת החודש נודע כי הפניקס צפויה לרכוש אותן תמורת 5 מיליון שקל בלבד.
שאר ההון נוהל בקופות IRA, קופות גמל בניהול אישי בהן החלו בעיות תפעול והעלמת כספים. אמצעי השיווק בקופות אלו, לרוב, היה בדמות הבטחת הלוואה לחוסכים ללא ריבית או עם ריבית נמוכה במיוחד, כאשר בתמורה, החוסכים העבירו את כספם ל-IRA וחתמו על אפשרות לנהל את כספם.
הסוכן שהחתים את החוסכים העביר את הכספים לקרנות חוץ ומשם נעלמו עקבותיהם. בחודשים האחרונים מתנהלת בבית המשפט חקירה תחת חיסיון לאיתור כספי החוסכים בסלייס.