הציבור נוהר לפיקדונות: איפה הכי השתלם להפקיד את הכסף בנובמבר?
הציבור נוהר לפיקדונות: איפה הכי השתלם להפקיד את הכסף בנובמבר?
בחודש שעבר הוזרמו 55 מיליארד שקל אל הפיקדונות - הנתון הגבוה ביותר בשנים האחרונות. בפיקדון לתקופה של שנה-שנתיים בנק מזרחי נשאר במקום הראשון, בפיקדונות בריבית משתנה וואן זירו מוביל, ולצדו בנק ירושלים, שגם גובה את הריבית הגבוהה ביותר על האשראי
55 מיליארד שקל הופקדו במהלך נובמבר בפיקדונות - הסכום הגבוה ביותר זה שש שנים לפחות, ולמעלה מכפול מהיקף הפיקדונות באפריל, החודש בו התחיל בנק ישראל בהעלאות הריבית.
היקף הפיקדונות בנובמבר מבטא את המשך מגמת העלייה של שימוש הציבור בפיקדונות, כאשר בין ספטמבר לנובמבר הופקדו כ-158 מיליארד שקל, זאת בהשוואה ל-75 מיליארד שקל בלבד בין ינואר למרץ. כך עולה מנתוני בנק ישראל שמאפשר להשוות בין הריביות השונות שהבנקים מציעים על הפיקדונות. בנק ישראל הקים פורטל ייעודי בתגובה לביקורת הציבורית על כך שהעלאת הריבית אינה מתגלגלת אל הפיקדונות.
עוד עולה כי קיימים פערים גדולים בין הריביות שהבנקים מציעים. כך לדוגמה בפיקדון בריבית קבועה לתקופה של עד שלושה חודשים בנק ירושלים הציע בנובמבר את הריבית הגבוהה ביותר - 2.59%, בעוד בנק יהב הציע 0.7% בלבד, והריבית הממוצעת של כלל הבנקים עמדה על 1.39%, זאת בהשוואה לריבית ממוצעת של 1.05% באוקטובר.
בריבית קבועה לתקופה של שנה עד שנתיים הפערים בין הבנקים נמוכים יותר: בנק מזרחי טפחות הציע את הריבית הגבוהה ביותר - 4.06%, בעוד בנק הפועלים הציע את הריבית הנמוכה ביותר - 2.89%, ובנק מסד הציע 2.91%. ממוצע כלל הבנקים עמד על 3.26%, זאת בהשוואה ל-3.17% באוקטובר.
בפיקדונות בריבית משתנה הבנק הדיגיטלי וואן זירו (שמציע פיקדונות בריבית משתנה בלבד) ובנק ירושלים הציעו את הריבית הממוצעת הגבוהה ביותר - 2.83%, יותר מכפול מהריבית הממוצעת של הבנקים שעמדה על 1.34%. גם כאן בנק הפועלים נמצא בתחתית עם 1.04% בלבד (אך יש לשים לב כי תקופת הפיקדון משפיעה על גובה הריבית, וכי בבנק הפועלים תקופת הפיקדון נמוכה מממוצע מערכת הבנקים).
נתוני בנק ישראל מציגים גם את הריביות על אשראי, שכמובן מתייקר ככל שריבית בנק ישראל עולה. באופן מפתיע היקף האשראי בריבית משתנה עלה מ-3.89 מיליארד שקל ל-4.36 ציליארד שקל, והיה הגבוה מאז אוגוסט. ייתכן שחגי הקניות של חודש נובמבר ויום השבתון בחסות הבחירות, בהם נשברו שיאי הוצאה באשראי, תרמו לחלק מהעלייה המפתיעה. באשראי על ריבית משתנה (פריים) בנק ירושלים נותר הבנק שגובה את הריבית הגבוהה ביותר על הלוואותיו - 14.75%, כשהרחק מאחור נמצאים: בנק מרכנתיל ומזרחי טפחות עם 8.85%, זאת לעומת ממוצע של 7.99% בכלל הבנקים. הבנק שמציע את הריבית האטרקטיבית ביותר לצרכן הוא הבנק הדיגיטלי וואן זירו, שגובה ריבית ממוצעת בשיעור 5.39%, ואחריו בנק דיסקונט עם 6.53%.
ב-21 בנובמבר בנק ישראל העלה את הריבית ב-0.5%, לרמה של 3.25%, כך שהעלאה זו מגולמת באופן מוגבל בנתונים לחודש נובמבר. מהנתונים שיפורסמו בהמשך לחודש דצמבר יהיה ניתן ללמוד אם ועד כמה העלאת הריבית התגלגלה על הפיקדונות, והאם הבנקים המשיכו לנצל את העלאת הריבית להגדלת מרווחי האשראי שלהם.